Десет компании на българския пазар представиха най-добрите си продукти, услуги и решения за интериора в Клуб на дизайнера на 23 май 2023 година.

С това издание излязохме от обичайния формат на месечните тематични срещи, за да фокусираме вниманието на дизайнери, архитекти и крайни клиенти към качеството, иновациите и възможностите, които фирмите предлагат на дизайнери и архитекти, за да дадем възможност на дизайнери, инвеститори и фирми за лична среща, обмяна на контакти, консултации и бъдещи партньорства в създаването на жилищни и обществени интериори.

Събитието се проведе в зала А на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/, както и онлайн, което даде възможност фирмите да се представят пред аудитория от цялата страна.

Модератор бе председателят на Асоциация на интериорните дизайнери в България Гена Събева.

В програмата на Клуб на дизайнера 9 от десетте фирми презентираха своите продукти и услуги, а десетата от тях – Solid Doors Center –  участва чрез най-новия си дизайнерски продукт – Adorabell, с който отбелязвахме началото и края на всяко представяне.

А ето и деветте фирми и техните теми, с които участваха:

Мека мебел за обществени интериори от Димела дизайн

Решения на Екофон за функционалност и дизайн за акустичен комфорт в интериора

Рока България с акцент върху симбиозата между дизайнери и производители

La Marzocco – Неподвластен на времето дизайн и най-добрите практики за устойчивост в професионалните кафемашини

Кварцови и керамични повърхности в съвременния интериор от АР Комерс ЕООД

Предложенията на Office 1 за съвременни мебелни решения за офис интериора

Цветни идеи показват стъпка по стъпка как изграждат зелен офис

Пивотни панти и ,,умни” дръжки – модерни тенденции от НИП България.

През 2007 г., Димела дизайн стартира своята дейност, като малка и гъвкава фирма за производство на тапицирана мека мебел, а днес вече може да се похвали с успешното разработване на проекти, обзавеждане на обществени обекти (хотели, ресторанти, клубове, офис пространства) и частни имоти, както в страната, така и в чужбина.

В представянето си Димитър Ценов показа различни проекти, в които Димела Дизайн участва като реализация на обзавеждането на обществени пространства, което е и фокус на компанията. Фирмата успешно си партнирам с дизайнери, архитекти и компании, специализирани в обзавеждането на хотели. Сред с множеството реализирани обекти са: х-л „Aqua Paradise Resort“ – Несебър, х-л Hilton – London, х-л „Маринела“ – София, Спа Хотел Двореца – Велинград, Резиденция Бояна, Министерски съвет, клуб „Cohiba Athmosphere Bar“, клуб „Tequila“, „Happy“ bar & gril, ресторант „Babylon“ – Келмис, Белгия и много други в страната и зад граница.

Димела дизайн е предпочитан партньор по отношение на индивидуално изработени мебели за частни интериори, отличаващи се със стил, качество и комфорт. Много известни личности се доверяват на професионализма на екипа и му позволяват да обзаведе домовете им.

С опита през годините професионалистите от Димела разбират, че дизайнът включва в себе си както естетика, така и функция, затова във всеки проект освен добра визия се стремят да постигат и ергономичен комфорт.  Безкомпромисен подбор на материали и прецизност при изработка са основата за производството на устойчиви мебели, такива които биха служили  дълго времето на своите собственици.

След „меката страна на живота“, представена от  управителя на Димела дизайн Димитър Ценов се пренасяме към производството на корпусна мебел и Мебели Кан.

В презентацията си Диляна Илиева, офис мениджър на Мебели Кан за район София, акцентира на продуктите на компанията за хотелско и офис обзавеждане.

Мебели КАН над 30 години произвежда мебели и оборудване за  образователни институции и обществени обекти. През последните две години разширява дейността си в посока хотелско обзавеждане, главно чрез дизайнерски студиа. Сред реализираните проекти са: Азиатски ресторант-хотел Империал Резорт, Слънчев Бряг; Средиземноморски ресторант-хотел Империал Резорт, Слънчев Бряг; Хотел Иглика, по проект на Лигна Груп – Боровец; Бул Мед Консулт, по проект на ВА Студио – София.

