„Дизайн, дизайн, дизайн! Всичко е дизайн! Няма ли дизайн, няма живот. Трябва нещо да те гъделичка.”

Така арх. Павлин Вълчев обобщи разговора в Клуб на дизайнера на тема „Изразните средства на дизайнера”. Събитието се проведе на 23 октомври 2019 година с участието още на Сияна Георгиева – bonbon creative studio, Димитър Цанев – IXDesign, Деница Чавдарова – 3D FORMA , арх. Димитър Димитров – консултант на Roca в сферата на експозиционния и интериорен дизайн, и Весела Вълчева – Triple Green Building Group. Модератор на дискусията беше Ади Недкова – 3D артист, а домакин – Експо Баня София, изложбената зала на нашите партньори от Рока България.

Презентирането на интериорния проект пред инвеститора е ключов етап в процеса по създаване на интериорния дизайн. С визуализацията на идеята той придава смисъл на пространството. Затова попитахме нашите специални участници как представят идейните концепции на инвеститорите и какви са предимствата на различните изразни средства: от скицата на ръка, през макетите и 3D визуализациите до виртуалните разходки из помещенията и добавената реалност. И получихме отговори, които надхвърлиха конкретиката тук и сега и ни отвориха вратите към дизайна по света.

Виртуална реалност (VR), добавена реалност (AR), миксирана реалност (MR), CAD ->CNCt (transfer data), BIG Data, IoT – smart buildings and cities – това са предпочитаните свързани с интериорния дизайн технологии в световен мащаб. Докато в САЩ са иновативни в решенията си, то азиатските страни все още разчитат на редизайна. Докато в Европа дизайнът наподобява повече конфекция, то в арабските страни можем да видим истински уникални интериори, които не пестят нито средства, нито технологии.

Къде сме ние спрямо другите страни посочи Любомир Илиев – CEO / BIM Manager / BIM Implementer. В презентацията на тема „Иновации и технологии, строителство и интериорен дизайн” той открои основните предимства на BIM за интериорните дизайнери и им даде съвети относно използването на технологиите в работата им.

Арх. Димитър Димитров – дългогодишен консултант на Рока България в сферата на експозиционния и интериорен дизайн, ни въведе в кухнята на 3D проектирането и софтуера, използван от компанията Roca – световен лидер в обзавеждането за баня.

Предимствата на арабския свят в архитектурата и интериорния дизайн изтъкна и арх. Павлин Вълчен – Valtchev Design Studio /Newton, Massachusetts, USA/. Арх. Вълчев живее в Бостън, САЩ и зад гърба си има огромен дългогодишен опит предимно в Катар, Дубай, ОАЕ, Кувейт и др. страни. Той е категоричен, че само в арабския свят може да се види този разкош, който впечатлява всички, и само там се работи много детайлно с материалите. Защо още е предпочитана дестинация за него? Защото само там, казва той, се събират архитекти и интериорни дизайнери от цял свят и можеш да общуваш с тях.„

Павлин Вълчев е архитект по образование, но от години е заложил на интериорния дизайн. И днес той твърди, че интериорният дизайн става по-интересен от архитектурата. В Клуб на дизайнера той представи няколко проекта, по които е работил съвместно с различни екипи. Впечатляващи бяха и отделни детайли като банята на емира на Кувейт, маса за четвърт милион долара, изработена от седем вида дървета, резеденцията, в която се срещат всички емири и др.

При представянето на проекти арх. Вълчев все още използва скици, рисувани на ръка и изключително държи на тази техника, защото без тях, смята той, „няма го зърното, което да те вдъхнови”. Вълчев не отрича необходимостта и ефекта на модерните технологии. Самият той използва най-често смесена техника – визуализация с рисуване на ръка за оформяне на малките детайли. Според него обаче всеки трябва да владее техниката на скицата. И това се споделя не само от някои университети, но и е оценено от инвеститорите в арабския свят и в САЩ.

Но не и в България. – казва Сияна Георгиева от bonbon creative studio.

Сияна е с художествено образование и цени рисуването на ръка, дипломния си проект като интериорен дизайнер обаче тя прави с добавена реалност, защото е убедена в предимствата, които носи VR-а. Според нея няма значение с какви средства ще избере представи идейния си проект дизайнерът, важно е да го презентира по най-добрия начин. А най-удачният към момента за нея е 3D визуализацията, подкрепена с мостри, тъй като клиентите в България харесват визуализациите, но и искат да пипнат мострите. Студиото предлага и VR – техника, която влияе подсъзнателно на хората, така че да повярват, че проекта, който виждат не е само идея, а реално случил се.

Максимата „Око да види, ръка да пипне” е определяща за българския инвеститор, казва и Димитър Цанев, основател на IXDesign. За него е важно дизайнът да бъде показан по най-простия начин, който клиентът да възприеме лесно. Убеден е, че технологиите са добра стъпка напред, надграждане над вече познатото и е привърженик на нещо отмиращо – макетите отпреди десетина години, които, според него, са изключително бърз презентационен модел.

3D принтовете са „оръжието” на Деница Чавдарова от 3D FORMA. Защо е избрала тази техника? Отново – за да може клиентът да пипне. Колкото и да напредваме в софтуерите, Деница смята, че визуализацията в България е все още на заден план.  Тя не отхвърля и бързата скица на ръка на място на обекта. Каквото и да изберат колегите й интериорни дизайнери, тя апелира към едно: Повече изкуство в интериора.

Качеството у нас е високо – опроверга мнението на Деница Весела Вълчева от Triple Green Building Group. Базирайки се на дългогодишния си опит в световен мащаб в строителството и дизайна тя е категорична, че в проектите в България са в пъти по хай-тек от тези в САЩ. А що се отнася до дилемата или избора на изразни средства, тя е убедена в едно: „Устойчивият дизайн е този, който не забравя и мисли за бъдещето.”

Текст: Катина Стойчева

Снимки: KarinaB’s Photography