От интериорния дизайнер често може да получите много повече от интериорен проект и контрол върху неговата реализация. В Клуб на дизайнера в края на лятото представихме още възможности: ПРОДУКТОВ ДИЗАЙН И ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ за интериора от интериорни дизайнери, архитекти и артисти.

Изложбата “Дизайнерски продукти за интериора” открихме на 22 август в присъствието на участници и гости. Домакин е Galerie Space Architecton. Експонатите може да разгледате до 3 септември.

Откриването на изложбата бе съпроводено с представяне на участниците и техните продукти и творби. Събитието уважиха дизайнери и архитекти, артисти и почитатели на изкуството, любители на добрия дизайн, както и представители на френската общност у нас.

Представяме ви участниците и експонатите:

Весела Магунска 

Весела Магунска е основател на студио за интериорен дизайн и проектиране на пространства MOCCO Living и съосновател, заедно с Димитър Михайлов, на бранда за конопени продукти HEMPWEARE.

В Galerie Space Architecton Весела представи CLOUD. Едноместен или двуместен, пред дивана или до дивана, под бюрото или до бюрото… Много приложения и функции CLOUD на колела е с удобна дръжка и напомня за своята универсалност както като функция, така и като приспособима визия за различни стилове интериор, само със смяна на основата – дървена, златна, или в цвят. Проектиран с дървена конструкция и конопен текстил, CLOUD е модул от серия продукти на HEMPWEARE, чиято мисия е да предложи на хората алтернатива за осъзнато потребление с продукти от конопен текстил.

,,In the sunny sky, in the rainy sky, the cloud is always beautiful”

И за още удоволствие Весела представи още един интересен и красив продукт, който ни прехвърля към нейния роден град Троян – орехова дъска за тапаси – идеалната компания на хубаво вино, която е нарекла със закачливото име “Красотата ще спаси света”.

Сибила Калафатова

Сибила Калафатова е интериорен дизайнер, собственик на интериорно студио SK interior design, гр. Монтана. Като интериорен дизайнер работи от 2019 година. Работата й по проект на малко жилище я провокира и вдъхновява да се заеме и с изработването на конкретен продукт за интериора на дамска спалня.

В изложбата “Дизайнерски продукти за интериора”  Сибила представи създадения от нея, регистриран и патентован със свидетелство за промишлен дизайн продукт – масичка с двоен плот, който чрез завъртане излиза от основната форма, за да добави допълнително площ, което я прави подходяща за различни пространства – както жилищни, така и обществени интериори. Продуктът носи името на клиентката, чийто апартамент Сибила проектира и за която създава масичката – Калина.

Доц. Банко Банков е преподавател по художествено проектиране – интериорен и пространствен дизайн в Нов български университет. Неговите изследователски интереси са в областта на интериорен дизайн, продуктов дизайн, дизайн тенденции в интериора. Участва в редица изложби и е носител на призове от най-значимите конкурси и форуми за изява на професионалистите в областта на интериорния дизайн. Журира на конкурси в областта на интериорния и продуктовия дизайн. Доц. Банков е и съосновател на АИДБ.

Банко Банков представи осветителни тела, водещата цел при създаването на които е да дадат обем на светлината по нов ефектен начин. Те са част от цялостен интериор, който доц. Банков проектира, инспириран от оригамите, разказващ и загатващ за тях, без това да пречи на функционалността на обзавеждането в него. Всяка зона в жилището е формирана с характерните за оригами прегънати структури, а посредством различните светлинни ефекти, всяка зона придобива собствена визуална характеристика. Осветлението е проектирано така, че да внушава чувство на интимност и в същото време да акцентира на детайла.

 

Камелия Терзиева

Камелия Терзиева е дизайнер  с изяви в интериорния и изложбен дизайн, награждавана на международни конкурси като AEG Kitchen Design Contest, GERMANY – и A’Design Award & Competition, ITALY / Global. От няколко години тя успешно насочва вниманието си към продуктовия дизайн. Нейният основен фокус е върху елегантността и чистите форми, предоставящи множество възможности на потребителя.

Камелия създава поредица от 3D елементи за дизайн на стени, първият от които –  Puzzle, е отличен с престижната A’Design Award през 2021 г.  Именно него видяхме в изложбата „Дизайнерски продукт за интериора“. Puzzle се предлага на международния пазар от бранда Noel & Marquet –Белгия. Благодарение на своя дизайн, PUZZLE може да се композира по много различни начини и с него да се създават разнообразни 3D ефекти за уникален декор.

 

Цветелина Вуева-Данова

Цветелина Данова е дипломиран бакалавър в специалност „Инженерен дизайн / Интериор и дизайн на мебели“ и  магистър „Дизайн на градската среда“ в Лесотехнически университет. Занимава се с интериорен дизайн и дизайн на мебели.

Цветелина участва с авторския продукт „Пъкси“ – детски пъзел стол “Коте” за игра, изработен от хартия /велпапе/, който детето да сглобява, разглобява и оцветява, а опаковката му да използва многократно както за прибиране на столчето, така и за папка за съхраняване на рисунки и апликации. Продуктът е предназначен за деца над 3-годишна възраст и цели да развива творческите и мисловни умения на децата и фината им моторика. Продуктът е изцяло безвреден и се сто процента рециклириуем.

