„Устойчиво пътуване“ е термин, който чуваме все по-често. А когато той срещне дизайна, идеите за хармонична среда, съчетаваща близостта до природата и лукса, намират своето въплъщение в модерните форми на отдих и почивка.

Глемпингът, като по-модерна и луксозна форма на добре познатите къмпинги, постига именно този баланс между нощуването на палатка и удобствата на хотелите, между близостта с природата и комфорта на съвременния свят и на дома.

И все пак какво е глемпинг?

Отворен, модерен начин на живеене.

Хармония с природата – близост до природата, близост до земята, избор на еко материали.

Уникалност. Не просто алтернатива на къмпинга, а алтернатива на това да си просто някъде.

Така участниците в Клуб на дизайнера „Глемпинг интериори“ назоваха накратко какво е глемпинг. Разговора с нж. Алина Попова и арх. Цветан Гешев от Сферата 123, гл. ас. д-р Веселин Шахънов и Мартина Владимирова от Лесотехнически университет – София и Йонко Петров от Глобал РТС води Албена Александрова – къмпингар и собственик на бранда Ultramax Bags и на “ULTRA” second hand. В темата ни въведе Елена Спирина – организатор на събития на открити пространства, едно от най-популярните сред които е White Dinne.

Дискусията провокира редица въпроси сред гостите на събитието, които получиха нееднозначни отговори.

Домакин на Клуб на дизайнера през август бе Градински център Гардения в София. Посрещнахме гостите в китната градина, декорирана лично от управителя на Гардения ладшафтен архитект Таня Бояджиева, но заради капризите на времето дискусията се проведе сред цветята в шоурума.

Фото кредит: Alexander Naidenoff

След обилното слънце и високите летни температури през август, облачното и ветровито време точно в този ден ни напомни, че природата е наш господар. Винаги да се съобразяваме с нея е и най-важното условие в проектирането и изграждането на къмпинги и глемпенги. Особено когато са на родна територия, където четирите сезона имат своите специфични изисквания.

За професионалистите обаче те са предизвикателство.

За инж. Алина Попова и арх. Цветан Гешев предизвикателството има формата на сфера. Проектираните от тях енергийно ефективни, хармонизиращи дървени куполни къщи, те виждат като основа за устойчиви еко-селища. Благодарение на синергичния ефект на сферичната им форма те осигуряват комфортен и устойчив начин на живот в хармония с природа. Водещото е използването на изцяло екологични източници на енергията и създаването на комфортна, здравословна, хармонична среда,  която да е абсолютно благотворна за човека и да спомага не само за физическото му здраве, но и за издигане на съзнанието.

Що се отнася до интериора, той е съобразен със сферичната форма на купола и с изискванията на инвеститора. Но това не означава, че всички мебели трябва да  са с по-особена форма. Най-важна, според арх. Цветан Гешев е кухнята, която задължително се изработва по поръчка.

Според инж. Попова основните принципи на глемпинга са цялостност, хармония и автономност. За нея е неоспоримо, че глемпенгът е нарастваща тенденция не само в устойчиния туризъм, като краткосрочно настаняване, а като промяна в начина ни на живот.

Йонко Петров, който проектира и изработва глемпинг палатки, шатри и куполи, споделя разбирането за глемпинга като място и начин на живеене, не само за почивка. Но той отличава глемпинга с това, че това трябва да е място за уединение, а не за отрупано с палатки, каравани и къщички пространство, било то и луксозни. За него луксът на глемпинга е именно спокойствието и отдалечеността от другите.

Интериорът е съобразен с изискванията на клиента с концепцията на глемпинг изживяването и не се изненадвайте, ако видите дърво в палатката.

За Веселин Шахънов акцент в глемпинга е неповторяемостта. Той го разбира като място, алтернативно на къмпинга, който познаваме – с палатки, каравани и бунгала, което носи своята специфика, нещо уникално, което няма никъде другаде.

Възможност да направят именно това Лесотехническият университет и Къмпинг БГ дават на студентите от ЛТУ чрез конкурса за студентски проекти за устройство на къмпинг. За предизвикателствата в своя проект разказа Мартина Владимирова, която бе б отличена в конкурса през 2020 г. на първо място в категорията „Удобство на къмпинг местата“ и на второ място в категориите “Оформяне с растителност” и “Площи за отдих, игри и спорт”.

„Работата по тези проекти беше истинско предизвикателство и едновременно с това – безценен опит. Вярвам, че къмпинг туризмът у нас ще се развива все повече и ще набира все по-голяма популярност. Надявам се, че заедно с колегите от университета, ще имаме възможност да участваме в този процес.“ – споделя Мартина.

Целта на конкурса е повишаване на мотивацията на студентите и възможността за обратна връзка от къмпинг туристите. През първата година обектът е избран от ЛТУ, а през втората година е направено запитване към реални собственици, които са предоставили данни, скици, конкретни изисквания и така задачата на студентите става изцяло реална. През 2020 година задача за студентите е бил терена на бившия къмпинг „Панорама“ близо до Смолян, а през тази година студентските проекти са за изграждане на бъдещия Термален къмпинг “ОвощниКът” до гр. Казанлък.

Конкурсът включва следните етапи: анализ на ситуацията и изискванията към обекта (местоположение, съществуващи дадености, изисквания); схема за функционална организация (разпределяне на зоните за обществено и индивидуално ползване, изясняване на входовете и приемните сгради); планово решение и разпределение на отделните площи, сгради и съоръжения (разработване на отделните зони с жилищни единици, определяне на максималните радиуси на достъпност до санитарните сгради, развитие на алейната мрежа и обособяване на центъра, диференциране на транспортните и пешеходни алеи, определяне на най-подходящия начин за паркиране); растителна композиция (определяне състоянието на съществуващата растителност, обособяване на пространства, преценяване на необходимостта от засенчване, избор на растителни видове); детайли (разработване на жилищните единици – оборудване, озеленяване, избор на материали); визуализации.

Фото кредит: Alexander Naidenoff

У нас все още думата глемпинг е нова и непозната и инвеститори и дизайнери подхождат все още не толкова уверено и не в такъв мащаб, както в други страни. Но добрите примери са налице отдавна. Един от тях е Филип Старк. Сглобяемите къщи на френския дизайнер и архитект са проектирани около девет ключови принципа, които включват висока енергийна ефективност, въглеродна неутралност и достъпен безвременен дизайн.

Събитието в снимки може да видите тук.