Да се грижим за своето здраве и това на близките си е отговорност не само към храната, която консумираме и живота, който водим, но и към средата, която обитаваме, пространствата, в които живеем и работим.

Идеята, че интериорът може да подобри здравето, разбира се, не е нова. Но в Клуб на дизайнера през март, който нарекохме „Диагноза Интериор“, се запознахме с това как се случва този процес с важните избори, които правим – какви материали и материи да изберем, на какви цветове да заложим, как да облагородим нашия дом, така че да бъде нашия храм на здраве и уют преди да се появят диагнозите. И не на последно място – на кого да се доверим. Защото, когато професионалистите са с отношение към отражението на интериора на физическото и психично здраве на хората и когато са дълбоко проникнали в същността на проблематиката, тогава можем да сме сигурни, че ще постигнем качествен резултат.

И именно този професионализъм, внимание към клиента и разбиране за интериора  като по-добър начин на живот обедини участничките в мартенската среща: Павлина Чернева и Мариета Атанасова от Дизайница, Весела Магунска – MOCCO Living, Йорданка Цветанова – Студио Специфика, арх. Мариела Йоргова – Архитекти и арх. Илияна Овчарова. Дискусията води Атанаска Иванова – ментор, бизнес дама, автор на книгата „Магията на баланса“.

Как оздравително и благотворно могат да влияят цветове, материи, светлина, въздух, вода, мебели и всичко в интериора или, накратко – сак интериорът може да се превърне в „хапчето“ за нашето щастие?

Най-смелия отговор би могъл да е като съобразим всички тези компоненти с човека – с неговите нужди, разбирания, начин на живот, евентуални заболявания, специфични потребности, усещания и емоции… И разбира се с бюджета на клиента.

Една нелесна задача. Но когато инвеститорът е с разбирането  за важността на интериора, всичко останало е по-леко.

А клиентите, споделят дизайнерките, са все по-осъзнати, по-информирани, все повече с отношение към заобикалящата ги среда и здравословния начин на живот. Макар това понякога да е вече в следствие на регистриран здравословен проблем при някой от семейството, най-често алергии и астма при децата.

И все пак интериорните дизайнери са хората, които трябва да информират за възможностите. Те са тези, които трябва да направят „анамнеза“ на клиента, какво и как му влияе и да изготвят холистично задание.

И ето няколко урока за благотворното и оздравително влияние на интериора, които научихме от жените, професионалисти в интериорния дизайн:

  1. Хармония, баланс и добра енергия

Хармонията вътре в нас е важна за постигането на хармония в интериора, в средата, в която живеем и работим. Когато сме постигнали баланс между работа и почивка, постигаме баланс и в създаването на нашето пространство, а добрата енергия е гарант за добри отношения, креативност и спокойствие.

  1. Да изхвърлим полимерите!

Един призив, който навярно звучи като мисия невъзможна, но всъщност стъпка по стъпка е осъществим. Както изоставяме все повече пластмасовите бутилки, прибори, найлонови торбички и т.н., така постепенно ще изхвърлим и полимерите от интериора си, вярват дизайнерите. А защо е важно? Защото при всички полимери след известно време настъпва деполимеризация, която вреди на нашето здраве.

  1. Колкото повече естествени материали, толкова по-добре!

Особено когато става въпрос за малки деца, използването на естествена дървесина в интериора е задължително (препоръчителна е брезата заради свойствата, които притежава), както и водно разтворими бои и лакове.

Не по-малко важно е използването на естествени материи, особено за спалното бельо, като конопа например, та дори и естествените багрила за домашния текстил.

  1. Добре подбрани цветове

Изборът на правилните цветове е много индивидуален, защото има цветове, които на едни хора се отразяват по един начин, на други – по -друг.  Изборът им е в зависимост от много компоненти, включително и от бюджета. С цветовете може да се играе и да се влияе на оптическото възприемане на пространството.

  1. Колкото повече естествена светлина, толкова по-добре

Но важността на изкуственото осветление не отстъпва пред това на естественото. Добрата осветеност е гарант не само за комфорта ни, но и за нашето здраве. Различните пространства и различните зони изискват различно осветление – по-силно или приглушено, чиято функция е да ни осигури релакс.

