Мнозина биха оспорили максимата, че любовта на мъжа минава през стомаха. Но няма спор в това, че любовта на добрите кулинари минава през перфектно проектираната и обзаведена кухня

Февруарското издание на Клуб на дизайнера посветихме на тънкостите и детайлите в кухненските интериори – „Дизайн на кухня – етапи, уреди, проектиране“ или „Как да готвиш удобно и приятно“.

Събитието, организирано от Асоциация на интериорните дизайнери в България в партньорство с GroheБългария, се проведе на 22 февруари в Готварското студио на HRC Culinary Academy.

Георги Георгиев, търговски представител проекти в Grohe България, представи пред гостите новостите в изключителните кухненски смесители и мивки на немската компания Grohe: новия черен мат на Grohe Blue Home, Zedra с нова струя за почистване на засъхнала храна и Minta със смарт контрол управление. Кухненските смесители на GROHE комбинират най-нов дизайн с разнообразие от характеристики. Вълнуващи дизайни са допълнени от неочаквани характеристики, за да превърнат всяка секунда прекарана на кухненската мивка от досадно задължение в истинско удоволствие.

Дискусията започнахме с детайли около аспирацията и продължихме с триптиха – хладилник, мивка и печка. Обсъдихме преимуществата и недостатъците на големите и малките кухненски пространства и на различните материали, разградихме кухните на редове и колони, стеснявахме, разширявахме плотовете за готвене и търсихме перфектните комбинации. А на финала влезнахме в кухнята на HRC Culinary Academy и заедно с шеф приготвихме разкошен шоколадов десерт с Виктория Балтутите.

Какви са етапите на проектиране на домашна кухня? Какви са най-честите грешки при организиране на пространството? Какво е най-важно при избора на продукти и материали?

Това бяха основните въпроси в дискусията с участието на инж. Надежда Печанова – мебелен проектант и интериорен дизайнер, инж. Анета Колева – технолог-проектант, интериорния дизайнер Румяна Пенчева /DECO STUDIO Aquarius/ професионалния готвач с афинитет към дизайна Тодор Тодоров и активната публика. Разговора води „очилатият дегустатор“ Николай Коев, създател на „Очилатите дегустатори“, един от организаторите на Sofia Restaurant Week и на кулинарни театри на петте сетива.

Как да разпределим пространството в домашната кухня?

Съобразяваме се с архитектурните дадености, ВиК и ел. инсталациите, въздуховода, чупки, ниши и пр. Ако проектът налага и архитектурата позволява, правим промени. След детайлен разговор с домакините, които ще ползват кухнята избираме вида на кухнята и правим разпределение на основните зони в нея: за съхранение – шкафове и хладилник, за измиване и приготвяне на храна – мивка и плотове, печка, котлони и разбира се, аспиратор. Може и на клиентите да им се стори проява на голямо любопитство, но въпросите, които трябва да им зададат дизайнерите са от изключително значение за  функционалното разпределение и вида на кухненското помещение: обичат ли да готвят, колко члена е домакинството, на каква възраст, какви навици и потребности имат относно ползването на кухнята и т.н.

И идва ред на детайлите.

Аспираторът се оказа един от най-важните елементи в кухнята. Да е достатъчно мощен, но и да не е прекалено шумен, да е на допустимата височина от котлоните, съобразно това дали са електрически или газови, да е съобразен с височината на въздуховода (не повече от 2 метра дълъг). На пазара вече се предлага и възможност за аспирация, монтирана на работните кухненски плотове – едно ново и интелигентно решение, което впечатлява едни заради пестенето на място, но притеснява други заради риска в него да попадне повече вода.

До аспиратора по важност се нарежда и мивката. Къде да е разположена и каква да бъде, така че да създава удобство на домакините, да е функционална и устойчива във времето. Според Надежда Печанова, мивката е пряко свързана с продължителността на живот на кухнята.

За да е най-удобно и функционално мивката трябва да е в близост до зоната за съхранение и зоната с котлоните и фурната. Разбира се, отново се съобразяваме и с наличните ВиК, наклони, ъгли и пр., подчертава инж. Анета Колева.

Колкото по-голяма, толкова по-добре, биха казали мнозина. Но в съвременния живот, в който повечето хора ползват миялни машини, функцията на мивката се ограничава до измиването на хранителни продукти и дребни съдове. И все така важен остава и въпросът за пространството около мивката, допълва Румяна Пенчева. Да е достатъчно широко, за да е удобно за работа и да има място за отцеждане на мокри съдове, плодове и зеленчуци, да е от материал, който издържа на вода и лесно да се почиства.

И тук идва изборът на място за отцеждане – над мивката или до нея, като предпочитанията са да е разположено на реда на мивката.

И избора на работен плот. Превес над естествените материали, които трудно се почистват и поддържат, ПДЧ-то, термо плотовете и инокса взе техническият камък – предпочитан материал заради неговата издържливост във времето, възможност да се поправи при евентуални нарушения и не на последно място и заради ценовия избор. Наред с техническия камък похвала получиха новите Slim Line плотовете, красиви и устойчиви на удар, върху които дори пържола може да начукате.

Дизайнерите съветват при възможност да се направи по-дълбок от стандартния 60-сантиметров плот. 5-10 сантиметра повече ще осигурят повече място и удобство за работа.

И по-висок цокъл на кухнята заради красотата й, допълва Румяна Пенчева.

Друго важно нещо в кухнята, това са механизмите, които дават допълнително удобство.

От важните в т.нар. триъгълник зони в кухненското пространство остава разположението на печка и котлони. И тук възникнаха различни въпроси: може ли печката и котлоните да са до хладилника, фурна на нивото под плота или на ниво над плота…

Котлони, разположени до хладилник, дизайнерите отчитат като грешка. Но! Ако пространството е твърде малко и не позволява големи възможности за промяна, би могло да се намери решение с отделянето на котлоните от хладилника с поне 15 см, които могат да се използват за шкаф тип щайга за съхранение на бутилки и с разделянето на котлоните от хладилника с вид параван, който ще предпази от  пръскане на мазнина.

Сред основните грешки, срещани в кухненските интериори, са както недостатъчното пространство за свободно преминаване и работа в кухнята,  така и раздалечените зони – например мивката да е на единия край на кухнята, печката на другия, което създава неудобство.

Но най-честите грешки са фикс идеите на клиентите, обобщава Надежда Печанова. Тезата й бе подкрепена от редица примери от участниците и публиката, акцент сред които бяха така желаните подвижни кухненски острови.

Как изглежда перфектната кухня?

Разпределена е така, че да ти е удобно да готвиш в нея, всичко важно да ти е в близост, на една-две крачки, обобщи Тодор Тодоров.


Текст и снимки: Катина Стойчева