Завършихме годината с разговор за грешките по пътя към успеха, които съпътстват работата на интериорните дизайнери и архитекти и които ги изграждат като професионалисти. Защото успехите идват с опита, но по пътя към големия успех няма как и без грешки. А, малки или големи, те са най-добрите уроци в живота.

Да се похвали човек с постиженията си е лесно, далеч по-трудно е да сподели своите грешки. Да разкажат своите истории на живо се осмелиха:  арх. Виктор Банарев /Move Architects/, арх. Катерина Николова /Николова + Партньори/, Вивек Вървма /VIVEA/, интериорните дизайнери Гея Антонова /COZY. design studio/ и Вера Илиева. Разговора с тях води Анна Грозданова – организатор на FuckUp Nights Sofia и на семинарите по метода на Вим Хоф.

Благодарим за домакинството на последния за годината Клуб на дизайнера на Kronospan Design Center Sofia, създаден както за професионалистите в сферата на интериора и архитектурата, така и за всички свързани със сътворяването на един проект – от инвеститора, архитекта или дизайнера, през производителите на мебели, до майсторите или крайният клиент.

Най-новите продукти и услуги на Kronospan и Kronospan Design Center Sofia бяха представени от арх. Благовеста Дименчева. Гостите имаха възможността да разгледат и да се докоснат до богатото портфолио на компанията и да получат професионална консултация на място.

По време на събитието бяха представени и изключителните продукти на Ntgrate.

Ива Кудева, която пристигна специално за Клуб на дизайнера от Берлин, където живее и развива своя бизнес, презентира висококачествените и уникални решения за интериора с най-иновативната подова настилка. Плетения винил на Ntgrate е специално създаден за търговски и обществени проекти и се характеризира с устойчивост, акустика и дизайн.

Ива Кудева е основател на ИВ Елементс. Работи на българския и немския пазар, изключително с архитекти и интериорни дизайнери и изпълняват предимно търговски проекти – офиси, зали за изложения, хотели, ресторанти. ИВ Елементс , предлага иновативни подови настилки и е ексклузивен представител на ntgrate за България.

След вълнуващите продуктови презентации дойде ред и на най-големите гафове в интериорния дизайн и поуките от тях. В дискусията последвахме правилото на Вивек Върма:

Разпознайте грешката, признайте я. След това – измислете решение, поправете грешката и никога не я повтаряйте.

Дискусията откри арх. Катерина Николова с перфектния гаф, както сама го нарече, от началото на нейната кариера, който и дава добър урок в професионалното й развитие нататък.

Като млад архитект, работейки при Таня Глебова, едно от най-изявените имена в интериорния дизайн, Катерина Николова с ентусиазъм се захваща с първия си самостоятелен проект. Като цветово решение за него тя залага на тъмно сивото като неутрален цвят. Но влизайки в ателието, вече боядисано, разбира грешката си в избора на цвят. Това е и нейния първи урок – много внимателно с неутралните цветове.

Към грешките на неопитността се върна и арх. Виктор Банарев, който започва професионалния си път не от архитектурата и дизайна, а от строителството. Днес с усмивка разказва за проявеното невнимание при изграждането на мост, за който поръчаните греди се оказват твърде къси. Поуката от грешката, която спазва и до днес, е старата максима: Два пъти мерете, един път режете!

Да не се предоверяваме на логиката е урокът, който получава от грешката на начинаещия Вера Илиева. Тя го получава по време на проект, в който решава да премахне съществуваща полуколона с идеята да монтира плъзгаща се врата тип пано, която да се използва за затваряне и отваряне на двете съседни помещения. Взима всичко в свои ръце. В това число и крътач. Ентусиазмът й обаче изгърмява като фойерверка, когато прекъсва неправилно поставен кабел, инсталацията гръмва и къртачът излетява от ръцете й.

„Очаквай неочакваното!“ е урокът, който получава Вера.

Той определено важи и за случая, към който се върна Гея Антонова.

Заданието й е било да превърнат мака бебешка стая в стая за пораснало момиче. Противно на практиката си правят 4 визуализации на различни разпределения, които да предложат на клиента, за да намерят бързо решение. Клиентът избира предложението, което включва усвояване на балкона. Правят чертежите му ги дават за самостоятелно реализиране на проекта им. След няколко дни обаче се обажда един от изпълнителите и казва, че има неточност и стаята е по-малка с 1,3 м.

„Някъде комуникацията се беше провалила. Отработихме всичко за един ден. Сега пишем мейли след всяка среща и очакваме потвърждение.“, казва Гея Антонова.

Обратна връзка на всяка цена – е нейният урок от този гаф.

Гафовете в началото на кариерата не са умишлени, а поради незнание, некомпетентност и неопитност, казва Вивек Върма Кой е гафът, допуснат в първите години на практиката, който оставя траен урок у него?

„През 1996 г. спечелих втора награда в национален конкурс за дизайн. Това беше сложен проект, състоящ се от основно планиране, архитектурен дизайн, консервация, реставрация и озеленяване. Журито ми каза, че причината да не съм класиран на първо място е, че съм добавил нова конструкция, която докосва структурата на архитектурното наследство и това е проектантска грешка.“, разказва той.

Никой не е застрахован от грешки, дори и доказаните професионалисти. Затова е добре да сме подготвени и да знаем какво да направим, ако е допусната грешка, как да ги елиминираме или сведем до минимум , казва Вивек.

