По традиция, Клуб на дизайнера през март посветихме на жените, отвоювали мястото си в интериорния дизайн, дамите, които балансират умело между бизнеса, дома и личния живот, за които дизайнът е и творчество, и предприемачество. Жени с характер, каузи и успешни проекти.

Как трансформират пространството и себе си в ежедневието, изпълнено с различни роли и кои са предизвикателствата по пътя им към успешните проекти разказаха Ружа Стойкова, Илиана Йонкова, Маргарита Темелкова, Даниела Генова и Боряна Христова. Разговора с тях води Десислава Авджиева.

Събитието се проведе в Галерия Space Architecton – едно ново пространство за изложби и културен обмен, създадено от дизайнера Любoмиp Bълчeв, който повече от 30 години работи във Франция в областта на пространствения дизайн.

“Детайлите правят съвършенството, а съвършенството не е подробност.”

Тези думи на Леонардо да Винчи прекрасно изразяват работата, особено през последните години, на интериорния дизайнер и предприемач Ружа Стойкова – основател и CEO на Перфект Груп – създател на около 10 компании в областта на проектирането и изпълнението на архитектурни и интериорни проекти, в това число “Code ROUGE” – най-новия бранд на групата. Защото дизайнът е нейната мисия.

Идеята PERFEKT започва в края на 1994г. със създаването на Дизайнерска къща Перфект за цялостно проектиране и изпълнение, на която Ружа Стойкова е основател, CEO и главен дизайнер. С нея стартира семейството PG Group (2006 г.) и след многобройни интериори и усърдна работа идеята се разраства. През годините Ружа Стойкова основава Дизайнерски и мебелни салони “Spazio Personale” в Бургас, Пловдив и София; в съдружие създава Архитектурно студио Перфект с офиси в Бургас и София; добавя внос на мебели от Италия; създава строителна компания за довършителни дейности, обогатява дейността с проджект мениджмънт в строителството, фасилити мениджмънт и управление на инвестиционни проекти и др.

Code ROUGE, най-новия бранд на PG, включва проектиране, изпълнение, управление и обзавеждане на интериори и екстериори.

Носител е на редица награди и отличия.

Наред с интериорния дизайн и управлението на Code ROUGE, Ружа подпомага деца и възрастни хора в нужда с доброволческа дейност, дарителство, спонсорство, менторство и любов.

Основател и собственик е на фондация “НеостаряващиТЕ”, основател, собственик, главен проджект мениджър и спонсор на социалния проект “Отворено Сърце”, основател на Социален проект „45+” и създател и главен организатор на  проект за работа сред средношколци “Антидрога”.  Дарител е на редица организации като SOS Детски селища, “Операция Плюшено мече” и други. Участник в каузи на Червен кръст и на други неправителствени организации. Ежегодно осигурява образование за две деца в Африка.

Водещо в това нейно начинание е християнството.

За всичко, което прави, Ружа не търси външни фактори за вдъхновение. Вдъхновението при нея идва отвътре като генерира творчество. Разбира се, в различните периоди, различни неща го стимулират. Днес това е желанието й да прави нещата по-добре от вчера, да постигне по-добрата версия на себе си.

По професия Илиана Йонкова е интериорен дизайнер, но мотото „Дизайн“ я съпътства навсякъде. Вълнува се от всичко свързано с него: мода, архитектура, изкуство… Вдъхновяват я красотата и естетиката, които я обкръжават, за които има различни начини на разбиране.

Илиана завършва художествена гимназия с Промишлени форми и дизайн и висше образование – Интериорен дизайн. Обучението й дава усещането за дизайн на различни предмети и за мащаба на пространствата и интериорите, в които може да ги приложи. През 2004 г създава „Илиана Йонкова СТУДИО“ с желанието да реализира идеите си за дизайн в частни домове. Постепенно разширява параметрите на работа и днес студиото се занимава с изготвяне на интериорни проекти както жилищни, така и обществени: офиси, магазини и др., сред които магазините на представителството за България на Miele, офисите на фирми с доказани имена и бар “Drifter”, разположен на плажа в Cabarete в Доминикана.

