В първия за годината Клуб на дизайнера „отворихме вратите“ към интериорната 2022 година.

Какви са устойчивите тенденции в интериорното проектиране и как се променят жилищните и обществените пространства? Това бе основният въпрос в дискусията на 20 януари 2022 с участието на: арх. Гергана Милушева /Cityscape /, арх. Трифон Пеев /3arch/, Татяна Станчева /Tanne Design Studio/, инж. Олимпия Желязкова /Apartment101/, Христофор Христов /Solid Doors Center/ и гостите на събитието. Разговора с тях води Галя Дзанато – създател на дизайн-галерия СКЛАДА.

Събитието се проведе в уникалния по рода си дизайн център за врати Solid Doors Center на ул. „Магнаурска школа“ 5 в София, където участници и гости имаха възможността да разгледат както родни брандове, така и марки, известни по цял свят: Smart блиндираните врати Solid, Feri и Hormann, многофункционалните врати на Ninz, ексклузивните брандове Pirnar, както и италианските интериорни врати Garofoli и Gidea.

Solid Doors Center, най-новият проект на Солид 55, предлага ексклузивен дизайн, нестандартни решения, изключителни комбинации и 30 годишен опит, събрани на едно място.

Опит, решения и визия за модерен дизайн споделиха участници и гости на събитието.

Най-устойчива в интериорния дизайн е връзката с природата. Тази тенденция винаги сме я следвали, но през последните години се засилва все повече и повече, коментира интериорният дизайнер Татяна Станчева – основател на дизайнерското студио TANNE. Търсенето на близост с природата се изразява както с желанието на клиентите да живеят в къщи, в по-големи пространства, така и в избора на естествени материали. Ковид пандемията засилва това, но не е основна причина. Търсенето на връзка с природата е провокирано и от търсенето на емоционално спокойствие.

Забелязват се и промени в планирането на пространствата – повече стаи, релакс зони, място за спорт, кабинети… И като цяло по-просторни пространства в жилищата. Докато в заведенията, в следствие на мерките, се налага друг тип зониране. Добре познатите големи ресторанти стават нефункционални и биват разделяни на повече зони, често биват съчетани с лоби бар, както и с плавен преход към градината, отбелязват дизайнерите.

Колкото и важен да е жилищният интериор, толкова важно е и всяко друго пространство, в което прекарваме част от времето си – офиси, заведения, магазини… – отбелязва арх. Гергана Милушева – основател на студио за архитектура, проектиране и дизайн Ситискейп.

За нея устойчивостта е истинност. Материалите да произтичат от истинността, от природата, интериорът да се усеща от всички сетива, а не да се възприема само зрително.

Според арх. Милушева една от тенденциите, която Ковид засили е търсенето на местни продукти и материали, обръщане към локалното производство, към българските компании.

Като тенденция, в следствие на пандемията и засиленото внимание към здравето, арх. Трифон Пеев – съосновател на студио за архитектура и интериорен дизайн 3Arch Design, отбелязва все по-активното присъствие на филтри и вентилация в интериора и проектирането на по-големи пространства, повече спални, работно място у дома и т.н. Промените са и архитектурни, отбелязва той.

Но каквото и да се променя в света на интериора, на каквито и провокации на времето да откликват дизайнерите, основна тенденция в работата на студиото Apartment 101 остава емоционалната връзка с клиента, съпреживяването на процеса и пространството, коментира инж. Олимпия Желязкова – съосновател на пловдивското семейно студио. И, да – връщането към природата – допълва тя.

Устойчивостта в дизайна има различни измерения. Едно от тях е интериорът, продуктите и материалите да са трайни във времето.

Нашият продукт не е консуматорски. Една врата се използва с години, отбелязва управителят на Solid Doors Center Христофор Христов.

Като промени в нагласите на клиентите и като добри тенденции той отбелязва засиленото внимание на потребителите към избора на продукти и все по-активното използване на технологиите в интериора.

Въпросът на Галя Дзанато за технологиите и как те помагат да сме по-близо до природата бе провокиран от арх. Борислав Миленов от Base Design, гост на събитието, който посочи като все по-засилваща се тенденция непосредственото присъствие на технологиите в интериора.

Технологиите ни помагат много, те ни дават отговори на въпроси от ежедневието като например: „Заключих ли?“, „Детето забравило ли си е ключа?“, отговаря Христофор Христов.

Много от технологиите ни помагат на нас самите като ни улесняват и ни осигуряват свободно време за отдих и да се обърнем към природата, допълва Таня Станчева.

Технологиите са важни, но не бива прекалено да залитаме в тази посока, предупреждава Олимпия Желязкова. В допълнение Гергана Милушева прибавя: Много е важно човек да е сензитивен към дома, и дома към него.

Като още една тенденция Тодор Владков от Boge Style посочва мултифункционалността на интериора.

В тази връзка архитекти и интериорни дизайнери коментират, че хоум офисът остава тенденция и тази година, но тя няма да е вечна.

„Премахнем ли социума, значи нещо не е наред.“ – казва арх. Милушева. Според нея хоум офисът е нещо временно и човек не може да замени необходимостта от жив социален контакт с нищо друго.

Но каквито и да са тенденциите, водещ в процеса по реализирането на интериора остава клиентът, смята арх. Пеев. За него най-добрият интериор е този, който отговаря на желанията и нуждите на инвеститора.

На тезата му опонира Христофор Христов в качеството си на инвеститор. Според него, работата на архитекта и дизайнера е много важна и когато те вникнат в идеята, постигат целта. Като пример той дава Solid Doors Center, за създаването на който са се доверили на професионалист и са изключително доволни от резултата.

За арх. Гергана Милушева жилищният интериор трябва да отговаря на изискванията на клиента, но когато говорим за офис интериори, за търговски интериори, нещата изобщо не са така. Всъщност, истината е, че не трябва да изпълняваш исканията на инвеститорите, споделя от опита си тя. В търговските обекти, подчертава арх. Милушева, интериорът се основава на това там да се продава.

Кой интериор е добър интериор?

На този въпрос Таня Станчева отговаря с препратка към изобразителното изкуство: Когато няма какво повече да добавиш и какво повече да отнемеш, тогава интериорът е добър.

А за арх. Гергана Милушева един жилищен интериор трябва да търпи промените в живота ни, да може да се добавя, да се маха. Интериорът трябва да е гъвкав.

И за финал – какво си пожелават за 2022-ра година участниците в дискусията:

Таня Станчева: Клиенти, с които сме в синхрон.

Олимпия Желязкова: Интересни клиенти, които да ме провокират и аз тях.

Трифон Пеев: Цялостни проекти – интериорни и архитектурни.

Гергана Милушева: Нещо ново, нещо синьо, нещо назаем.

Христофор Христов: Solid Doors Center да е отново домакин на среща на архитекти и интериорни дизайнери, инвеститори и фирми в бранша.

Така че до края на годината очаквайте отново събитие в Solid Doors Center.

А дотогава, заповядайте на следващите срещи от Клуб на дизайнера!

Очакваме ви на 15 септември в Office1, където акцент в дискусията ще бъде ергономията в модерната офис среда.