Мултимедии, пуфове и барбарони, разнобразие от цветове и функционални пространства. Накратко така изглежда училището на бъдещето. Образованието навлиза в нови измерения. Тетрадките може би съвсем скоро ще бъдат заменени от таблети, а черните дъски – от интерактивни табла и други модерни технологии. Някогашните дървени скамейки, претърпели малки трансормации през миналите десетилетия, утре ще са ергономични столове от най-ново поколение. Пренасяме се в съвсем различна среда – не просто от съвременния свят, но от бъдещето. И доказателство за това са вече реализирани проекти в български училища и такива, които са на път да бъдат изпълнени.

Възможности за по-качествено образование чрез промени в интериора бяха представени в септемврийското издание на „Клуб на дизайнера”, организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България, на тема „Интериорът възпитава”. Целта на дискусията непосредствено след откриването на новата учебна година бе да докаже, че интериорът е част от възпитанието на децата, както и от реформата в образователната система.

Новите, по-функционални пространства, съобразени с променящите се поколения, и модерните технологии в строителството и реализирането на интериора, допринасят за по-качествено организиране на учебния процес, за по-здравословен начин на живот и не на последно място – за приобщаване на децата и общността към училищната институция.

Един от проектите, представен на събитието, предстои да бъде открит на 5 октомври. Това е Центърът по природни науки и предприемачество в Първо основно училище “Никола Йонков Вапцаров” в град Берковица. Той е дело на младите архитектки от Лусио Виолетка Славова и Мария Стайнова, отличени в конкурса “Училища на бъдещето” на Фондация Америка за България и Академия Градът.

Арх. Славова и арх. Стайнова са и лектори на тема “Третият учител: важността на средата в учебния процес” в конференцията DigitalKidz.

Обновеното пространство позволява 18 режима на учене и повишава организацията им, позволява повече гъвкавост и дава уют. Като прибавим по-доброто осветление и акустика, персонализация, цветове, идентичност и технологии, получаваме добрия краен резултат.

В рамките на дискусията „Интериорът възпитава” бе представен и иновативният проект по финландски модел на проф. арх. Стефан Попов за столичното 145-то ОУ “Симеон Радев“, домакин на събитието на АИДБ. Експерименталният проект за цялостна реконструкция на училищния комплекс, заедно с прилежащите му дворни пространства на базата на най-новите и най-успешни световни тенденции в това направление, като база за бъдещи усъвършенствания в тази област във всички училища в България, показа д-р. арх. Анета Славова – главен асистент в катедра „Обществени сгради“ и управител на Интегра Консулт Проект. Проектът е готов и дарен на Столична община и търси възможности за финансиране.

Какво ще получи училището след реализирането му? Не само изцяло нови пространства, функционални и съобразени с нуждите на децата, учителите и училищния персонал, но и ще отвори училището за общността. То ще се превърне в притегателен център за живеещите в района, ще има възможност да бъде отворено седем дни в седмицата като предлага обучения, спорт и други дейности не само за учениците, но и за всички граждани. А това ще донесе и възможност за самоиздръжка.

В събитието „Интериорът възпитава” участваха още арх. Вяра Запрева – Stephen George International, и Ивайло Николов – Agenti Creative Studio, които показаха добрите практики в други страни и възможностите за промяна в училищния интериор с малък бюджет. Кнауф в училищата презентира Александра Стойнева.

Модератор на дискусията бе Цвета Брестничка, част от екипа на Асоциация Родители.

В съпътстващата програма преди началото на дискусията участниците и гостите имаха възможността да влезнат отново в класната стая, за да чуят лекцията „Как да движим клиентите на интериорния дизайнер, за да постигнем резултат” на Марк де Турк – сертифициран консултант-обучител по Системата©, която счита за най-напредничавата и най-завършената мениджмънт система, и създава собствена практика за обучение и коучинг, базирана на нея – ИДЕАС (IDEAS), която по-късно става IDEAS FreeBoss.

В два часа по 45 минути гости и панелисти от дискусията се включиха в уъркшопа на Карина Карагаева и Нина Владимирова от Human Business Studio, посветен на подхода Човека-в-центъра при създаване на продукти, услуги и пространства. След като се запознаха с метода Design thinking, включилите се в интересното занимание имаха възможността да приложат на практика неговите 5 стъпки.