Последният щрих ли е декорацията в интериора? Чия работа е тя: на интериорния дизайнер, на интериорния декоратор или на клиента? Какви са тенденциите и кой ги задава?

На тези и други въпроси потърсихме отговори в мартенското издание на Клуб на дизайнера с интериорните дизайнери Никол Кастелова /NH Design Studio/, Гергана Минкина /GLOS interior design/, Елена Гюмишева /Арткорт/ и Павлина Чернева и Мариета Атанасова /Дизайница/ и интериорния декоратор Теди Амова /Home of Teddy/. Разговора с тях води Катина Стойчева, организатор на Клуб на дизайнера. Домакин на събитието беше Стилстрой Трейдинг. Компанията предлага широкоспектърна гама от продукти за интериорно и екстериорно оформление: над 1200 дизайнерски продукта от водещи производители от Белгия, Германия, Франция, Италия.

Фирмата е лидер на българския пазар от 28 години насам, като развива продуктово портфолио в множество категории – декоративни профили и елементи, облицовки, тапети, настилки, текстил, акустични панели и др., част от които бяха представени по време на събитието от Камелия Терзиева, управител на Стилстрой Трейдинг.

Интериорната декорация е част от цялостния процес на проектиране и реализация на интериора. И тъй като в България все още няма установена професия интериорен декоратор, за повечето интериорни дизайнери тя е част от тяхната работа. Има обаче и дизайнери, които по дадени проекти се обръщат именно към декоратори. Всички професионалисти са на мнение, че интериорната декорация е много добра, но неразработена ниша и са категорични, че имат много клиенти, които всъщност не се нуждаят от интериорен дизайнер, а от интериорен декоратор или консултант.

За съвместна работа по проекти споделиха както интериорният дизайнер Елена Гюмишева, така и декораторът Теди Амова.

Водещи в работата и на дизайнери, и на декоратори е заданието на клиента и бюджетът. Това определя избора на продукти за интериора, цветове, материи и всякакви детайли в интериора. Но ролята на дизайнера си остава да информира и образова инвеститорите, така че заедно да създават красива среда.

Дяволът или Бог се крие в детайлите попитахме професионалистите.

Безспорно в интериорната декорация детайлите са от изключително значение. Но с тях трябва да се борави внимателно, с усет и разбиране, с познание и цел, за да не се прекрачи границата на добрия вкус и да отидем в кича. Освен ако не е умишлено търсен, както понякога се случва с определени проекти. Изборът на завеси или щори, на дамаски, настилки, тапети, аксесоари, произведения на изкуството дори трябва да са добре обмислени и премерени, така че да завършват цялостната концепция на интериора. Но винаги остава нещо и за клиента, който със соята намеса ще внесе духа на дома в пространството, ще остави своята следа. В този смисъл декорацията в интериора вълнува, разказна истории, показва кои сме и какви сме, какво харесваме, какво ценим.

Макар да очертаха някои тенденции като устойчивите продукти, вкарването на природата в интериора, аморфните форми на мебелите, женското начало, принтове и 3D в интериора, завръщането на цветовете, дори и на Барока, интериорните дизайнери са категорични, че това, което ще се случва в следващите години ще е провокирано от вътрешните потребности на хората, а не от външни тенденции. Всичко това едва ли ще сложи край на минимализма, но със сигурност ще промени нагласите и ще разчупи правите линии в пространственото оформление. В интериорите ще виждаме все повече детайли и все по-богата декорация.

И да се върнем на въпроса, с който започнахме: Последният щрих ли е декорацията в интериора?

Не винаги. Понякога един предмет, натоварен с много сантимент, история и вдъхновение, може да се превърне в декорацията, която ще зададе целия интериор: колекция чинии за стена, старо огледало, шкаф от баба… И той ще е черешката на интериора.