„Дизайн на общи части“ бе темата на септемврийския Клуб на дизайнера, организиран от  Асоциация на интериорните дизайнери в България. Домакин на срещата бе Solid Doors Center.

Заедно с Виктория Илиева /VIArchitects/, арх. Милица Петрова /SPACEMODE STUDIO/, арх. Ирена Спиридонова – преподавател и автор на научни статии, Иван Козаров /New Estates/, Христофор Христов /Solid Doors Center/ и Василена Георгиева и Валерия Цанкова /Вход В./ поставихме важната, но често пренебрегвана тема за дизайна на общите части и хармоничната и споделена среда в съвременните жилищни и офис сгради и сгради със смесено предназначение. Дискусията и прекрасните реализирани проекти, които всички презентираха, са само началото на поредица от инициативи, с които ще се опитаме да обедини хората около идеята и желанието ни, че заедно можем да подобрим средата, в която живеем и пространството пред вратата ни да стане толкова приятно, колкото уютен е домът ни.

Да започнем с уточнението: Частите на сградата, определяни като „общи“ са част от етажната собственост. Те служат за общо ползване от отделните собственици според естеството и предназначението си и изискват колективна грижа, общи решения и индивидуален подход със собствени сили и средства. Резултатът от своеволия и дейности „на парче“ обикновено е незадоволителен от естетическа гледна точка, често контрастите и различните подходи в едно и също пространство подсилват неприятното усещането и неугледна визия.

Това са констатации, които доц. д-р арх. Ирена Спиридонова, преподавател и автор на статии и научни публикации, прави в статията си „Паралелни реалности във визията на общите входни пространства при многофамилните и жилищни сгради в България“. В Клуб на дизайнера тя даде основа за разговор и представяне на различни възможности, артистични и дизайн решения за подобряване на вече съществуващи общи пространства и проектирането на нови в съвременните жилищни и обществени сгради.

Два примера за възможност за естетическо и функционално подобрение на общи части в стари жилищни сгради, които арх. Спиридонова представи, са превръщането на входното пространство на жилищна сграда в гр. Добрич в галерия на българската история и слава и реализираният през 2020 година, в малка жилищна сграда в София, авторски проект на Василена Георгиева и Валерия Цанкова Изложба във входа“. Самите те, като участници и водещи на дискусията в Клуб на дизайнера разказаха повече за творческия си проект.

Опит за изследване на входа като пространство с потенциал за повече изкуство и естетика и  преоткриване на неговите смисъл и функции.

Изложба във входа е поредица от събития във входовете на жилищни сгради. Това са своеобразни изложби на различни автори в опит за създаване на приятна творческа атмосфера за общуване между съседите и възможност за събиране на средства за облагородяване на сградите-галерии.

Какво включва проектът?

Представяне на творчеството на различни творци. Процент от продадените произведения на изкуството са в помощ на предстоящи ремонтни дейности на входовете. Създаване на позитивна и творческа атмосфера за срещи на съседите – музика, мини бар, декорация. Възможност за изготвяне на проект за нестандартен интериорен дизайн на входното пространство – ЕНТЕРиор.

За да продължат тази инициатива Вход В. се нуждаят от подкрепа и съмишленици. Само с посетители не е достатъчно.

Входното пространство е носител на първото и най непредубедено впечатление за сградата, независимо дали тя е еднофамилна, многофамилна или обществена. Цветовете и материалите, използвани за настилките, осветлението, чистотата са част от предпоставките за положителното или отрицателно възприятие.

В последните години при проектирането и изпълнението на голяма част от новите многофамилни жилищни сгради все повече се отделя внимание на интериора на входното пространство и общите части на сградата. От една страна това е признак за повишаване изискванията на хората към средата на обитаване, както и на развитието на обществото като цяло. Това също може да бъде тълкувано като осмисляне на своеобразната визуална връзка и неделимост на общото от частното пространство, като например общо коридорно пространство, разглеждано в контекста на общата етажна собственост и отделните апартаменти, до които води то, чиято собственост е частна, посочва още арх. Спиридонова.

Но, коментира Виктория Илиева заради това, че интериорният дизайнер влиза на късен етап, жилищните сгради страдат.

В Клуб на дизайнера арх. Милица Петрова показа един добър пример на SPACEMODE STUDIO – Atlantis/Atmosphere, Сарафово.

Идеята на SPACEMODE за споделени общи части започва от екстериора, където съвместяват зони за различни дейности, полезни и приятни за обитателите на жилищния комплекс и продължават във входното пространство и етажните коридори, които също могат да използват за много и различни дейности. Защото общите части са социална среда.

В Atlantis/Atmosphere арх. Петрова и арх. Игнатов залагат изключително на добро осветление, връзка с природата, качествените материали и визуалната комуникация.