Това, което в най-голяма степен отличава Мебели Кан от останалите фирми в бранша, е затвореният цикъл на производство. Фирмата разполага с дървообработващ, металообработващ, тапицерски и бояджийски цехове. Производствената база на компанията разполага със съвременни машини с директно интегриран проектантски софтуер. Мебели Кан предлага цялостна услуга с консултация на място, разработка на проект, производство, доставка и монтаж на мебели. Работи както по каталог, така и по задание на клиента с индивидуални проекти за нестандартна мебел.

Един от най-важните елементи в интериорите на обществени пространства, наред с обзавеждането, е акустиката. Ивайло Иванов, представител на Ecophon за България, представи уникални решения за функционалност и дизайн за акустичен комфорт в интериора”. Над 60-годишна история в производството и продажбата на акустични решения на шведската фирма е гарант за качество, но иновации. С примери от реализирани проекти на компанията по света Ивайло Иванов представи възможностите, които дават: Master Eg – система за окачен таван с награда за дизайн 2022; Solo – голяма свобода при дизайна; fade® – акустични мазилки, безшевно и “невидимо“ решение, когато дизайнът го изисква; Clipso™ – акустична дамаска за стени и тавани.

От продуктите на Ecophon – компания, за която може да се каже, че е все още нова на пазара у нас, преминаваме към вече утвърдената във времето, спечелила доверието на архитекти и дизайнери и разпознаваема марка – Roca.

Рока България е част от глобалната Група Roca, компания, основана през 1917г., която се занимава с проектиране, производство и продажба на продукти за баня в сферата на архитектурата, строителството и интериорния дизайн. Но да бъде най-големия производител в света на цялостни решения за обзавеждане на банята за Roca не е достатъчно. Roca държи да е частица от вашето вдъхновение и част от вашия екип. Компанията е изградила култура на истинско партньорство с дизайнери и архитекти, с които реализира проекти в емблематични сгради по света.

Затова и фокус на презентацията на Мария Ивчева, мениджър Маркетинг комуникации на Roca за България беше симбиозата между дизайнери и производители от самото начало на процеса за създаване на концепцията за дадена продуктова линия или иновативен продукт до използването на продуктите при реализацията на дадения обект и в крайна сметка постигане на резултат – доволни клиенти.

С тази цел е създадена и изложбената зала на Roca – Експо Баня София, чийто екип е на разположение за консултации и съпорт както на дизайнери и архитекти, така и на партньори и крайни клиенти.

И като говорим за симбиоза между продукт дизайн, интериорен дизайн и жилищни и обществени пространства, тук е мястото да обърнем внимание и на La Marzocco и добрите практики за устойчивост в продуктовия дизайн представени от Николай Литов, Brand Ambassador La Marzocco, бариста обучител, един от основателите на Кафе асоциацията на България. На пръв поглед може да ви се стори странно участието на един барист в събитие за интериорен дизайн, но всъщност връзките са няколко. Като започнем от Италия, страната на дизайна, но и на кафето, минем през продуктовия дизайн и стигнем до интериора, където кафе машината отстоява своето място.

Николай Литов акцентира на това колко важен е изборът на подходящи уреди в комерсиалния и обществен интериор на правилния етап от проектирането му, както и на възможностите за персонализиране и качествата на еспресо машините. Италианският пример за дизайн и функционалност е линията La Marzocco home, и възможностите за дома, офиса и обекти с ограничено пространство.

След представянето на Николай Литов „Неподвластен на времето дизайн и най-добрите практики за устойчивост в професионалните кафемашини“ какво друго може да следва освен приятна и ароматна кафе пауза, осигурена от от Ibeco ltd.

