Асоциация на интериорните дизайнери в България, в лицето на Бойка Иванова /Craft Design Studio/, Десислава Иванова /AULY DESIGN/ и Десислава Лазарова /Dsign/, представи професията ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР по време на Форум за професионална ориентация „Какъв да стана, когато порасна?“ 2024.

Второто издание на инициативата показа засилен интерес към професионалното и кариерно ориентиране. Събитието, което се проведе на 23 март 2024 година, в Sofia Ring Mall, посетиха стотици младежи, родители и преподаватели. Те се запознаха с особеностите на повече от 20 професии в лични разговори и през споделения опит на дамите участнички във форума.

Силно присъствие имаше дизайнът: интериорен, графичен и моден.

Като професионалисти с опит и майки, и за трите дами кариерната ориентация навреме е приоритет. По време на форума те разказаха за своята професия и мотивираха децата да се развиват тук в България.

Десислава Лазарова, Бойки Иванова и Десислава Иванова споделиха добрите си впечатления както от инициативата, така и от учениците, които се спряха на щанд „Аз съм ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР“. И трите бяха приятно изненадани от интереса към професията многото деца, които дойдоха сами или придружени с родителите си, всички с желанието да научат нещо повече.

Десислава Лазарова: „Говорихме предимно за естеството на работата, какви качества са необходими на един интериорен дизайнер, за да изпълнява ежедневните си задачи, как протича един цялостен проект от до – всички етапи, визуализиране, подготовка на техническа документация, проучване относно заложени продукти, постоянна комуникация с клиенти, партньори, подизпълнители, нужен софтуер; кои са учебните заведения, които предлагат специалността; до каква степен се изисква да си прецизен и каква информация се подава при издаване на проектите.

Смятам, че беше полезно да разгледат подготвения проект от Бойка и визуализациите и други чертежи от мен като референция.“

За целта на събитието Бойка Иванова беше подготвила портфолио на един цялостен проект, който визуализира всички етапи на процеса. Това беше изключително полезно както на децата, така и на възрастните да разберат същността на професията, услугите, които може да им предложи интериорният дизайнер и документацията, която да очакват от него в процеса на работа.

За Бойка Иванова ключовата дума, която определя форума „Какъв да стана, когато порасна?“ е информираност. Тя сподели, че е разговаряла с ученици на различна възраст не само от София, но и от Перник и Стара Загора. Голяма част от въпросите им са били за пътя на интериорния дизайнер и именно това, че се срещат лице в лице с професионалисти, които от първо лице да им разкажат за интериорния дизайн, е най-ценното, коментира още тя.

„Изключително съм доволна“, каза Бойка Иванова.

Десислава Иванова: „Намирам форума „Какъв да стана, когато порасна?“ за изключително полезен и приветствам инициативата, както и включването на АИДБ в него. Останах приятно изненадана от разнообразните щандове и включването на професии, които са силно застъпени в последните десетилетия, като организатор на събития. Определено имаше интерес от деца и родители, както в гимназиален, така и в основен етап на образование. Интересуваха се къде се изучава специалността, в какво се състои работата на един интериорен дизайнер и какви перспективи има.“

Деси Иванова препоръча на организаторите следващото събитие да има по голяма популярност и да се провежда едновременно във възможно най–много точки на града, за да достигне до повече младежи.

На форума професията графичен дизайнер представи възпитаничката на Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ – Мерве Садулла, която вече е студентка първи курс в специалност Графичен дизайн. На официалното връчване на дипломите на Випуск 2023 година Виолета Мачева, собственик на Magic Outdoor, подари на Мерве летен платен стаж в компанията и днес Мерве е част от магичния екип.

„Изключително момиче със солидни знания и умения.“, коментира Вили Мачева.

В разговорите си с почти връстниците й Мерве Садулла им разказа повече за графичния дизайн като специалност и като професия и за многообразието от възможности за реализация в различни сфери.

Професията моден дизайнер бе представена от Катерина Букорещлиева – моден дизайнер с 24-годишен опит в създаването и изработването на дамска мода по поръчка.

Повече за събитието прочетете ТУК.

Ако имате желание и вие да сте част от Форум за професионална ориентация „Какъв да стана, когато порасна“ 2025, пишете на zadobriteprimerivbiznesa@gmail.com.

Текст: Катина Стойчева