Успехите идват с опита. Но по пътя към големия успех няма как и без грешките. А, малки или големи, те са най-добрите уроци в живота.

Да се похвали човек с постиженията си е лесно. Далеч по-трудно е да сподели своите грешки. Предизвикателството да го направят в последния за годината Клуб на дизайнера „Най-големите гафове в интериорния дизайн“ приеха: Симеон Георгиев – bonbon creative studio, Петър Петров – Indorio,  арх. Борислав Миленов – Base Design,  Миглена Стумбова – Студио ШкафА, Маргарита Темелкова – House of Fun – дизайнери с богат опит, успешни проекти и доволни и щастливи клиенти… но не без гафове. Събитието, което се проведе в Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, модерира Мануела Драганова – персонален коуч и автор на романа „Ана“.

Ето някои от най-забавните им гафове…

Симеон Георгиев

Той е дизайнер с 10-годишен опит в сферата на дизайна, маркетинга и брандирането. Завършил образованието си и работил в столицата на дизайна Лондон. Върнал се в България и заедно с жена си – арх. Сияна Георгиева, с две магистърски степени по “Архитектура” и “Дизайн на Архитектура и Интериорите” – създават “Бонбон Студио”, за да внесат малко по-западни и различни дизайн практики.

Всеки проект в студиото получава необходимото внимание към всеки детайл – от идеята до пълната му реализация. Но един се прецаква. След редица успешни проекти за своите клиенти Симеон и Сияна се провалят в своя собствен проект на собствения си обект. Покрай текущите задачи по други проекти, неглижирали този за своя офис, недогледали подробности, спестили си някой-друг чертеж… И лампичката светва: Направихме гаф. Но винаги има начин нещата да се оправят. С бърза реакция и креативност грешките са поправими и макар и с повече работа и нерви обектът е завършен благополучно.

Миглена Стумбова

Интериорен дизайнер, бизнес предприемач, основател на Студио ШкафА, майка  на три момчета. Впуска се в интериорния дизайн сама, без да е работила с големи имена, от които да се учи, на принципа проба-грешка. Днес Студио ШкафА се позиционира уверено в бранша, с натрупан опит, изграден екип от професионалисти и елегантно портфолио, а популярността на Миглена Стумбова в онлайн пространството се утвърди и благодарение на собствения й канал в YouTube, където показва реалността от професионалния живот на дизайнера, който, разбира се, не минава по мед и масло.

От списъка си с гафове Миглена извади няколко забавни от дистанцията на времето истории, но в процеса на работа, създали й не малко проблеми. Но всеки проблем си има решение. А изводът, който си прави от тях е, че най-често гафовете стават в следствие на недобра комуникация. Като през лятото да ти кажат, че нещо ще е готово на 8.09, а ти да разбереш – 8-9 на текущия месец; да объркаш една дума в поръчката на плочки и да ти доставят не тези, които трябва, а други, но да разбереш това, едва когато майсторът ги е сложил и още много други „забавни“ истории.

Борислав Миленов

Архитект и интериорен дизайнер, основател на BASE – студио за дизайн и архитектура с колектив от амбициозни професионалисти, които харесват предизвикателствата и сложните проекти с много неизвестни и куп изисквания. Както се казва обаче – внимавай какво си пожелаваш. Предизвикателствата понякога могат да надхвърлят собствените ти представи за тях .

Гафовете могат да бъдат малки, но и много големи. Зависи от обектите и от възприятието на всеки за мащаба им, смята Боби. Но вярва, че каквото и да е станало, е поправимо. Може да не се случи в първоначалния му вид от проекта, но това не означава, че няма да е добре.

Поуката си той взима от случай в своята практика, при който след като майсторите объркват поставянето на гранитогреса, той решава проблема чрез осветлението. А изводът – че повечето гафове се случват заради проблем в комуникацията между проектант и изпълнител, проектант и клиент и т.н. Затвърждава го и друг случай, нещо като стрес-тест, в който заради репликата „хората не могат да си ползват кухнята, има спукан тръбопровод“ Борислав организира събирането на всички, които работят по проекта в готовност да разрешават проблема, който не е съвсем ясен и по-късно разбират, че всъщност е спукана тръба не в кухнята на клиентите, а на улицата.

Велко Стратиев

Водещ проектант и съосновател на студио “Индорио”. Завършил Университета по архитектура строителство и геодезия, където днес е асистент в катедра “Технологии на архитектурата”.

Както всеки от участниците, така и той може да се похвали с множество успешни проекти, но както стана ясно и не им отстъпва в гафовете.

Велко и партньорът му решили сами да монтират проточен бойлер на обект, в който правят интериора. Но неуспешно и с последващи проблеми. Излизат от създалата се ситуация с късмета да намерят майстор в неделен ден и с поуката, че всеки трябва да си върши своята работа, не на другия.

Гафове има много. Особено когато оставиш нещата на доверие и не се проверява всичко, признава той. Лошото е, когато заради гафовете – твои или на подизпълнителя, трябва да убеждаваш наново клиента в промени на вече одобрен проект, допълва Велко.

Маргарита Темелкова

Завършила катедра “Интериорен дизайн” в УАСГ, като паралелно със студентски изпити работи в архитектурни и интериорни студиа още от 1-ви курс. По собствен път поема веднага след дипломирането си и близо 10 години по-късно вече има сериозно портфолио от реализации и студио с екип от 6 човека – “HOUSE OF FUN”, две деца, куче, много изпито вино с приятели и… с не малко гафове и забавни истории.

Маги винаги се стреми да удовлетвори желанията на клиентите си и към всеки проект има личен, индивидуален подход. Чувства удовлетворение, когато собствениците харесат резултата от работата й. Но какво чувство е изпитала Маги, когато едва на финала на проект, по който е работил със същата отдаденост, внимание и професионализъм, когато е чакала само дивана, за да е всичко готово и клиентката й съобщава, че е объркала собствения си апартамент в новопостроена сграда и са направили интериора на друг!

С интериор на грешния апартамент Маги Темелкова оглави класацията на „Най-големите гафове в интериора“!

Но и този гаф е намерил своето решение. Клиентката е успяла да убеди своя съсед да си разменят апартаментите. Имала е късмет, оказал се свестен човек.

И ето рецептата за по-малко гафове в интериорния дизайн:

  1. Работете върху комуникацията на всички нива.
  2. Разграничете отговорностите на всеки в екипа, който работи по един проект/обект.  *Особено важно е да направите това в самото начало, когато започвате обект с нови майстори (по Симеон Георгиев).
  3. Имайте особено отношение към детайла (по Велко Стратиев)
  4. Но когато направите гаф, погледнете голямата картина. В крайна сметка нищо не е непоправимо. А и „на снимката няма да се вижда“ (по Миглена Стумбова).
  5. Превърнете дефекта в ефект (като в случая на Борислав с плочките и светлината). Бъдете иновативни в решенията си.
  6. Забавлявайте се!

 

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Виктор Белорешки