Студиото се занимава и с концептуален дизайн. Такъв е проектът „Under construction“  – бутик за луксозни дамски дрехи, при който името на магазина е продължение на основната концепция за индустриален дизайн с изцяло заимствани елементи от реален строеж.

Освен дизайн, студиото на Илиана Йонкова предлага и всички съпътстващи услуги към него: реализация на изготвения проект, авторски надзор и мениджмънт до напълно завършване на интериора. След повече от 16 години клиентите разпознават стила и линията, която студиото следва и й се доверяват напълно.

Когато не проектира интериори, Илиана прекарва време с приятели, спортува или просто остава сама със себе си, слушайки музика: „Това са моментите, които не бих заменила с нищо друго. Обичам да оставам сама с мислите си.“

Ако трябва да се опише с няколко думи, за Маргарита Темелкова това са: енергия и желание, креативност, добра организация. И наистина, като че ли те са водещите в живота й.

Маги никога не се е съмнявала каква ще е е нейната професия. Още в училище си представя и мечате как правя кухни и обзавежда домове. Започва да работи активно в архитектурни фирми от първата година на архитектурното й  образование в УАСГ. На 24 вече има първия сключен договор с клиенти и основа своето студио „HOUSE OF FUN” .

На 28, все още работейки сама в него, Маги разбира, че ще става майка. Първата й мисъл тогава е, че с кариерата и контактите й е свършено.  Но съмсем не е така. Успява да намери баланса и осем години по-късно е съпруга и майка на две деца,  управлява компания с екип от пет човека, намирам време за роднини и приятели и най-важното – все още пази огромната си страст към интериорния дизайн. Постоянството, желанието и енергията , с която работи „HOUSE OF FUN”  носи на Маргарита Темелкова и екипа й статуетка от най-престижния конкурс у нас „Сграда на годината“ за бутиков хотел в Пловдив, както и награда на BIG SEE в категорията TOURISM DESIGN AWARD 2020.

Маги вярва, че всеки носи вдъхновението в себе си, просто трябва да намери начин да го събуди. Нейният инструмент е музиката.

Даниела Генова е архитект и дизайнер. Като професионалист в областта на архитектурата и дизайна нейни проекти й носят номинация за изключителен принос към културата на София през 2010, награда в Първия Национален Internet Media конкурс за архитектурни идеи на Новото хилядолетие АРХИДЕЯ 2004, Приз и I-ва награда в Международен конкурс за луксозни, дипломатически къщи “ВЕШКЕ” – Москва. Но истинската награда за нея като майка идва с успехите на дъщеря й – певицата Поли Генова.

Черпи вдъхновение от природата. Преди години то е било толкова силно, че се определя като враг на правия ъгъл.

Даниела Генова е собственик и проектант на студиа за архитектурно проектиране, дизайн и консултации ДЕЗАРХ и АРХИДА. Работата й през годините е свързана както с дизайн, така и с архитектура, строителен надзор и проджект мениджмънт. В портфолиото й присъстват множество реализирани проекти за изграждане, реконструкции и интериор на частни и обществени сгради, къщи, жилища, офиси, търговски и обслужващи обекти, хотели, ваканционни селища и др. Участва като експерт в работни групи „Недвижимо културно наследство” и “Архитектура” към Министерството на културата във връзка с изработването и обсъждането на Националната стратегия за развитие на българската култура. Член е на Съюз на архитектите в България и на „Астрохоум Дизайн“,  Вашингтон, САЩ.                                                                                                   

Боряна Христова открива и реализира себе си в на пръв поглед две различни направления, но всъщност силно свързани и даващи едно на друго –  архитектура и интерорен дизайнер и  женски енергийни практики и Мандала танц.