  1. Добра акустика в пространството

Често акустиката е пренебрегван от клиента елемент от функционалността на интериора, докато не усети негативите върху здравето си. Лошата акустика причинява не само проблеми със слуха, но и главоболия, перманентна умора и пр.

  1. Чист въздух и с подходяща влажност

Често, оказва се, въздухът в затворено помещение е по-мръсен от този навън. На пазара има редица предложения за филтриране на въздуха, освежаване, регулиране на влажността, ароматизатори и т.н., които биха били един добър помощник в изпълнение на задачата чист и здравословен въздух. Но истината е, че чистотата му зависи от редица избори, които сме направили предварително за интериора: вида дограма, боите за стените, таваните и всякакви други повърхности, подовите настилки, домашния текстил и пр.

И не на последно място, чистота и подходяща влажност на въздуха можем да постигаме и посредством естествени растения.

  1. Без пластмасови бутилки, лоша вода, микропластмаса в телата ни и дехидратация

Важността на водата се оказва основна за домакините на събитието – Adi’s Cook & Book, които предложиха на гостите йонизирана вода, която има невероятни предимства както за здравето, така и за красотата. Заслугата е на TYENT България, компания, ръководена от млада двойка музикант и художник, които са се посветили на човешкото здраве и благополучие, вдъхновяват хората да бъдат по-осъзнати и разумни в своя избор на вода, поставяйки на първо място здравето и благополучието на планетата Повече за от TYENT България може да видите тук.

За участниците

Павлина Чернева и Мариета Атанасова

Виктория, Мариета и Павлина е триото, което стои зад Дизайница. Като архитекти и интериорни дизайнери те са посланици на устойчив и здравословен начин на живот, вдъхновявайки хората да се замислят за изборите, които правят ежедневно и какво внасят в своя дом. Дизайница е тяхното виртуално място, в което под формата на блог споделят полезни практики, които подкрепят природосъобразния живот и са свързани с нашия дом, интериор и ежедневие.

Основна цел в интериорната им практика е да преосмислят начина на живот и пространствата, които обитаваме. Да излязат от стереотипите и да оформят дома така, че да ни служи най-добре, както чисто функционално, така и да създава хармония във всички нива на живота ни, така че домът да бъде отражение на вътрешния ни Аз. Почитатели са на минимализма и устойчивия начин на живот и вярват, че не вещите определят щастието на човек, а преживяванията. За това се стремят да се водят от тази философия в работата си и да създават устойчива среда на обитаване с отношение към околната среда.

Йорданка Цветанова

Йорданка Цветанова е собственик на интериорно студио Specifica. Работи с млади, кариерно ангажирани хора, с висок стандарт на живот и липса на време, на които предстои ремонт на ново жилище или налично такова и искат да имат мечтания, комфортен и функционален интериор.

Студиото се старае да влагаме в своята работа колкото е възможно повече естествени и еко материали. Дори боите, които използва, са на растителна основа и са абсолютно безвредни.

Това, което отличава услугата на Студио Специфика от тази на останалите е, че екипът разработва само жилищни интериори. Именно тази тяхна тясна специализация им помага да изберат най-доброто решение за дома на клиента. Студиото е бутиково и екипът е фокусиран само и единствено проекта на клиента.

Екипът има и богат опит в конструирането на мебели и гарантира, че всичко предложено е реално изпълнимо и оразмерено, или съществува на пазара.

Благодарение на всичко това и в съчетание с експертното лично отношение, Йорданка Цветанова и екипът реализират мечтания интериор до ключ, в кратък срок, като спестява на клиента време, пари, грешки и комуникация с майстори.

Мариела Йоргова

Мариела Йоргова е архитект с повече от 15 години практика в сферата на проектиране на офисни, жилищни, търговски, индустриални и др. обекти. Съосновател е на студио ИММА Архитекти, съвместяващо две основни линии на развитие – инженеринг с фокус върху високотехнологично оборудване на индустриални сгради и архитектурно проектиране с акцент върху корпоративна идентичност и функционалност. Строго техническото във взаимодействие с творчески-артистичното.