Доказват го с практиката си арх. Николова и арх. Банарев, чиито проекти бяха сред номинираните в тазгодишните награди „Интериор на годината“ на сп. „Наш дом“, които бяха раздадени броени дни преди декемврийския ни Клуб на дизайнера.

Арх. Банарев и Move Аrchitects бяха отличени за Сo-working пространство Антракт 127 в София, който ги класира на трето място в категория „Обществени интериори“ в конкурса. Това беше проект, изпълнен с гафове. Шантав проект и дълъг процес на реализация, казва Виктор Банарев. Той разказва, че офис пространството е било наследен проект от други архитекти и са установили сгрешени по 60-70 см в габаритите. Това им обърка тотално сметките, от там сгрешени количества и т.н. В същото време сградата, в която се помещава пространството, е паметник на културата, който изисква специфичен подход, но те установяват редица нерегламентирани неща.

Имаше много грешки, с които се справихме и се научихме да не се предоверяваме на колегите и да имаме двойна проверка вътре в екипа си, казва арх. Банарев.

След специална награда АрхИнова през 2020, арх. Катирина Николова печели и 1-во място в категория „Жилищни интериори“ на списание „Наш дом“. Проектът е оценен от журито заради просторното и изпълнено с въздух пространство. Но нито на чертежите, нито на визуализациите, нито на снимките на страниците на списанието е видима всъщност грешката, която отбелязва арх. Николова. А именно – лошата акустика, която се установява едва след като клиентите се нанасят в новия си дом.

Клиентът е клиент мечта. Пространството – просторно, изпълнено с въздух. Именно то е една от причините журито да оцени този проект, казва арх. Николова. Всичко е супер, докато нанасяйки се в новия си дом клиентите установяват, че има лоша акустика.

Акустичните инженери са много важни! – използва случая да отбележи арх. Банарев.

В потвърждение интериорният дизайнер Гея Антонова разказа за проект, който е била готова да откаже именно заради неглижирането на акустиката от страна на инвеститорите. Тогава тя се обръща към акустичен инженер за среща с клиентите. Всъщност акустичния инженер продаде моята идея на клиента, каза тя.

За да отбележи още по-силно важността на колегиалната помощ в трудни ситуации, Гея Антонова разказа за проект на интериор на жилище, при който банята се оказва сериозен казус, с който не са очаквали да се сблъскат по този начин и в последния момент. На финала на реализацията, клиентът вече поканил гости да се похвали с новия си интериор. Но… не и с банята. Гея и екипът й разбират, че са избрали не добре съответстващи си плочки и душ, което затруднява поставянето на душа. Започва търсене на решение с доставчиците, но от всички получават един и същ съвет – разбивайте – нещо, което не могат да си позволят. Едва, когато се обръща за съвет от колега, получава съвета решение. Оказва се това е просто един конектор.

Как да елиминираме или сведем до минимум грешките в дизайна?

На първо място Вивек Върма поставя комуникацията с клиентите. Важна основа за добрата работа и за поправяне на грешките без големи щети.

На второ място е бюджетирането. Конкретизирането на бизнес модела, възвръщаемостта на инвестициите, амортизацията и други показатели, които касаят проектите, особено когато говорим за търговски пространства, са от изключителна важност. „Стигнете до идеалния бюджет за проекта. Нищо по-малко, нищо повече!“, съветва Вивек Върма.

Относно дизайна той казва: Не бързайте с дизайна. Разберете връзката между всички елементи. Отстранявате всички грешки, докато не бъдат постигнати всички цели на проекта. Дори една цел не трябва да бъде компрометирана.

И не Дяволът, а Бог се крие в детайлите, смята Вивек Върма. Подгответе и проверете всички детайли до най-малкия, премахнете всяка неяснота.

Изборът на материали трябва да е съобразен с бюджета и да е в съответствие с дизайна и детайлите в него.

И не на последно място: Архитектите и дизайнерите трябва да се освободят от тежестта на собствения си имидж, казва Вивек Върма.

Какви са качествата, които трябва да притежават интериорните дизайнери и архитекти, за да се справят с гафовете?

На първо място, казва арх. Банарев, трябва да сме добри психолози; да сме много хладнокръвни, но и адаптивни – правим гаф – решаваме го.

За арх. Николова важна е комбинацията между търпение и решителност. Не на второ място е добрата екипна работа, посочва тя.

Магарешка упоритост, заключва Гея Антонова.

Педагогиката страшно ми помогна, казва Вера Илиева относно работата и по един от последните й интериорни проекти. Ако работиш с работници, събрани от различни места, не с фирма, трябва да заложиш на повече внимание и обгрижване. В този проект тя освен дизайнер е и човекът, който общува с изпълнителите, когато се налага, купува необходими за работата неща, чисти… Или просто разговаря с тях за нещата от живота. Защото, казва Вера, в тези разговори разпознаваш други хора в тези работници.

Макар и в пожеланията си за 2024-та участниците в дискусията да не бяха алчни, завършваме с пожеланието към всички тях и вас на Вивек Върма:

Бъдете алчни. Но бъдете и доволни. Стремете се към големите неща и бъдете доволни от това, което Вселената ви дава!

Екипът на Асоциация на интериорните дизайнери в България се присъединява към това пожелание и ви очакваме в Клуб на дизайнера и през 2024 година.

Бъдете здрави, вдъхновявайте, обичайте!

Събитието в снимки вижте ТУК.