Интериори на хотели и хотелски вериги на локални и глобални марки бе фокус на дискусията в априлското издание на Клуб на дизайнера.

За процесите на проектиране, за адаптацията на дизайна на световни брандове към местните условия, история и култура, за избора на обзавеждане и неговата експлоатация, съобразно икономическите и екологичните ползи, естетиката и комфорта на клиентите и други важни за архитектурата и дизайна на хотели въпроси разговаряхме с: арх. Радосвета Едрева – ПроАрх Студио, арх. Елена Мустакова – Лигна Груп, Еял Тахор – Eyal Tahor – Art and Design, арх. Боряна Христова – Архитектурно ателие „ПРОАРХ” Пловдив и Веселин Симов – прокурист в Рока България. Модератор на дискусията бе Гергана Тодорова – обственик и мениджър на Консултантска къща „Ивана” – компания със специализиран предмет на дейност счетоводни, счетоводно-данъчни и данъчно–правни консултации, в чието портфолиото от многобройни корпоративни клиенти са и хотелски вериги в страната.

Сред проектите им са редица хотели – както бизнес, така и за почивка, на български и чужди инвеститори, някои от които представиха преди дискусията: Хотел Холидей Ин Пловдив, който носи на арх. Боряна Христова и семейното й архитектурно студио ПРОАРХ отличието „ Луксозен интериорен дизайн” от LUXURY PROPERTY AWARDS; хотела от световния бранд DoubleTree by Hilton – проект отново на ПРОАРХ Пловдив; Business Luxury Hotel – дизайн концепция на бизнес градски хотел, дело на Лигна Груп, чиято основна дейност включва дизайн, проектиране, проект мениджмънт в областта на хотелското и общественото обзавеждане, представена от Елена Мустакова; Хотел Хилтън Посейдон на ПроАрх София, представен от арх. Радосвета Едрева; морските хотели на Еял Тахор „Екселсиор“ и „Зефир“ и др.

Домакин на събитието бе отново Експо Баня София (корпоративната изложбена зала на ROCA за Балканите), където може да видите цялостни колекции с изделия за банята на водещи световни дизайнери с трите марки на Група Roca: ROCA, LAUFEN и FAYANS, както и продукти, представящи най-новите тенденции в обзавеждането на банята, които носят подписите на едни от най-добрите дизайнери и студиа като Ruy Ohtake за ROCA, Konstantin Grcic, Patricia Urquiola, Toan Nguyen и Palomba Serafini за швейцарската марка LAUFEN, също част от Група Roca.

 

Посочвайки някои тенденции в проектирането на интериори на хотели, взимаме предвид това, което главният дизайнер на Лигна Елена Мустакова отбеляза в началото на дискусията, а именно, че тенденциите могат да се възприемат като нещо мимолетно и затова е по-значимо да ги разглеждаме като провокирани от живота посоки в работата на архитекти и дизайнери с фокус функционалност и пространства, отколкото като декорация.

Промяната на поколенията, на начина на живот неминуемо води до промени в хотелската индустрия като цяло. Новите концепции за бизнес хотелите и за хотелите за почивка се подчиняват на новите изисквания на клиентите. Хората бързо се пренасищат и искат да контрират. Това, според Елена Мустакова, е едно от водещите неща в търсенето на нови архитектурни и дизайнерски решения.

Но все по-устойчиви и в архитектурата, и в интериорния дизайн са наложили се в последните години тенденции: естествени материали и материи, големи пространства, повече светлина и домашен уют в хотелите – нещо, за което „говори“ отвореното лоби на хотел Holiday Inn, съчетавайки рецепцията, ресторанта, кафе-бара, кътовете за почивка, салона за красота и бизнес центъра в едно сплотено пространство.

Към всичко това Еял Тахор добавя и минимализъм – интериори без излишни неща; включително и що се отнася до храната в ресторанта на хотела. Като дизайнер той предпочита да работи по цялocтнaтa ĸoнцeпция нa пpoeĸтa – oт вxoдa нa xoтeлa дo xpaнaтa. Според него тeндeнция е дa ce oбpъщa вce пo-гoлямo внимaниe нa дизaйнa ĸaтo фaĸтop, ĸoйтo дoбaвя cтoйнocт нa пpoeĸтa.

Ако при локалните хотели водещи са концепцията на инвеститора и бюджета, то когато говорим за световни вериги, брандът е определящ при проектирането, напомня арх. Едрева. А дизайнерът върви по тънката линия между изискванията на бранда и собствения си почерк в работата си, коментира Елена Мустакова.

Различни са подходите на архитекти и дизайнери и когато става въпрос за бизнес хотели и за хотели за почивка.  Но при всички случаи, категоричен е Веселин Симов, за да бъде гарантирано качеството, дизайнерите трябва да работят с доказани доставчици и изпълнители. Като прокурист на Рока България той отбеляза, че дизайнерските колекции за баня, представени и в българския шоурум на компанията, присъстват в едни от н ай-емблематичните сгради и хотелив цял свят.