Диалог е ключова дума за семейния бизнес. Да бъдеш открит, да споделяш всеки проблем и да обсъждаш казусите, пред които те изправя работата и семейството е от първостепенно значение за постигането на добри резултати в бизнеса. Да поставиш, макари тънки, граници между работа и лично време, между професионални и лични отношения е път към постигането на баланс, който носи удовлетворение както в работата, така и в семейството.

Това не е рецепта за успешен съвместен бизнес, извадена от някое списание или книга. Това е споделен опит на Бойка Иванова – Крафт дизайн студио, Антония Саранеделчева и Николай Колев – “Моми Студио”, Яна Мечкарова и Евгени Танов – Кала дизайн, Ивайло и Антония Марчеви – Антиво Арт, Ния и Боги Запрянови – Studio Zappriani, които бяха и домакин на Клуб на дизайнера на тема “Интериорният дизайн като семеен бизнес”. Разговора с тях води Юлия Аткова – директор и основател на Куест Академи и предбрачен и брачен консултант.

Семейният бизнес е най-старата форма на бизнес в света. По данни от последните  години в наши дни той заема над 60% от бизнеса в света.

Съвместният семеен бизнес, разбира се, има своите особености, предимства, но и недостатъци. Но когато говорим за семеен бизнес в сферата на интериорния дизайн, има и много красота и любов.

Дали семейството създава бизнеса или бизнесът – семейството е въпрос, чиито отговори идват от различните лични истории на двойките в Клуб на дизайнера.

Зад името Studio Zappriani стоят Ния и Боги Запрянови. Съпрузи, родители на две деца, съоснователи на студиото. Тя отговаря за търговската дейност, комуникация и координация по проектите с частни клиенти или професионални партньори. Той е майсторът,  професионален специалист в сферата на крафтърското дърво-обработване и сертифициран абажурен майстор на австрийската „Камарата на занаятчиите“. Родители са на две деца.

Ния и Боги Запрянови правят първите си стъпки към общ семеен бизнес в Грац, Австрия. След опитите им в различни направления, през 2012-та година съпрузите основават своята компания за  висок клас ръчно изработено абажурно осветление Studio Zappriani. От Австрия местят дейността и производството на компанията в родния си град Казанлък, а не след – в София, ул. „Юнашка песен“ 11. Но продуктите с лейбъла Zappriani са познати не само в  Австрия и България, а и Германия, Франция, Чехия, Унгария, Австралия и Америка. Работят с едни от най-продуктивните архитекти, интериорни дизайнери, строителни инвеститори и крайни клиенти, с които работата им е ежедневие.

Семейната форма на бизнес идва съвсем естествено – като среща на сродни души, за Моми студио.

В основаната на всичко стои художникът – дизайнер и артист Антония Саранеделчева. А по пътя на успешните проекти с нея е съпругът й и партньор в бизнеса Николай Колев.

Антония основава Моми студио преди десет години – амбицирана, вдъхновена, изпълнена с желание за работа. Поема по пътя, стъпила на добри основи – образованието й в Художествената гимназия в Казанлък и в последствие в Художествената академия, прегърнала идеята, която по-късно се превръща във философия на работата й – че “домът трябва да приляга на човека, за който е създаден”, и окрилена от свободата, която й дава нейния съпруг, който по това време се занимава с комуникации и продажби. След няколко години работа – всеки в своята сфера, двамата обединяват уменията си в една посока – Моми студио.

Афинитета на Николай Колев към изкуството и комуникативните му и търговски умения съвсем естествено допълват творческата работа на Антония и това дава своите плодове – доволни клиенти и нови проекти.

Антония и Николай признават, че трудно разделят работата от личния си семеен живот. Целта им като двигатели на студиото – всеки проект да носи характера на клиента и да носи желания от него уют – често им превръща дома в студио и семейните нощи в работни.

Яна Мечкарова и Евгени Танов ги свързва интересна любовна история, талант и Кала Дизайн Студио. А резултат от тях са редица успешни проекти.

„Евгени е моята ученическа любов“ – признава Яна и разказва тяхната история. Двамата са съученици в Приложното училище. По-късно обаче всеки поема в различна посока. Яна се омъжва, има дъщеря, но не спира да работи. Създава студиото с бившия си съпруг. А Евгени заминава за Ню Йорк, където изучава и се занимава с позлата, реставрация и дърворезба.

Но животът понякога като че се забавлява с нас. След години Яна и Евгени се срещат отново, сключват брак в Лас Вегас, ражда им се син и са един до друг в работата. Днес двамата творят уникални проекти, не спират да работят, обединили своя опит, ентусиазъм и мечти като семейство и като партньори в Кала Дизайн.

Ако перефразираме мотото на Craft Design Studio „Интериорният дизайн е душата, а тялото са мебелите“, шеговито можем да кажем, че в Клуб на дизайнера се срещнахме само с душата. В дискусията участва само Бойка Иванова, но това в никакъв случай не ощети разговора.

