„Интериорно брандиране“ бе темата на майското издание на Клуб на дизайнера.

За връзката между графичен и интериорен дизайн в създаването на идентичност и за тенденциите в брандирането на интериори разговаряхме с: Лиляна Загорчева – съосновател и управляващ партньор на студио за визуализации и комуникации InfoGraffiti, Вероника Илиева – основател на Студио за графичен и интериорен дизайн IRIS DESIGN, арх. Александър Василев – съосновател и управител на VA Studio, Десислава Иванова – основател на студио за интериорно проектиране и ландшафтен дизайн АУЛИ студио, гл. ас. д-р Софрони Върбев – преподавател в Нов български университет, департамент “Дизайн”, програма “Интериорен дизайн” и домакините от IDO Design – Росен Кръстев и Димитър Рангелов. Модератор на дискусията бе ПР специалистът Надежда Ванева – съосновател и директор комуникации в маркетингова агенция 3CON, на която тази година ѝ предстои защита на докторска степен за значението на пространството в невербалната комуникация.

Участници и гости имаха възможността да се докоснат до изделията, които предлага IDO Design, на подготвената от тях изложба на принт стъкло, боядисано стъкло, светещи едностранни и двустранни рамки с принтирано изображение на висока резолюция, информационни елементи по индивидуални проекти за обществени пространства, кораби и др., както и да разгледат авторските пластики на художника и арт директор на IDO Design Венелин Саинов „Странни лица” и „Учудени риби”, изработени от дърво с метален обков и акрилни бои, които са една чудесна възможност за допълнение на интериора в жилищни и обществени пространства. Вечерта завърши с коктейл и нетуъркинг на открито – една прекрасна възможност за нови познанства, обмяна на контакти и информация.

В началото  на събитието, в темата „Интериорно брандиране“ ни въведе Росен Кръстев – собственик и управител на IDO Design, представяйки работата, продуктите и услугите на компанията. IDO Design гарантира постигането на уникална визия, посредством  съчетаване на нови технологии,  висококачествена изработка и специализиран проджект мениджмънт. Най-новата услуга, която прилага в интериорното и екстериорно брандиране на бизнес сгради е използването на цветни и принтирани стъкла като акценти за  мебели, витрини, паравани, фасади и други. Разполага с екип от дизайнери, подготвени технически специалисти и собствена производствена база.

Проекти: IDO Design

През последните години пространствата се промениха. Станаха по-отворени и комуникативни, красиви и функционални, носещи настроение. Пандемията за кратко ги „затвори“, създаде в големите пространства малки уединени  пространства в отговор на страховете и притесненията на хората от контакт с другите, но пък покани в тях природата.

Днес, обществените пространства отново са пълни с хора и повече от всякога търсят адекватните на времето начини да ги привлекат и задържат. Пренасищането в съвременния начин на живот е провокация към бизнеса да намира най-добрите решения за заявяване и утвърждаване на идентичността си.

Брандът, както казва Надя Ванева, не е лого, не е цвят, име, форма… Брандът е мехурчетата на газираното, когато чуеш „Кока Кола“. Брандът е цялостно усещане.

Брандът, допълва Росен Кръстев, е настроение. Той слага равенство между корпоративна идентичност и настроение.

Проект: АУЛИ студио

Какви са тенденциите в интериорното брандиране?

Персонализация, дигитализация, интерактивна информация. Екрани навсякъде и съдържание на визиите. Но с мярка и запазване на човешкото, предупреждава д-р Софрони Върбев, защото, допълва арх. Александър Василев, няма как интериорът да се превърне в кубче от екрани.

Към тенденциите, Лили Загорчева прибавя и още нещо, което идва като търсене от клиентите – преместваеми стени, които да позволяват гъвкавост на пространството и мобилност на разказаната за бранда история, възможността графиката върху една стена, да бъде показвана на различни места.

По отношение на материалите – „ренесанс“ на стъклото и нов, модерен прочит на витражите, днес като графики; използването на цветни стъкла, с принт и др.

Кокошката или яйцето? Или с други думи въпросът е: Кое е водещо – графиката, интериорът, архитектурата, идеята…?

Клиентът, казва Росен Кръстев, не иска да вижда лого и слоган, а да има настроение в пространството. А настроение дава графиката – настроение за хората, които работят в дадено пространство, настроение за хората, които идват при тях.

Фасадата – тя е привлича клиента, казва Вероника Илиева. И на второ място тя поставя отношението към клиента.

Проект: ИРИС Дизайн

Няма как да бъде изключен от общуването и интериорният дизайн, отбелязва Десислава Иванова. Изключително важен, според нея, е въпросът какво послание носи той, как въздейства върху служителите и клиентите. И тук, подчертава тя, важни са всички графични средства.

Стъпвайки на двете ключови думи – настроение и общуване, Лили Загорчева даде примери от своята работа, които доказват именно значението им, когато говорим за интериорно брандиране. А историите, които създаватi, допълва тя, стъпват на работата на архитекти и интериорни дизайнери.

Проект: InfoGraffit

Арх. Александър Василев разграничи два типа клиенти – инвеститорите на офисни сгради, които се проектират с визия за своите обитатели и такива, които се създават без ясна представа какви бизнеси ще я ползват. В двата случая работата на интериорните дизайнери е различна. В първия случай имаш възможност да започнеш интериорното брандиране още на ниво архитектура, във втория – интериорният дизайнер трябва да преобрази пространството според идентичността на компанията. Затова е много важно по какъв начин ще се случи идеята.

Проект: VA Studio

Добрият сайнидж, категорични са и Росен и Лили, е предпоставка и за икономически ползи за компанията. Пример за това ле от проект на летище, в който комуникацията е предвидена така, че да предвиди максимално потокът на движение на хората и експлоатацията на материалите, вложени в проекта, което спомага при избора им.

Такива мащабни проекти най-често се реализират посредством бранд бук, създаден от редица специалисти, който е „библията“ за интериорните дизайнери. Да работиш с бранд бук е улеснение и „учебник по интериорно брандиране“ за интериорните дизайнери. Те признават, че работейки с готово задание от компанията са научили много за брандирането на пространства, което после прилагат в други свои проекти.

А кой е първият въпрос, който професионалистите задават на своите клиенти:

За кого е този бранд? Тоест, към кого е насочен, кой е таргетът му. – казват арх. Василев и Вероника Илиева.

Какъв е проблемът? – е въпросът на Лили Загорчева. По думите й, повечето им клиенти всъщност имат проблем, който тя и екипът й трябва да разрешат посредством графиката в интериора.

И, разбира се – Какъв е бюджетът? – допълва Росен Кръстев.