Татяна Станчева / Tanne Design Studio/ и Весела Магунска / MOCCO Living/ участваха в третата сесия за 2023 година на Борд Проектно финансиране, която се състоя през ноември. Те представиха свои инвестиционни проекти, които са естествено продължение на годините им опит в интериорния дизайн и желанието да допринесат за развитие на обществото и бъдещите поколения, опазването на традициите и околната среда.

Таня Станчева представи пред представителите на финансиращи институции така нареченото „Тетевенското бижу“ – проект, който има за цел да реставрира и даде нов живот на сграда, която в минал облик е била детскилагер, а преди това килийно училище към манастира, който е непосредствено до имота и се намира в историческа местност. Въпреки годините, в които сградата не е била обитавана, цялостното й състояние е достатъчно добро за целите на проекта. Предложението е сградата да бъде трансформирана във вила за гости с ресторант, малък СПА център и зала за различни видове събития, като в проекта е предвиден лесен достъп за хора в неравностойно положение.

“Мисията ни е да запазим дейността на сградата, като се организират детски лагери и зелени училища. Ще се предлага разнообразие от дейности – team building-и, йога уикенди, workshop-ове, готварски курсове, занаятчийство, дърворезба. Ще се приготвят лютеница и сладка, като всеки участвал, може да си вземе бурканче за вкъщи накрая.“, Таня Станчева.

Весела Магунска запозна аудиторията с „Камен бряг под звездите“ – проект за къща-галерия за интериор и строителство от естествени материали, която да бъде място за срещи и обмяна на опит, за културни събития и артистични изяви, провокиращи поставяне на въпроси, свързани с екология и опазване на природата, с човешкото здраве – физическо и ментално, със социални и икономически теми..

“Камен бряг под звездите” е плод на дългогодишни проучвания и наблюдения. Изследва прехода между Предел, Граница и Ново начало, отбеляза тя.

По-рано през годината свой проект представиха и интуриорно студио Индорио. В сесиите през 2023-та участваха и фирми в областта строителство, ремонт и обзавеждане.

Борд Проектно финансиране се реализира от Съвет „Предприемачество и стартъп“ към Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в партньорство с Kreston BulMar, Инвестър Рилейшънс Сървисис, Агенция за инвестиции в строителството и Creditland.

Асоциация на интериорните дизайнери в България подкрепя инициативата и й партнира, като в същото време дава възможност на интериорни и продуктови дизайнери, архитекти, фирми и инвеститори в различни сфери да участват със свои проекти, за които търсят подкрепа и финансиране.

Целта на инициативата е да подкрепи проекти на МСП от България като ги консултира за подходящото за конкретния проект финансиране – банково финансиране, рисково финансиране, финансиране чрез Beam сегмента на БФБ, безвъзмездна помощ от европейски програми или друг вид хибридно финансиране и впоследствие ги свърже със съответните финансиращи институции и инвеститори.

Всяка година се провеждат до три сесии, в които компаниите представят своите проект пред потенциални инвеститори и / или финансиращи организации.

Първата за 2024 година сесия ще се проведе на 8 март. В случай че проявявате интерес, имате нужда от повече информация или желаете да участвате, свържете се с нас.