„Дизайн на градска среда“ бе темата на първия за годината Клуб на дизайнера.

На 25 януари, в IDO Design, поканихме архитекти, дизайнери, артисти, теоретици и практици в разговор за възможностите за естетически намеси в градската среда с цел нейното трансформиране в красива, привличаща и функционална социална среда.

В дискусията участваха: арх. Магдалена Бобошевска и арх. Николай Бобошевски, които са част от екипа на place.make и активни участници в „София – град за хората”; проф. д-р арх. Тодор Булев, професионалист с дългогодишен опит, преподавател и председател на УС на Съюза на архитектите в България, теоретик и практик в областта на архитектурата, градоустройството и дизайна; доц. д-р арх. Стела Ташева, преподавател в Лесотехнически университет София, със силен интерес към архитектурата и изкуствата, автор на книгите „Проблеми и тенденции на архитектурната графика в България през XX век” (2014) и “Дигитални средства и дизайн: Теория на композицията” (2022); Мартина Стефанова, предприемач, продуцент, мениджър и журналист в сферата на културата, изкуството, културните политики и международни културни отношения, позната на мнозина с проектите, които реализира: „NEXT Balkan“, „КвАРТал“ на София и ежегодният „КвАРТал фестивал“, „Sofia Queer Forum“, DOMA Art Fest;  Иво Илиев – Yeto, автор на графити, съвременна стенопис и живопис, илюстрация и дизайн в София и други градове, създател на магични сюжети с многопластов смисъл и прочит; съосновател на студио за съвременен стенопис и дизайн 140 ideas; Стела Каменова, културолог и куратор и съосновател на международната арт резиденция World of Co и част от екипа на Sofia Graffiti Tour, чиято мисия е да представя съвременното градско изкуство,  да помага професионалното развитие на младите и изявени български художници, работещи в сферата на улично изкуство и да ги популяризира; Венелин Съйнов, арт директор  в Ido design, художник с над десет изложби – живопис и пластика, който мечтае да създаде нещо по-голямо и запомнящо се в градската среда, което да радва хората и да ги направи по-добри.

Разговора води Росина Тодорова, която ръководи маркетинга и рекламата на Столичен електротранспорт ЕАД и за която създаването на красива градска среда е кауза повече от 15 години.

Фокус в дискусията беше естетическата интервенция в градските пространства, пряката намеса на архитекти, дизайнери и артисти в подобряването на съвременната градска среда с повече мисъл, отношение и дизайн, отколкото с бюджет. И всичко това – през тяхното лично участие в процеса на трансформация на градска среда и през погледа им на жители на града. Споделиха примери от реализирани от тях проекти, планувани и обсъждани промени за София, които за съжаление са останали на хартия, идеи за малки промени и глобални концепции – от 80-те години, та до днес.

Желанието за промяна на визията на градовете винаги е съществувало. Но към тази трансформация трябва да тръгваме не от собственото си желание какво искаме да направим, а от нуждите на града. И теоретици, практици, граждани да се обединят. Защото дизайнът е социален проблем, социално-мениджърски. Към всяка намеса като обновяване на междублокови пространства, детски площадки, фасади и др., следва да бъде опазена, съхранена, стопанисвана от гражданите, нужно е всеки да има отношение към средата и да носи отговорност за нея. И тук идва големият проблем – манталитетът на хората. Трудното убеждаване в промяна и също толкова нелесната задача да разберат, че трябва да поддържат това, което са получили даром.

Критиките бяха насочени към цялостния облик на града, към спънките в осъществяването на идеи, идващи от тежка администрация, неразбиране и несподеляне на визия и идеи, които остават само намерения и стратегии, които потъват в прах, като доклада на световноизвестния архитект, един от пионерите в планирането на градове, за столицата ни с дългосрочна визия за подобряване на градската среда.

Разбира се, намесите в града имат нужда от своята публична защита.

Добрите примери за успешни малки активности на архитекти, дизайнери, артисти, градски сдружения и хора с отношение към градската среда има много. Сред тях участниците посочиха както свои проекти, така и други, като ремонтираната от доброволци емблематична спирка в „Княжево“ и пространството около нея, интересната коледна украса на Малките пет кьошета се сдобиха, която обедини бизнеси и граждани зад послание за природата и застрашените редки животински видове, Фестивал „Реките на София“, който превръща Лъвов мост в артистична социална среда, пешеходната част на бул. „Витоша“, която е изключителен пример за преливането на интериора в градската среда,  за взаимодействието на вътрешните и външните пространства, което обогатява и двете.

„Дизайн на градската среда“ е събирателен израз за различните прояви на урбанизъм, архитектура, изкуство и дизайн в откритите градски пространства: улици, фасади на сгради, спирки, подлези и други обществени зони. Желанието, възможностите и волята да създадем среда, която не само да радва очите ни, но и да общува с нашите емоции, да възпитава и обогатява. Да ни прави щастливи.

Графити и други форми на street art, интегрирането на художествени обекти, конструкции и инсталации в различни места в градската среда, понякога дори изработени от подръчни материали, осветлението и прожекциите върху фасади, озеленяването, външните мебели, вписващи се в градската среда, реновацията на отделни зони, подлези и спирки, атрактивните пейки, кошчета, стойки за колелета са малките намеси, които променят визията на занемарени сгради, неприветливи улици и изоставени и забравени пространства. Но за истинската промяна са необходими цялостна концепция, екип от различни професионалисти и правила.