Повишените изисквания на съвременния човек за удобство и естетика, развитието на технологиите, съчетано с модерен дизайн са предпоставка всяка кухня да се превърне в истинско бижу. Кухненските уреди днес допринасят не само за кулинарните ни вдъхновения, но и за общата визия. А със споделянето на процеса на готвене, вкусните и красиви блюда в социалните мрежи споделяме и нашето пространство.

За предизвикателствата по пътя на проектирането на кухненски интериори, така че да са функционални, красиви и отговарящи на изискванията на клиентите, разговаряхме с професионалистите в интериорния дизайн: Йоана Кончарска /Финдизайн/, Стефан Диманов /SPLASHDesign/, Ренета Стоянова /Studio Rejin/, Красимира Колева /Time Out Design/ и инж. Надежда Печанова. Дискусията с тях води Елена Петрелийска – водещ на кулинарни телевизионни предавания и събития, главен готвач и нутриционист и създател на платформата EPHEALTH, която предоставя информация и подкрепа на хора с хранителни нарушения.

Специално място в събитието имаха Велизар Линков и Антон Веселинов, които представиха новата премиум продуктова линия на NEFF Collection – Flex Design, плота NEFF с вграден обсорбатор, новия асортимент кафеавтомати с марка Siemens, кухненска машина MUM6 и перяща прохсмукачка Unlimited Aqua с марка Bosch.

Домакин на събитието бе Техномикс София.

Какви са основните тенденции в кухненския дизайн през последните години

Продължава тенденцията кухнята да е не само място за готвене, а и за събиране на семейството и да е част от цялостното пространство, включващо трапезарията. Отворени пространства, общуване и споделяне са ключови за съвременната кухня. Към тях добавяме уплътняване на пространството с шкафове до тавана и нотки на промяна в нужната техника. Новите предложения на пазара за уреди за готвене започват, макар и рядко все още, да изместват нуждата от фурна, например, но клиентите много по-често желаят по-голям хладилник. Отражение на това как ще изглежда кухнята и какво ще имаме в нея до голяма степен се определя и от начина ни на живот.

Какво споделят още дизайнерите като тенденции в кухненското проектиране и обзавеждане: все повече се използва изкуственият камък като решение за кухненските плотове, механизмите са нещо почти задължително, енергоспестяващи решения, избор на продукти, които да пестят и пречистват водата също. Наред с всичко това все повече и професионалисти, и инвеститори залагат на естествените материали в кухнята и привнасянето на екстериора в интериора: повече дърво, метал, стъкло и естествена светлина. Сред новостите на пазара в това отношение дизайнерите дадоха за пример кухненски плот, който произвежда кислород.

Професионалистите са единодушни, че функционалност и дизайн не са в конфликт и понякога с минимални усилия могат да се постигнат високи резултати във всяко пространство, независимо дали е голямо или малко. Разбира се и тук важен е бюджетът, който трябва така да се разпредели, че изборът на по-висок клас уреди да не е за сметка на качеството на материалите за цялостната кухня. Според тях най-важни за устойчивостта във времето на една кухня са плотът и мивката. А що се отнася до избора на техника, се забелязва все по-голяма информираност на клиентите и предпочитания към определени брандове. Като новост в проектирането, обзавеждането и ползването на кухнята се отчита и прилагане на концепцията на професионалната кухня в домашната.

Кои са основните елементи, които превръщат една кухня в “бижу” на дома?

Всеки един компонент може да превърне кухнята в бижу, единодушни са дизайнерите. Но най-важното е да ни е удобно, функционално, да готвим с лекота и удоволствие и да споделяме всичко това със семейството и приятелите.