Възможно ли е да се фиксира базова цена, за квадратен метър например, за интериорен проект, която да помага на клиентите да се ориентират и в същото време да защитава качеството в интериорния дизайн?

Най-краткият отговор е „Не“. Ценообразуването при проектирането на интериор следва други принципи и формули, които не биха могли да се поставят под общ знаменател и затова принципна базова цена за интериорен проект е немислима. Ако има дизайнери, които дават цена за интериорен проект на квадратен метър, то те със сигурност не са сред присъстващите и не биха могли да гарантират качество на услугата.

Тази теза защитиха дизайнери и архитекти, които се включиха в дискусията „На квадратен метър“. Събитието се проведе на 14 септември в шоурума на Паркетен свят на бул. „Симеоновско шосе“ 66 в София.

За разговор по темата в Клуб на дизайнера поканихме Павел Янев /All in Studio/, Стоян Пашов и Елеонора Христова /Синерджи дизайн/, Антоанета Атанасова /„АА Интериор Дизайн“/, Христо Тосков /Неро дизайн студио/, арх. Кунчо Цилков /m2 Архитектура/. Радваме се, че дискусията предизвика интерес и сред гостите на събитието бяха и редица други дизайнери и партньори на АИДБ. В разговора, разбира се, се включиха и домакините на събитието – Паркетен свят, в лицето на собствениците и част от екипа на фирмата. Модератор на дискусията бе Ани Дамянова – издател на строителен портал www.1kam1.com и организатор на архитектурен форум BUILDINGSTYLE, който тази година ще се проведе от 23 до 26 ноември във Винен и СПА комплекс “Старосел”.

Ако в архитектурата и строителството цифрите могат да бъдат по-ясни и да ориентират предварително инвеститора в сумата, която ще му е необходима да си построи къща например, то в интериорния дизайн съвсем не стоят така нещата. Клиентът може да се ориентира в цените, едва след като е разгледал сайтовете и портфолиата на няколко студиа и е съпоставил получените от тях оферти. И едва след среща с дизайнера и предварителен разговор за инвестиционните му намерения той може да получи базова цена. Ориентировъчни цени дават на своите клиенти АА Интериор Дизайн и Синерджи дизайн.

Да си хареса студиа и да се срещне с тях за конкретни предложения дизайнерите посъветваха и младата дама сред гостите, която се обърна към тях с конкретна сума и въпрос нормален ли е бюджетът й или не е достатъчен за интериор на нов апартамент.

Сред компонентите, определящи цената могат да бъдат локация и стил дори, но най-определящо е бюджетът на инвеститора. И най-често интериорният проект е процент от този бюджет. Ако правя къща за 1 милион, моята отговорност трябва да е пропорционална на сумата, обобщи арх. Павел Янев.

Темата остава отворена за още дискусии.

Видеа и снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на АИДБ.