Дизайнът обича автоматизацията. Но автоматизацията следва дизайна. А в началото на всяко проектиране на автоматизирани интериори и смарт хоум е една мечта – мечтата на инвеститора.

„Смарт интериори“ бе темата на юнското издание на Клуб на дизайнера. Домакин на събитието бе отново Експо Баня София – корпоративната изложбена зала на ROCA за Балканите, с изцяло обновена експозиция,  представяща най-новите тенденции в дизайна и обзавеждането на банята. Посетителите на изложбената имаха възможността не само да видят, но и да изпробват смарт-продукти за баня, които са показани в специални, действащи инсталации. Възможностите, които дават продуктите на Рока на архитекти, дизайнери и инвеститори представи Георги Янев – мениджър Продажби на Рока България за България и Македония.

По темата разговаряхме със специалистите в бранша: Здравко Донков – съосновател и управляващ партньор в „Smartity“ – първата българска компания, занимаваща се с изграждането на системи за домашна автоматизация под KNX стандарта, и Наталия Петрова от екипа на Schneider Electric България, който е в непрекъснат контакт с архитекти и интериорни дизайнери. В темата се включи пряко от Австралия и Полина Хаджимитова – BIM Manager и архитект в Мелбърн, която сподели своя опит и запозна аудиторията с важността на BIM за смарт хоум решенията.

Разговора с тях води Наталия Бондаренко – издател на печатни и дигитални списания в областта на архитектурата, дизайна, строителството.

Smart home не е привилегия за малцина, а практична инвестиция и отговорност за бъдещето, защото чрез автоматизацията можем пряко да влияем върху изразходването на ресурси: вода, енергия и др.

Интелигентният дом освен че е икономически съобразен, той дава комфорт, сигурност и забавление на своите обитатели. Автоматизацията на интериора не е в конфликт с неговите естетически качества, а производителите са гъвкави и иновативни в своите предложения.

И ако се питате кога и с какво да започнете да “роботизирате” домакинството или офиса си, отговорът е „С мечта“. И не е задължително да инвестирате в цялостни смарт хоум решения, може да започнете с поетапни инвестиции в автоматизация на отделни сегменти в дома или офиса.

Не отдавна някои смарт иновации се струваха на мнозина като фантастика, но само за броени месеци те се превръщат в реалност. Развитието в тази сера е изключително бързо и не е далеч бъдещето, в което смарт хоум ще бъде за всеки и навсякъде.

А ето и кои са професионалистите, участници в Клуб на дизайнера:

Здравко Донков – електронен инженер и първият и единствен сертифициран KNX инструктор, основател на ‘Blue KNX’ – единствения сертифициран KNX център в България. Основател на „Smartity“. Компанията е създадена преди 14 години и има голям брой проекти както в България, така и в много страни от ЕС – както като консултант, така и като системен интегратор. Проектите включват хотели, административни комплекси, жилищни проекти от различен мащаб, реализирани с едни от най-добрите архитектурни и интериорни студиа.

Наталия Петрова – инженер по електронна техника от ТУ София и магистър по Маркетинг от УНСС. Притежава сертификат за изграждане на системи за автоматизация по КNX протокол. Присъединява се към Schneider Electric България през 2007 година, като оттогава до сега заема различни позиции в маркетинговия и търговския екип на компанията. В сегашната си роля Наталия отговаря за бизнес развитие в направление Системи за домашна автоматизация и поддържа връзката на компанията с интериорни дизайнери и архитекти.

Schneider Еlectric  е глобалният лидер в енергийния мениджмънт и автоматизацията с богато продуктово портфолиото за електроразпределение, автоматизация и с лидерски позиции в IoT дигитализацията. Компанията предлага множество гами ключове и контакти с богата функционалност и разнообразие от материали и форми. Сред успешните й проекти у нас са  множество изградени обекти за умен дом и публични сгради с интелигентни функции. Знакови сред тях са San Stefano Plaza, Garitage Park, St George school и още, при които има интеграция между различни типове системи.

Полина Хаджимитова е учила Устойчива архитектура в Politecnico di Milano, продължава образованието си в Архитектурни технологии и Строителен мениджмънт в Дания със силен фокус върху BIM. Специализира в Нова Зеландия, след което работи за белгийския холдинг Group IPS в София като проджект мениджър/ архитект и като BIM специалист за Nemetschek Bulgaria. Последните 5 години работи като BIM Manager и архитект в Мелбърн, Австралия за редица архитектурни бюра като Детайл 3, Billard Leece Partnership, Grimshaw, Architectus и няколко иновативни строителни фирми. Преди година стартира Биметри със свои колеги и още със старта си екипът има възможността да участват в значими проекти като North East Link, най-големият инфраструктурен проект във Виктория и други.

Георги Янев е Мениджър Продажби на Рока България за България и Македония. Работи в търговския екип на Рока България повече от 16 години. За него взаимното доверие и добрите отношения както с бизнес партньорите, така и с колегите, са ключови за успеха и развитието в дългосрочен план. За себе си счита, че е привилегия и предизвикателство да работи за водеща световна компания като ROCA, която внедрява последните иновации не само в производствените и управленски процеси, но и в продуктите си. Това го кара да осъзнае още по-силно отговорността да ръководи търговския екип на компанията у нас.

Гости на събитието бяха архитекти и интериорни дизайнери, сред които и арх. Ваня Мянкова, автор на проекта на шоурума Експо Баня София, представители на фирми в областта на интериора и на неправителствени организации, чиито проекти са ориентирани към създаването на по-добра среда на живот.

Преди дискусията, Деница Шилигарска и Ивелина Иванова представиха проекта “София избира децата”, който печели в края на миналата година конкурса по Програмата на Столична община СОФИЯ ИЗБИРА с бюджет 1,5млн лева и е в етап на реализация.

“София избира децата” е ориентиран към проблематиките на училищната среда, и в частност санитарните помещения. С реализирането му целят не просто обновяване на помещенията, а пълно преосмисляне на пространствата, за да бъдат решени два основни належащи казуса: отказът на децата да посещават тоалетните, фактор водещ до редица здравословни проблеми и възпитанието от средата и крещящата нужда от положително възпитателна среда в училищата.

В Експо Баня София може да видите колекции като умивалниците с подписа на Ruy Ohtake за ROCA, в 6 уникални цвята, изработени от супер тънкия и здрав порцелан Fineceramic®. За първи път в България шоурумът представя топ дизайнерските колекции на швейцарската марка LAUFEN – Kartell by Laufen, Sonar, Val, Ino.

В постоянната експозиция на шоурума са представени цялостни колекции с изделия за банята на водещи световни дизайнери, с трите марки на Група Roca: ROCA, LAUFEN и FAYANS.

Уникалното за това пространство е, че в него не се търгува. Експо Баня София е място за срещи с професионалисти, залата е домакин на различни събития – изложби, семинари, концерти, пърформънси.

Повече за колекциите за баня и организираните събития може да научите тук.

Представете си дом, за който не вие се грижите, а той за вас. Дом, който ви гарантира комфорт, сигурност, икономия и забавление. Който дори мисли вместо вас. Дом, създаден с идея, в хармония с вас и с отношение към интериора.

А сега си представете и такива училища, и такова работно място…

Не, не сънувате. Всичко това е не само възможно. Това е бъдещето.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Иван Коловос