Мариела Йоргова има подчертан интерес към устойчива архитектура и решения за щадящо влияние към средата, която обитаваме. Вдъхновение черпи от пътувания и съпътстващите срещи с различни култури и ценности. Любопитна е към света наоколо, психологията и стила, адаптирани съвместно в подходящи комбинации. Има интерес и към изкуството в различните му проявления и откривателството като умение да открием скритата стойност във всичко, което ни заобикаля.

Весела Магунска

Весела Магунска е основател на студио за интериорен дизайн и проектиране на пространства Моко Ливинг. Създава го през 2017г.  като отклик на своята вътрешна философия, отношение към природата и начин на живот.

Последните шест години много експериментира и това е една от основните причини да създаде Моко Ливинг. Занимават я въпроси като: как интериорът провокира поведението на обитателите и какви устойчиви модели на поведение могат да бъдат въведени с изграждане на интериора, за да подобрим живота си. Или с други думи – как начинът ни на живот може да се „управлява” от средата, която сами избираме да ни заобикаля.

„Като сетивни същества, това е напълно естествено за нас, да се влияем. Когато сме изморени, отиваме в природата да се заредим, когато искаме да релаксираме – почиваме в тихо и спокойно пространство, търсим удобството на меки възглавници, приглушена светлина и т.н. До тук нищо ново.

По-интересното е какво вътрешно ни променя, когато потребяваме даден продукт – косвено и пряко? Какъв отпечатък оставяме в природата с действията си? Защото красивото и хармонията не идват само от цветовете и формите. Силата, физическото и психично здраве са в следствие на вътрешния ни баланс, на нашата същност, на това как се свързваме със света. А той се променя скорострелно. И нямаме оправдание да отлагаме устойчивия начин на живот и повишаване на самосъзнанието.“ – споделя Весела Магунска.

Илияна Овчарова

Илияна Овчарова е архитект с опит във всички сфери на градоустройственото и архитектурно проектиране. С интерес към устойчивост на средата, включително и научен, което се потвърждава от разработването на дисертация в сферата на адаптацията на сгради.

Работи в партньорство със Силвия Демайер –  магистър химик, разработващ иновативни продукти за интериора, които да запазват средата чиста, а ползвателите здрави.

Ася Иванова

Ася Иванова е често канен лектор на форуми и конференции по теми, посветени на насърчаването и подкрепата на жените в бизнеса и женското лидерство. Някои от най-вдъхновяващите й изяви са от сцената на зала “Арена Армеец” – София, редица корпоративни обучителни програми. Нейните статии, видеа и семинари вдъхновяват множество жени в България и по света да постигат положителна промяна, успехи и щастлив живот.

Ася Иванова е автор на книгата “Магията на баланса”, разкриваща тайната да имаме щастливо семейство и успешна кариера едновременно. Медиите я наричат “менторът на звездите”, защото на нейната експертиза се довериха много от популярните лица от шоу бизнеса, политиката, спорта; тя успя да задоми едни от най-желаните ергени в България.

Ася често споделя, че срещайки съпруга си, е открила истинската любов. Двамата са заедно почти 20 години и се радват на две деца и  общ семеен бизнес за производство на зарядни станции за електромобили.

За Adi’s Cook & Book

Разположена в сърцето на София /ул. „Будапеща“ 31, София/, ADI’S COOK & BOOK е локация, създадена за провеждане на Специални събития (лични и корпоративни).

Намира се в прекрасна къща с една от най-интересните истории на Стара София (1928). Сред уютна атмосфера, далеч от шума на големите булеварди, скътана сред старите къщи на София, локацията ADI’S COOK & BOOK разкрива рецепти за душата и тялото.

ADI’S COOK & BOOK  е носител на наградата на сп. „Наш дом“ за 2010 година в категория “Обществен интериор” (награда на читателите), а Ади Цанова – създател и собственик – е носител на статуетката “Жена на годината” на сп. GRAZIA в категория “Иновативност” именно с проекта си ADI’S COOK & BOOK за 2010 г.

ADI’S COOK & BOOK  е носител на наградата за Събитийно място на годината – 2013 /Първо място/ – Eventex Awards.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Виктор Белорешки