И от еспресо машините и кафемелачките, на които се доверяват най-добрите пекарни, кафенета и ресторанти в света заради тяхната надеждност, издръжливост, вечна естетика и дизайн – La Marzocco, вниманието се насочи към една друга компания – AR Commerce с фокус върху кварцовите и керамичните повърхности в съвременния интериор, представени от Ани Хинова, собственик и управител. Тя акцентира на няколко бранда, които българското търговско дружество, специализирано във вноса и търговията на световно признати марки в производството на композитен кварцов камък, предлага и на българския пазар: Çimstone, Belenco, Coante и нова продуктова гама в портфолиото на компанията – бранда Geo Slab – керамичен материал за интериорни повърхности.

Собственикът, Ани Хинова, има една основна цел – да принесе своята положителна енергия към клиентите си, към техните домове и работни места, чрез красивите, естествени продукти, на базата на технически кварцов камък, както и вече много модерните и търсени керамични повърхности. Компанията предлага голямо разнообразие от цветове и текстури, подходящи за всеки вкус и дом. Красив дизайн, изключителна здравина, антибактериални повърхности за изключителна хигиена, много възможности за приложение.

Различните възможности, които предлага Office 1 представи Ксения Чакърова, която е част от проектантския екип на  компанията. Ксения акцентира на съвременните мебелни решения за офис интериора, но в представянето отбеляза и възможностите, които Office 1 дава на дизайнерите за реализацията на училища и STEM пространства.

И когато говорим за офиси, няма как да не внесем и свежест и зеленина.

В клуб на дизайнера Юлия Ангелова, съосновател и ръководител проекти на Цветни идеи, показа как стъпка по стъпка изграждат един зелен офис.

  1. Събиране на информация: оглед, среща с клиента или с дизайнера/архитекта, запознаване с проекта, анализ на стила и цветовете в интериора
  2. Изработване на проект: план, предложение за съдове и за растения, визуализации, детайли
  3. Ценово предложение: представяне на няколко варианта и съобразяване с бюджет
  4. Реализация

На кой етап да се обърнете към Цветни идеи? На ниво идеен проект.

Цветни идеи е една от компаниите лидери в интериорното озеленяване на офиси, обществени сгради и заведения. Екипът предлага съвременни и устойчиви решения за интериорно озеленяване, където и хората, и растенията се чувстват добре и вярва, че тайната на добрите интериори и на всички добри проекти е в доброто сътрудничество между отделните специалисти.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Последната презентация бе посветена на два важни детайла от интериорните врати – пивотните панти и ,,умните” дръжки и тенденциите в тяхното приложение. Продуктите на Griffwerk GmbH и Frits Jurgens представи Красен Иванов, управител на НИП България.

Фирмата е повече от 20 години на пазара и е вносител на различни продукти свързани със строителството като дръжки, врати, пивотни панти и електро-продукти като, осветление, домофони, и други. Представител е на редица немски фирми, сред които Griffwerk GmbH, се отличават с високо качество и изключителен дизайн, като един от най-успешните продукти – дръжката R8 One, е отличена с награда за дизайн на престижният конкурс German Design Award, и Frits Jurgens – най-големия производител на пивотни панти в Европа, които се отличават с високо качество и голяма функционалност. Участници и гости имаха възможност да се запознаят с предоставените от компанията мостри.

И на финала – отново чухме заключителното звънене на Adorabell – ръчно изработеното бижу от Solid Doors Center.

Adorabell е първият по рода си кинетичен дизайнерски звънец. Изключителен продукт, изработен ръчно с внимание към избора на материали и малките детайли, с грижа за всички нас, с мисъл за бъдещето и околната среда; вълнуващо съчетание между естетика и иновация. Всеки един продукт е изработен ръчно и с отношение към детайлите, правят всеки звънец личен, различен и единствен. За да заслужи онази емоция, когато някой се прибира у дома.

Създателите на концепцията за Adorabell са истински ценители на красотата и елегантността. Идеята за продукта идва докато самите те търсят своя уникален, дизайнерски звънец. Именно този стремеж към съвършенство създава Adorabell.