Интериорният дизайн не е само проява на добър вкус, частен случай, израз на това какво харесваме, какво ценим, но е повлиян и от промените в световен мащаб – икономически и социални, и от модните тенденции. Освен променящата се среда, своя отпечатък оставят и различните епохи, култури и ситуации.

Интериорният дизайн е избор, който правим на база на нашата културна, социална и историческа  обремененост, на натрупването – емоционално и интелектуално, на физическите, но и на душевните ни потребности. Абсолютни стандарти няма.

Често отражението на външния свят върху средата, в която живеем и работим и вътрешните потребности на човек водят и до взаимно отхвърлящи се тенденции като минимализъм и максимализъм. Интериорният дизайн обаче е магията, която може умело да съчетае тези на пръв поглед противоречиви подхода, така че да постигне баланс между тях.

„Пищни или минималистични интериори?“ бе темата в априлското издание на Клуб на дизайнера. Домакин на събитието бяха нашите партньори от Паркетсенс. В новия шоурум на компанията, на бул. „България“ 115 в София, участници и гости имаха възможността да разгледат богатата експозиция от естествен паркет и още много вдъхновяващи идеи за интериора и екстериора: италиански мебели, стенни облицовки и акценти  от дървесина, стъкло, метал, керамика; да се запознаят с брандове като Arte Brotto, Foglie d’Oro, Salis и Friul Parchet, да се докоснат до произведенията на интериорното изкуство на Sicis и De Castelli и не на последно място – да се запознаят лично с двамата собственици на бутика – Анатоли Миланов и Георги Петков, които вече 15 г. обслужват лично своите клиенти и имат удоволствието да работят по едни от най-интересните проекти в страната.

В дискусията „Пищни или минималистични интериори“ участваха Ружа Стойкова /Code ROUGE/, арх. Антонина Илиева /PONY ARCHITECTS/, арх. Богдана Данчева /BACK2ARCHITECTURE/, Ина Дамянова /ID design/, Анатоли Миланов /Паркетсенс/ и разбира се прекрасната публика от професионалисти. Разговора с тях Милена Серафимова /PodrediMe/.

Темата, която зададохме бе „Пищни или минималистични интериори?“, но в края на дискусията разбрахме, че противопоставяне всъщност няма и правилната тема е „Пищни и минималистични интериори”.

Защо? Защото днес говорим за минимализъм, който еволюира и пищност, която не кореспондира с кича.

През последните години свикнахме да виждаме все повече интериори, строги и лаконични, с чистота на формите и простота на линиите, семпли палитри; минималистични интериори, подчинени на реда, вдъхващи простор и спокойствие, яснота. В същото време професионалистите са на мнение, че в интериора се завръща богатството на материали, текстури, цветове и форми, на вниманието към орнаментите, аксесоарите и детайлите.

Минимализмът не отстъпва своето място и няма да си отиде. Но той приятно еволюира. Успешно се съчетава с  различни стилове. Новите минималистични интериори са изключително топли, светли и уютни; мебелите – отново изчистени, но от естествени материали, ръчна изработка и истинско изкуство в тях. Изкуството и декорацията присъстват все повече в новите минималистични интериори, дори и един пищен акцент има място там. Но всички те са много добре подбрани и премерени. Класният минимализъм е безкомпромисно изпълнение както на мебели, така и на цялостната интериорна концепция. И в никакъв случай минимализмът не трябва да се бърка с евтиния интериор.

Подредеността на минималистичните интериори трябва да съответства на начина на живот на човек, на неговото дълбоко разбиране за минимализма като начин на живот.

Но и пищността не е за всеки.

Пищността е често неразбрана и бъркана с богатството и помпозността на Барока, а дори и с кича. Новите поколения не разбират пищността, защото не я познават в нейния истински смисъл.

Какво е пищност в интериора?

Присъствие на разнообразие от материали, текстури, форми, цветове.

Артистизъм, който не дразни.

Живец.

Нов Барок, който провокира с неравна конфигурация в обзавеждането, различни пропорции, орнаменти и еклектика.

Заявка за всичко това дава и Salone del Mobile, който се проведе преди дни в Милано: силно присъствие на цветове – червено, оранжево, лилаво; заоблени форми на мебелите, връщане към 70-те години; много аксесоари и изкуство в интериора…

Дизайнерът е този, който може „да култивира“ клиента, да му покаже ясно разликата между пищен и богат интериор, между пищност и кич; да внесе пищния акцент в иначе минималистиния интериор, който ще придаде характер и настроение на пространството; да направлява мечтите на клиента, съобразявайки ги с неговия начин на живот, ценности, регионален и културен контекст, така че той самия да се чувства спокойно и уютно.

И ако все още се питаме „Пищни или минималистични интериори?“, то отговорът е : релативна среда. Тоест да намерим баланса – ако външната среда ни натоварва, да постигнем почивка за сетивата в интериора, ако външната среда за нас е твърде скучна и мрачна – да създадем пищно пространство, което да радва сетивата ни.

Събитието в снимки вижте ТУК.