Функционалност, естетика и много любов. Така можем да обобщим основните „съставки“ за добър съвременен интериор за деца, независимо дали става въпрос за детска стая, за образователни структури или за място за забавление. Когато в началото на създаването му е именно детето и когато следва основните стъпки: светлина, качествени материали, функционално разпределение на отделните зони – за спане, за четене, за игра и спорт, проектът е успешен и изпълнява на сто процента своето предназначение.

Децата, като клиенти на тези пространства, трябва да бъдат чути. Децата трябва да могат да манипулират средата.

Интериорът, в който израстват децата, е изключително важен за тяхното развитие. Той трябва да им дава простор – физически и емоционален, да провокира тяхната креативност, да стимулира изграждането на полезни навици, да дава спокойствие и сигурност. Дизайнът трябва да отговори на нуждите на децата, на техните интереси, хобита, характер. Да е наситен с разнообразни занимания, но не препълнен с мебели.

И за всичко това дизайнът има изключителни решения – и като продукти, които представиха партньорите ни от Офис 1, и като интериори, които видяхме по време на дискусията от архитектите и интериорни дизайнери.

Но колкото и дизайнът да се старае да отговори на нуждите на децата, да бъде гъвкав по отношение на промените в поколенията, той винаги ще среща и трудности, защото се прави в настоящето, на база натрупани знания и опит в миналото, а ние никога не знаем какво ще вълнува децата в бъдеще. И тук на помощ идва един поглед към природата, която показва устойчивите основи: необходимостта да изследваш, да създаваш, да правиш нещата заедно с някого…

За дискуся по темата „Интериор на детска среда“ времето никога не е достатъчно. Особено когато в разговора се включат изключителни професионалисти и хора, за които трансформирането на средата на децата е кауза.

В Клуб на дизайнера на 23 септември участваха интериорният дизайнер Яна Мечкарова  /Кала Дизайн/, арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова /Лусио архитекти/, арх. Даниела Славова /БД АРХ /, гл. ас. д-р Иванка Добрева-Драгостинова /Нов Български университет, депратамент Дизайн/, Антония Маркова – основател и директор на „Луис Карол“ ООД, Елка Каменова – Офис 1 и Анета Манолова от Академия “Никола Тесла” – домакин на събитието на АИДБ. Модератор на дискусията беше Цветелина Бондева – креативен мениджър във Фондация „За нашите деца“.

Повече от 15г. Яна Мечкарова се занимава с интериор и мебелен дизайн. Реализирала е над 70% от проектите си и времето показва, че децата, които израстват в тях са свободни, мислещи и смели млади хора. Като двете й деца. Няма разлика в отношението й към работата, когато прави детски стаи в 60 кв.м. и когато трябва да създаде комфорт за две деца в помещение, по-малко от 10 кв.м., защото, казва тя, еднакво отговорно е да създадеш комфорт, безопасност и креативна среда и в двата случая.

Запознавайки се с проблемите на родителите в България при реализирането на мечтаната стая за техните деца, Яна решава да им помогне в това начинание като през 2019 година стартират ежегодна кампанията “Мечтаната стая”, в която на всеки 1-ви юни подаряват по един безплатен проект. От тази година партньор на инициативата им е и строителната фирма Брик Инжинеринг, с помощта на който победителят получава и безплатен козметичен ремонт.

Мисията на арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова е да помагат на хората да преобразят ученето и преподаването чрез трансформация на средата. Успешно правят това с основаването на Лусио архитекти през 2017 г. В работата си се фокусират върху дизайна на пространства с голямо социално значение като училища, детски градини, болници и други обществени сгради. Добавената стойност в проектите на екипа идва от дизайн техники и инструменти с фокус върху хората и техните преживявания. Сред проектите им са: Лаборатория за млади иноватори в Берковица; реконструкция в комбинация с пристрояване в 10. СУ “Теодор Траянов”, “Прогресивната стая” – архитектурна концепция за преустройство на етаж на университет в нов клон на Основно прогресивно училище; пълна реновация на класните стаи на учениците от I и II клас в II СУ “Акад. Емилиян Станев” и други.

„Лусио“ са автори и на проекта “DICE – Развиване на иновации и креативно мислене в образованието”. В колаборация с launchlabs Sofia (преди известни като designthinking.bg) създават модул по визуално мислене и в рамките му онагледихме значението на учебното пространсвоto върху преживяването на учениците и учителите, както и върху цялостния учебен процес.

В помощ за реализирането на проектите им е и арх. Даниела Славова – съосновател, заедно с арх. Божидар Хинков, на студио BD ARCH. Даниела винаги е искала да е архитект, защото архитектите все нещо си рисуват и си представят. В детските интериори има опит главно като “потърпевш”, понеже има три палави момичета. В интериорите за детски пространства, а и не само, следва мотото “дизайнът надгражда функцията”. Вярва, че както дяволът, така и архитектурата се крие в детайлите. Един от последните й проекти – еднофамилна къща, е онличен с първо място в категория “Частен интериор” в конкурса „Къща на годината“ на сп. „Идеален дом“ тази година.