Боряна Христова е завършила Университета по Изкуствата в Берлин, познат като UdK Berlin, през 2006 година. Времето, прекарано там й дава възпожноста да се срещне и обучава при най-добрите архитекти в Европа  – като швейцарския архитект Петер Цумтор и австрийския архитект Адолф Кришаниц. Продуктивната и творческа среда, културният обмен със състуденти от цял свят и множеството пътувания и посещения на най-значимите примери на модерната архитектура в Германия, Швеция, Дания, САЩ, Китай и Австралия затвърждават у нея изначалния стремеж към красота и хармония. В работата си тя търси преливане между душевността на обитателите на пространствата, функционалните удобства и кореспондирането със заобикалящата средата. Понастоящем рабори в семейното Архитектурно ателие „ПРОАРХ” Пловдив, както и в създадената от нея компания за интериорен дизайн и изпълнение до ключ “ХБ КОНЦЕПТ” ЕООД. Сред проектите й са множество интериори на хотели, обществени сгради, еднофамилни къщи и апартаменти. Вдъхновение черпи както от природата, така и от душевността на хората. За нея човешкият контакт е изключително важен, добрата комуникация – изключително ценна.

Освен на архитектурата и интериорния дизайн Боряна Христова се посвещава и на енергийни практики и на това да свързва хората с техния потенциал и да ги подкрепя в постигането на мечтите им. Тя е водеща на женски практики, семинари за здраве, хранене, изобилие и мениджмънт на стреса; сертифицирани треньори по мандала танц в България и е единствената ученичка на Дорийн Върчу в България по метода Ангелска терапия и Интуитивно лечение.

Как тези жени намират баланса? Как трансформират пространството и преобръщат времето така че да бъдат успешни в работата си, да творят и да развиват бизнес, да бъдат ментори, съпруги, майки… жени?

Балансът е постоянно търсене, казва Ружа Стойкова. За Маргарита Темелкова също постоянен баланс няма. Нейният начин да го постига е като променя приоритетите според ситуацията. А Даниела Генова оприличава интериорните дизайнери с цирковите артисти, които ходят по въже. Да, балансът е труден, непостоянен, но постижим. Както в работата, така и в личния живот и съчетаването им.

Макар у нас да е валидно по-скоро мнението, че повече жени работят като интериорни дизайнери, Илиана Йонкова смята, че интериорният дизайн е повече мъжка професия. Опитът и наблюденията й показват, че инвеститорите подсъзнателно избират мъже специалисти в различните области и интериорният дизайн не прави изключение. И тя, и останалите участнички не смятат, че да си жена ти дава някакво предимство в работата. Не оспорват и качествата на своите колеги мъже интериорни дизайнери, дори напротив. И все пак, ако има нещо, което да ги отличава от мъжете в работата им, то това може би са повече усет, търпение и подход към клиента.

А що се отнася до клиентите им, признават, че обикновено дамите са по-активни и по-често те вземат решенията. И това е съвсем нормално, защото жената прави дома, обобщава Боряна.

Модератор на дискусията „За жените в интериорния дизайн“ бе Десислава Авджиева – специалист в областите маркетинг, реклама, ПР, бранд идентичност и продажби. Създателка и водеща на онлайн предаването “Успешни жени в България”. Създател и собственик на “Алтърнатив Адвъртайзинг” и съосновател на бранда Business Storm Global.

Всеки гост получи специален подарък от фирма ДАКС – калъф на химикал и ключодържател от естествена кожа. Петима спечелиха ваучери за обучение и изработка на собствен продукт от стъкло чрез фюзинг, под ръководството на художника Петър Маламатенов, а голямата награда на Колор Глас – картина от стъкло, отиде при Мария Парашкевова.

Фирма ДАКС повече от 20 години разработва дизайн, моделира и произвежда първокласни кожени аксесоари с качество, съпоставимо със световните марки, като затваря пълния цикъл от дизайна до крайния продукт и продажбата. Работи с естествени италиански кожи и с екип от първокласни професионалисти в кожено-галантерийния бранш в България. Продуктите са предимно ръчно изработени. Фирмата произвежда и нестандартни продукти по идея на клиента.

Колор Глаз е фирма с над 25 години опит в стъклообработката и арт дизайна и с афинитет към нестандартни идеи, продукти и проекти. Предлага цялостно изработване на фюзингови стъкла, както по проект на клиента, така и изготвено от художници. През годините фирмата развива цех за обработка на стъкло с напълно затворен производствен цикъл (включително за керамично принтиране върху стъкло, огъване, ламиниране, закаляване, затапяне на стъкло и т.н.).

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Petya Garnoeva Photography /www.petyagarnoeva.com/