Анна Младенова

Анна Младенова е артист и бъдещ интериорен дизайнер. Завършила е НУИИ “Илия Петров” със специалност “Графика”, а сега й предстои да защити своята дипломна работа в НБУ, специалност “Интериорен дизайн” и да продължи да развива уменията си.

Да създава с помощта на цветове и материали е удоволствие за нея. Това личи и в продукта, който представи – лампа с органична природна форма на гъба, изработена от хартия от Непал и с метална конструкция, създадена с идеята да вдъхновява и замисля наблюдателите. Заданието за нея идва от университета в споделено колегиално събитие.

Когато работи по нов дизайн, независимо дали ще е дигитален, графичен, интериорен или продуктов – тя се старая чрез него да създаде свързаност, хармония и удовлетворение от крайния резултат.

Деляна Бенчева

Деляна Бенчева е ландшафтен архитект. Започва своя професионален път от Университетска Ботаническа градина – София, където има възможността да направи първия проект за реконструкция на градината, но от няколко години работи предимно в областта на интериорното озеленяване на офиси, обществени сгради, заведения.  Съосновател е на Цветни идеи, чиято мисия е да популяризира зеленината и положителната й роля в нашето ежедневие чрез съвременни и устойчиви решения за интериорно озеленяване, където и хората, и растенията се чувстват добре.

В изложбата Деляна Бенчева представи авторски продукт, изработен от стабилизирани мъхове и природни елементи, изобразяващо гора от птичи поглед. Паното оживява пространството, в което е поставено и освен усещане за природа носи и истински аромат на гора. Подходящо е както за жилищни, така и за обществени пространства.

Атанас Чолаков

След завършването на художественото си образование до днес Атанас Чолаков се занимава с живопис, рисуване на монументални рекламни пана, интериорен дизайн, декорация и реставрация на исторически сгради.  Харесва естетиката на Минимализма като възможност за концентрация върху основните, структурните неща в света около нас.  Предпочита да се изразявам чрез синтез на абстрактни обекти. Смята, че това е съвременен и достъпен език за споделяне на мисли.

Атанас Чолаков изложи свои картини от поредиците „ Долен абсолютен праг “ и „Клъстер“ – двумерно изображение на обект върху повърхност. Всяка от композициите представлява избрана фаза от нейното развитие, което остава скрито. Целта е да създаде усещане за статично пространство (в което ние оставаме) и отдалечаващи се, динамични процеси, които са го създали. За да постигне динамика в монохромното пространство, използва вътрешно осветление , което идва от втори план и се движи към зрителя.

Алина Обручкова

Алина Обручкова е художник и интериорен дизайнер. Собственик е на ателие за картини “OBRUCH art” и е част от екипа на интериорно дизайн студио “INDORIO”, където заедно с млад колектив проектират както жилищни, така и обществени пространства.

Рисува, откакто се помни, но следва архитектура, за да науча нещо ново и интересно. Завършва УАСГ като архитект със специалност интериорен дизайн. В края на обучението отваря и собствено си ателие за интериорни картини. Вярва, че красивите неща правят хората по-щастливи и се надява да допринесе повече уют и топлина със своето творчество.

Алина представи свои картини, направени в различни техники, но всички, вдъхновени от слънчевото лято, допринасят светлина и свежест в интериора: „Нежна сутрин“, „Сутрешна далечина“, „В топлата височина“. Основните материали, които използва са акрилна боя, текстурна паста и златен шлагметал.

Евелина Вълчанова

Евелина Вълчанова се изявява в областта на живописта, модния и графичния дизайн и има поглед върху тенденциите и всички области на дизайна, което използва, за да създава произведения, които се вписват успешно във всеки модерен интериор, без да губят от художествените си качества. Участва със самостоятелни и в общи експозиции в избрани галерии и представя новите си произведения в онлайн платформа за изкуство.

Евелина представи свои произведения, обединяващ в които е златистият цвят, хармониращ с така актуалните за интериора златисти и месингови детайли и носител на дълбок смисъл и метафорични значения, което прави произведенията стойностни и ги доближава като принцип на изграждане до поезията. Актът на “позлатяване” изразява метафорично колко скъпоценен е всеки нов ден, колко божествено е всяко ново начало и дава надежда, като икона.

Small piece of art е проект, който стартира като отговор на тенденциите за малки жилищни пространства, които имат нужда от стойностна художествена декорация в малък формат. В експозицията са включени дигитални рисунки, отпечатани във формат на пощенска картичка, което им добавя още едно романтично ретро предназначение.

 

Ния Якимова

Ния Якимова е млад художник. Завършила е Националната художествена академия през 2018г. специалност “Текстил, изкуство и дизайн” като бакалавър. През 2021г.  успешно взема магистърска степен отново в НХА със специалност “Текстилен дизайн”. Изработва копринени шалове с уникални мотиви, вдъхновени от азиатската култура и митология – дизайн, който може да намери приложение и в смели интериорни решения за различни пространства. В изложбата Ния участва със своя текстилен дизайн, който се превърна в нейна запазена марка.

Ния се изявява и в областта на живописта и графиката, изработва прекрасни текстилни пана и картини, с които  показва отношението си към опазване на природата на Земята. Участвала е в множество изложби  със свои произведения и има четири награди от участия в конкурси. На тази изложба представя свои дизайнерски шалове от сатен.

Събитието завърши с приятни разговори и полезни контакти.

Заповядайте на следващото издание на Клуб на дизайнера на 26 септември! Темата е “Дизайн на общи части”, а домакин – Solid DoorsCenter.