Даниела е горда и с това, което сестра й – арх. Виолетка Славова, прави за детската среда. Фокусът им към образованието не е случаен, може да се каже дори, че е наследствен. През 2018 година в Клуб на дизайнера на тема „Интериорът възпитава“ ви представихме иновативния експериментален проект на  техните родители – проф. д-р. арх. Стефан Попов, д-р арх. Анета Славова, за реконструкция, пристрояване и основен ремонт  на съществуващата училищна сграда на 145-то Основно Училище “Симеон Радев” в район Младост 1а, в София.

Иванка Добрева-Драгостинова е доктор по „Изкусвознание и изобразителни изкуства”, гл. ас. в Департамент Дизайн на Нов български университет. Завършила е приложни изкуства в „Св. Лука”, специалност „Детски играчки и сувенири” и магистърска степен в НХА, специалност „Дизайн на детската среда”. Автор е на редица научни статии и доклади в областта на дизайна за деца, устойчивия и продуктовия дизайн. Майка е на двама сина.

Сред дизайнерските й проекти са  „Школа по изкуства – Мелопея” – Благоевград; „Стаи за изслушване на деца, пострадали от насилие” – Пазарджик, Шумен, София; Мемориален „Детски кът” в парк „Прухонице” – Прага; „Клиника по генетика” към „СБАЛ по детски болести” – София; Детско отделение в „СБАЛ по лицево-челюстна хирургия” – София; Екстериор към „СБАЛ по онкологични заболявания” – Пловдив; Илюстрации към музикален диск „Автобус с хлапета” на Йордан Владев; „Детски куклен театър с фолклорни елементи”.

Елка Каменова-Цанкова е председател на Кооперация „Панда“, която от 2018 г. придобива правата върху марката Office 1 Superstore за цял свят. Освен с най-голям пазарен дял в сферата на офис консумативите, компанията успешно развива портфолиото си с богат асортимент в областта на обзавеждането и оборудването, предлагайки ергономични, висококачествени и модерни продукти, част от които имахме възможността да видим по време на събитието. Компанията създава модерна, ергономична и здравословна образователна и работна среда за нас и нашите деца. Разполага с екип специалисти в сферата на интериорните решения, осигурявайки на своите клиенти заснемане, консултиране, проектиране и изпълнение.

Антония Маркова е основател и директор на „Луис Карол“ ООД. През2005 година започва с школа за извънкласни занимания и езиково обучение, която продължава и до днес заедно с още една сбъдната мечта – частно начално училище, официално лицензирано от МОН тази година. С новия проект екипът разгръща собствената си концепция за съвременно образование като прилаганатрупания 15 години опит. Училище „Луис Карол“ разполага с модерна, красива и уютна материална база, съобразена на първо място с нуждите на малките ѝ  обитатели; паралелки от 10 – 12 ученици, което дава възможност за диференцирана работа, съобразена с индивидуалните възможности на всяко дете; екип, съчетал в себе си енергия, опит и мотивация за общ успех; изграждане на ценностна система и добродетели у децата; множество допълнителни дейности, чрез които да учат по забавен начин.

Антония е магистър по социална педагогика с над 20 години опит в работата с деца и родители. Преди основаването на “Луис Карол” е работила с деца, които не са имали възможностите на децата, с които работи сега. Връщайки се назад във времето тя сподели, че промяната на средата от много по-голямо значение именно за децата, лишени от родителски грижи или растящи в социално слаби семейства.

Арх. инж. Анета Маноловае с над десет години опит като водещ проектант в архитектурно бюро и множество реализирани обекти в България и Македония. През последните пет години развива семейна фирма, специализирана в проектиране и изграждане на еднофамилни жилищни сгради по индивидуални проект в района на София. Като част от екип ана Академия “Никола Тесла” разработва архитектурни работилници за деца и води специализирана подготовка по математика.

Академия „Никола Тесла” е една сбъдната мечта; пространство, което събира най-добрите учители с най-добрите ученици. Образователната системи винаги е имала трудности да отговори на нуждите на отличниците и академия „Никола Тесла” предлага предизвикателства, достойни за техния интелект и възможности.

Цветелина Бондева е креативен мениджър във Фондация „За нашите деца“, като има сериозен опит и в изграждането на детски площадки, отговарящи на най-съвременни стандарти. Освен че бе модератор на дискусията, тя сподели ценен опит в изгражданено на среда за деца със специфични нужди.

Фондация „За Нашите Деца” е българска неправителствена организация, която вече 28 години работи в България, водена от мисията си да осигури развитие и щастливо детство за най-уязвимите деца в страната. Фондацията предоставя безплатни професионални социални услуги за деца и семейства в риск в двата най-големи града в страната – София и Пловдив.

В рамките на събитието Явор Александров, управител на фирма Би Енд Ес Комерс ООД – представител за България на най-стария британски производител на бои CROWN PAINTS, представи фамилии бои и продукти: Breatheasy matt emulsion, Easyclean, Clean extreme, серия бои за ефекти и специално разработени тапети за боядисване, придаващи различна текстура на повърхността.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: KarinaB’s Photography