Но идеите им не свършват до тук. Търсейки не само добър дизайн за живущите, но и полезност и преживяване, те им правят атрактивно фитнес предложение като чрез визуална комуникация превърнат стълбището във вълнуващо пътуване нагоре, към дома, към себе си с малки стъпки всеки ден, пътуване, в което можеш да спреш за миг и да починеш, да помечтаеш, да оцениш докъде си стигнал, в какво си успял, да се насладиш на магията… Така младите архитекти провокират хората да използват и стълбите, не само асансьора, като възможност за раздвижване на тялото и ума, за спорт, осмисляне на деня и вдъхновение.

SPACEMODE STUDIO е възнаградено за усилията си – Atlantis/Residence park, част от който е и проектираната от тях сграда, е в топ 6 най-добри фасади на Европа за 2020 година.

Продължаваме с добрите примери в проектирането и реализирането на модерни сгради с изключителен дизайн на общи части – MEGAPARK – 19-етажна офис сграда в София, дело на австрийски архитекти, където Вики Илиева работи по интериорния дизайн, Expo 2000 Office Park, Park Lane, PCHMV, Polygraphia Office Center Sofia, дело на VIArchitects.

Това, което ние искаме да провокираме и в инвеститорите, и в обитателите, е повече емоция – казва Виктория Илиева, създател и креативен директор на студио за интериорен дизайн и архитектура VIArchitects. А това постигат като дават възможност на пространствата да се преобразяват и им дават нов живот.

Така се „ражда“ и едно ново пространство в рамките на Polygraphia Office Center, където VIArchitects свързват две постройки и коридора превръщат в арт пространство, предназначено за изложби, пърформънси, уникални фотосесии и много други инициативи.

Дизайнът на общите части е добавена стойност както за инвеститори, така и за ползватели. Той е и принос модерният градски комплекс в столичния квартал „Лозенец“, да бъде избран за най-луксозната сграда за 2021 година.

Амбициозният проект, който представи Иван Козаров, акаунт мениджър на New Estates, дава много повече от простор и уют на обитателите. Към характерните за жилищата в него модерни технологии и материали от най-високо качество, светлина, простор и изглед към планината, се добавя изключителен лукс на общите части: изключително изпълнение на фоайето с 24-часова рецепция с услуга на консиерж, контрол на достъпа, представително и луксозен лоби с  мека мебел, жива зеленина и свежи цветя, съвременен фитнес за жителите на комплекса и зала за срещи.

Потребителят иска да е „Уау“, да носи усещане, да се чувства у дома си, обобщава нагласите на новите собственици на модерни жилищни сгради Иван Козаров.

И от общата картина към детайлите.

Вече споменахме, че входът на една сграда създава първото впечатление и дава първите усещания на човек. А те са свързани с цветове, материи, светлина, въздух, усещане за студ или топлина, детайли от интериора и пр.

За общото усещане роля има и индивидуализма на Солид 55.

Българската компания с повече от 30-годишен опит, е специализирана в производството на блиндирани врати с безкомпромисна сигурност, smart функционалности и дизайн. От конкурентите си се отличава с индивидуален дизайн за всеки проект, възможност за висок клас изпълнения и портфолио с допълващи продукти и специални решения за всеки проект.

Това личи и от реализираните проекти на жилищни и офис сгради, в които Солид 55 участва и част от които Христофор Христов, управител на компанията, показа в Клуб на дизайнера: жилищна сграда Colour Code във Варна, Kamenitza Park в Пловдив, жилищните сгради Mirage и Artistic House IIIв София, Via Bulgaria, Бизнес център Graffite, Кошер и др. В тях вратите не са самостоятелни отделни продукти в интериора на общите части, а част от цялостното излъчване, кореспондират с всеки друг детайл в общите пространства, с материалите, цветовете, стила… Солид добавя още дизайн с новия си бранд Adorabell – ръчно изработен дизайнерски звънец, направен от най-висок клас и устойчиви на времето материали.

И така… Фоайе с луксозна дизайнерска визия и подчертано индивидуален облик, етажни коридори, превърнати в галерия, споделени пространства… Всичко това е вече реалност в жилищните и офис сгради от ново поколение, част от новите тенденции, акцент в които е дизайн и максимален комфорт. Лукс, който те посреща още от входната врата на сградата и те съпровожда до входната врата на апартамента или офиса и отвъд нея.

Така изглеждат съвременните общи части в жилищните и офис сгради през очите на дизайнери и архитекти, инвеститори, изпълнители и потребители.

Така могат да изглеждат и старите многофамилни жилищни сгради, ако всеки помисли за пространството от входната врата на блока до входната врата на апартамента си и направи така, че то да е чисто, красиво, функционално и носещо приятно усещане, както у дома. За общите части закон има – Закона за управление на етажната собственост, нужно е общуване и общество.