„Динамична, креативна и вдъхновяваща среща. Страхотен обмен на енергия, който се надявам да прерасне в следващи идеи и колаборации.“

Така интериорният дизайнер Ирена Памукова коментира срещата си с учениците от 9 и 10 клас специалност „Интериорен дизайн“ и техните преподаватели.

Инициативата на Асоциация на интериорните дизайнери в България и ПГ по дизайн „Елисавета Вазова” за срещи между учениците от специалност „Интериорен дизайн” и професионалисти в бранша е  цел създаване на реална връзка между образование и бизнес и по-качествено образование в областта на интериорния дизайн.

В онлайн и реална среда Ирена Памукова запозна учениците от 9 и 10 клас с етапите в пространственото проектиране на големи търговски центрове и магазини, навлизането на все повече нови и дигитални технологии и устойчиви материали в изграждането на целия интериор и им показа различни проекти и тяхното реализиране от скиците, през 3D моделите и визуализациите.  Дизайнерката сподели проекти от различен тип и размер, по които е работила в последните години – от универсален магазин в Хонг Конг и огромен мол в Шензен до козметичен проект в Манила, Филипините и летище в Тайпей.

По време на срещата Ирена Памукова сподели личния си път и израстване като дизайнер, както и някои лични каузи и интереси, които я вълнуват и разказа повече за работата на дизайнера: как се приема задание от клиент, как се анализира и планира едно пространство, колко е важно изграждането на история и концепция около проекта и различните похвати на презентиране. Показа им стъпките от първоначалното проучване, през скици, изграждане на модела, подбор на магазините и различните събития, които правят пространството интригуващо и потапящо изживяване, до крайната презентация с триизмерни визуализации, motion graphics, виртуална реалност.

По-рано в инициативата се включи и интериорният дизайнер Антония Саранеделчева /Моми студио/.

В онлайн среща с учениците Антония Саранеделчева сподели своя път към професията и нужните образование, умения и качества, за да бъдеш интериорен дизайнер и  разказа за етапите в интериорното проектиране като ги визуализира със свои проекти – от чертежите до пълната реализация.

Ако и вие желаете да се включите като споделите опит и дадете съвети на бъдещите интериорни дизайнери, свържете се с нас. Нека заедно работим за качество на образованието и за бъдещето на интериорния дизайн в България!

Кой може да се включи в инициативата:

–           Интериорни дизайнери и архитекти, работещи и в сферата интериорно проектиране;

–           Продуктови дизайнери;

–           Професионалисти в сферата на интериора – проектанти, проджект мениджъри и др.;

–           Представители на компании, чиито продукти и услуги са насочени към интериора;

–           Интериорни фотографи;

–           Интериорни журналисти.