Какво е важно за вас, когато избирате дрехи? Материя? Качество? Бранд? Цена? Модни тенденции?…

А същите ли са критериите ви по отношение на избора ви на „дрехи“ за дома?

Какви са тенденциите в интериорния текстил и защо са важни материите?

Това бяха част от въпросите, на които потърсихме отговор от дизайнери и специалисти в областта на текстила в юлското издание на Клуб на дизайнера – успешния формат за ежемесечни тематични събития, които АИДБ организира четвърта поредна година и които събират на едно място интериорни и продуктови дизайнери, инвеститори и фирми, чиито продукти и услуги са в областта на интериора. Затова и домакин на събитието този път бе една успешна компания в областта на текстила и интериора – Кате Интернешъънъл.

В събитието на 14 юли участваха:

Мила Стоева, която работи интензивно в областта на съвременните арт форми, използвани в интериорната декорация на публични, обществени и частни интериори; създател и мениджър на иновативната електронна платформата Contextart.net за съвременен дизайн и интериорна декорация, в която участват предимно млади професионалисти /създадена през 2018г./; хоноруван асистент в специалност „Текстил – изкуство и дизайн” в НХА, в специалност „Мода” в Академията, в магистърската програма на НАТФИЗ  “Мениджмънт в сценичните изкуства и културно предприемачество”, където води и дисциплината “Предприемачество в интериорния дизайн и приложните изкуства”.

Ния Якимова – съвсем наскоро дипломирал се специалист „Текстил – изкуство и дизайн” в Национална художествена академия. Ния, освен в живописта и графиката, се развива успешно и като текстилен десенатор – създава множество колекции в областта на текстилния дизайн за интериор, част от които показа по време на събитието. Последната й колекция „Магичният изток” може да бъде видяна в галерия „Академия” от 19 до 31 юли  2021 г.

Велина Статкова – текстилен и интериорен дизайнер, основател на АТЕЛИЕ ДИЗАЙН – студио с широка палитра: дизайн на платове, аксесоари за облекло и текстил в областта на интериора, интериорен дизайн, декориране на интериори и декориране за специални случаи.

Румяна Кирова – интериорен дизайнер с 25-годишен опит, основател на AR project, която работи и в колаборация със своите братя – собственици на Туинс Дизайн и Студио Куадри, с които реализира  множество интересни и разнообразни проекти в България, Австрия, Германия и Унгария.

Интериорният дизайнер Елена Карлова – основателка на студио Eclectic Design, реализиращо проекти в интериорния и екстериорния дизайн в България, Италия и Германия.

Милена Гайтанджиева, която работи в областта на графичния и текстилен дизайн; изработва уникални десени с преобладаващи флорални мотиви, които намират приложение в интериорния дизайн и декорацията.

И, разбира се, домакинът на събитието – управителя на КАТЕ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ – Стоян Ковачев, чиято страст към красивото му отваря вратите към света на текстила и дизайна. Стоян Ковачев започва като тапицер и участва в създаването на семейният бизнес като е част от него вече 23 години. Компанията представя на българския пазар най-големите световни марки в областта на интериорния дизайн и проектира и реализира интериори на едни от най-големите луксозни и бутикови хотелски вериги, ресторанти и заведения, посолства и културни институции, болници, офиси и частни домове.

За всички тях текстилът е не просто елемент или акцент в дизайна, той е самият дизайн. Не се страхуват да експериментират с материи, техники и съчетанията им. Да намериш точния материал и конструкция е предизвикателство. Предизвикателство е всяко нетрадиционно и нестандартно приложение на текстила в интериора: мебели, облечени в текстил, ръчно изработени осветителни тела от естествени материи текстил, килими за стена, текстилни тапети и др. Черпят вдъхновение отвсякъде, следят световните тенденции и не спират да се изненадват – не толкова на новостите като материи и производство, а на новото като цялостно схващане за интериорния текстил.

Десенът може да е основен, водещ акцент в интериора. А когато той е авторски, ръчно изработен по индивидуална поръчка за клиент, който е оценил текстила като изкуство, преживяването е уникално.

Но дизайнът на интериорен текстил у нас остава бутикова ниша. Поради липсата на производство на текстил у нас, текстилните дизайнери изнасят своите проекти в чужбина, а търговците – внасят интериорен текстил от чужди производители с традиции и история в бранша.

Шоурумът на Kate International е своеобразна библиотека за интериорен текстил и брандове. Участници и гости видяха и се докоснаха до богатата гама и изключителното качество на текстила на най-големите световни марки в областта на интериорния дизайн, като Christian Fischbacher, Nobilis, Persan, Alcantara, Sunbrella, Aldeco , Casamance, bitex, delius, pyton, giradini.

А когато говорим за устойчивост в интериорния дизайн и в частност интериорния текстил, пример за това е фирмата  Rohi, с чийто текстил са тапицирани седалките в зала 1 на НДК отпреди 40 години.

Темата за материите бе зададена в началото на дискусията от модератора Росица Рангелова, която като моден дизайнер с дългогодишна практика и редица ревюта и с „наследствена“ страст и професионализъм в модния дизайн сподели тенденциите в модната индустрия. Като един от основните замърсители на планетата модната индустрия все повече насочва вниманието си към използването на текстил от рециклирани материали – нещо, което видяхме и в интериорния текстил. Но докато интериорният дизайн търси по-устойчивите във времето решения и в проектирането, и в материалите, включително и в текстила и използва изключително естествените материали и материи, то модният бизнес през последните години използва все повече изкуствените материи. А това се налага  от консуматорската култура и бързо променящите се тенденции в модата.

От повече от десет години Росица Рангелова е собственик на марка, ателие и бутик РОРА и е дългогодишен преподавател по моден дизайн в НБУ и ЮЗУ. Дъщеря е на известната българска дизайнерка доц. Йорданка Чернаева, основател на специалността „Мода” в НБУ.

Росица Рангелова не се определя като конфекционист, а по-скоро като артист в модата. Колекциите, които създава са с подчертана индивидуалност, с внимание към детайла и особено отношение към текстила. В много от облеклата, които създава, текстилът е манипулиран от самата  нея. Използва различни видове текстил за направа на аксесоари като допълнение към визията на дрехите.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Виктор Белорешки