Craft Design Studio е друг отговор на въпроса „Семейството ражда бизнеса или бизнесът – семейството?“.

Бойка Иванова, след като трупа опит във фирма за архитектура, интериор и мебелно производство, прави смелата крачка и започва самостоятелно да проектира и реализира интериорни проекти. Работата й я среща с Васил Стоицев, собственик на добре разработена мебелна фирма. И само няколко месеца по-късно двамата са семейство и професионален екип.

Заедно минават през редица трудности в бизнеса, но това ги прави по-силни. Бойка, макар и дизайнер, се съсредоточава в мениджмънта и маркетинга, което дава своите резултати в развитието на семейната фирма.

Изключение от двойките, които са партньори в бизнеса и в живота са Ивайло и Антония Марчеви.

Ивайло и Антония са брат и сестра, чиито възпитание, образование и хъс са в основата на Антиво Арт. Той е мебелист, тя – интериорен и мебелен дизайнер.

Ивайло завършва дърворезба и художествена мебел в Тревненската школа, а Антония учи в Италия и София. Но двамата получават много повече от образованието в работилницата на дядо им. Днес, връщайки се към своето детство, което носи аромата на дърво и леката болка от ударен пръст при изправянето на пирони, и двамата са категорични, че не съжаляват ни най-малко, че са прекарвали повече време в работа от деца, а не само в игри. Семейният бизнес ги учи на труд и уважение, заздравява връзката помежду им и ги прави по-успешни.

След като завършва училището в Трявна, Ивайло се връща в родния си град Хасково и продължава семейния бизнес с малкото машини от дядо си. Започва с един помощник и много нови обекти, с които утвърждава името си с качествени мебели и почерк в детайлите. С всеки завършен обект интересът към изделията става все по-голям, изпълнителят все по-желан и това налага развитие на фирмата, разширение на производствената база, инвестиции в нови и съвременни машини и по-голям екип. Към него се присъединява и сестра му Антония и заедно създават Антиво Арт, решени да останат в родния си град. Стъпвайки на традициите и опита на три поколения занаятчии, познаващи и обичащи дървото като материал и средство за изяви, те развиват бизнеса стъпка по стъпка, конструират и създават новата си база за производство и офис и реализират бутикови изделия от масивна дървесина и в комбинация със съвременни материали и цялостни интериори. Впускат се в изпълнение на различни проекти като признават, че най-провокативните и трудно изпълними идеи са най-вдъхновяващите за тях, защото стремежът им е да  стават все по-добри в това, което правят, а това само по себе си ги прави все по-желани.

Ивайло и Антония са добрия пример за приемствеността в семейния бизнес.

Но дали това, което са градили едни семейства през годините на всяка цена трябва да бъде поето и доразвивано от децата е интересен въпрос, разбира се, с различни отовори.

Яна и Евгени не правят планове за децата. Според тях всеки има своя път и те сами ще изберат своя.

Николай Колев обаче признава, че би искал синът им да се усъвършенства в интериорния дизайн и да наследи Моми Студио.

Бойка, без да крои планове, вижда потенциал в това синовете им да са продължението на Крафт Дизайн, защото от малки умеят да работят с различни програми, а и съществува наследствения елемент – съпругът й Васил Стоицев е наследник на род на архитекти и инженери.

Както напомни Юлия Аткова – за това какви са децата, отговорност носят родителите.

Самата тя сподели своята история, в която нейния личен бизнес прераства в семеен и това веднага е дало положителен резултат.

Юлия Аткова има 40 години опит в областта на българското образование и 25 години практика като директор на Частна детска градина и Частно основно училище „Куест“.

Съпругът й винаги й е бил опора, но е работил в друга сфера. В локдауна обаче неговият бизнес е засегнат и тя му предлага да вложи енергията и знанията си в посоката, в която тя върви – Куест Академи. И след една успешна година за тях, макар и в пандемия, Юлия не спира да желае да разширява и надгражда и признава, че следващото ниво, което заедно със съпруга си ще постигнат е гимназиален образователен етап в Куест Академи. Знае, че за мечтите не трябва да има граници, защото те са тези, които ни карат да вървим напред и да се усъвършенстваме.

За Юлия семейството е всичко. В него намира любов, закрила, сигурност и подкрепа. То е нейният извор на сила и вдъхновение. А нейното верую е, че човек не е това, което му се е случило, а това, което избира да стане.

Двамата със съпруга й са предбрачни и брачни консултанти .

Не спира да се обучава, защото вярва в развитието и безкрайността. Вярва, че надеждата се крепи в разнообразието от алтернативи за решаване на проблеми. „Винаги ще има трудности по пътя ни.  Важно е как преминаваме през тях” – казва Юлия Аткова.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Виктор Белорешки