Създаването на функционални и красиви интериори за малки пространства е предизвикателство не толкова към интериорните дизайнери, колкото към инвеститорите, бъдещите им собственици. Предизвикателство да се обърнат към себе си. Да променят нагласите си за живота, да желаят малкото пространство, а не да се примиряват с него, да открият себе си чрез елиминирането на ненужните неща.

Интериорите в малки пространства апелират към минимализъм. Минимализъм в консумацията (не са ни нужни много вещи), което води до промени в начина на живот – по-екологичен и устойчив.

Така обобщиха темата за интериори за малки пространства участниците в дискусията: арх. Христина Христова – съосновател на компанията за дизайнерски мобилни къщи Koleliba и съосновател и партньор в P.O.N.Y. architects;  успоредно работи по архитектурни и интериорни проекти в студията Cityscape и dontDIY; Милена Младенова – мебелен инженер и основател и управител на ателие за интериорен дизайн “ММ арт”, носител на наградата на читателите на списание „Идеален дом“ в категория “Малко жилище” в конкурса Интериор на годината през 2015-а; арх. Боян Костадинов – основател на atelier boy•k•ott, с което бойкотира лошия дизайн; Калина Дулева – основател на NeedForNeat, която знае как да подреди вещите така, че да има повече място за важните неща и да се чувстваме комфортно у дома и на работното място.

Модератор на дискусията бе д-р Антония Григорова, консултант по организационно поведение и личностно развитие на хората в работна среда; сертифициран медиатор е за извън съдебно решаване на спорове и преговори с трудни клиенти.


Снимка: Петя Гарноева

По данни на ООН през 2040 г. градското население в световен мащаб ще достигне 9 млрд. души. Това води до революционни промени в архитектурата, строителството, интериорния и мебелния дизайн. Все повече малки пространства трябва да бъдат проектирани така, че адекватно да отговарят на изискванията на инвеститорите за малък уютен дом. Според участниците в дискусията, обаче, у нас не се наблюдава такава тенденция. Напротив, все повече те проектират големи жилища, помещенията в които обаче са с променени функции. Това, което наложи като нова реалност локдаунът в следствие на пандемията, е обособяването на домашен офис; понякога дори два.

Казусът домашен офис предложи на дизайнерите и модераторът на дискусията – д-р Антония Григорова, която локдаунът провокира да създаде малко, но функционално работно пространство у дома, да преобрази една малка гостна стая в офис и в същото време да остане възможността за използването й като гостна.

Разбира се, понятието малко пространство е субективно. Но все пак се опитахме приблизително да уеднаквим разбирането за него.

Според арх. Костадинов големината на едно пространство не се изразява толкова в квадратурата, колкото във функциите, които то трябва да изпълнява.

А функциите се определят от клиента. Дали ще има малка или голяма кухня, например, зависи от начина му на живот, от това дали обича да готви. Все по-малко място вече се отделя за библиотека, защото младите хора четат предимно електронни книги и т.н.

Проект: atelier boy•k•ott

Един от първите проекти на Боян е именно малко таванско жилище, което е едва 13 квадрата. Днес, признава той, повечето подобни пространства са с цел отдаване под наем.

Малко е всяко пространство, в което трябва да поберем повече неща. И магията е в това не просто да им намерим място, а да ги съчетаем добре, казва Милена Младенова. Малките пространсва да стават все по-натурални, все по „даващи“ на човека близост с природата, естествена мекота и уют. Така тя си представя в бъдеще интериорите за малки пространства.

Най-често такива пространства са за отдих.

Като Koleliba на арх. Христина Христова – дизайнерските мобилни къщи, фокусирани в предлагането на нов тип туристическо преживяване – по-близо до природата, лишено от излишен лукс и в търсене на семплите радости в живота. Когато започват това начинание, примерите за tiny house вече съществуват. Но Христина и партньорът й я развиват и надграждат. От малки мобилни къщички за двама авантюристи, те ги превръщат в семейни уютни къщички, предлагащи уют и комфорт на площ между 10 и 30 кв. м.

Проект: Koleliba

За Христина малко  би могло да бъде всяко пространство, което не може да побере максимума желано от клиента. Но въпросът е в това да поберем важните за нас неща, категорична е тя. И как ще иглежда едно пространство зависи от това да се редуцират амбициозните идеи на инвеститорите. Затова първото и най-важно нещо, когато започват един порект е рязане на каквото може в заданието и приоритизиране на функциите.

Една от първите стъпки е да се превъзпитат клиентите и да им се даде посока, допълва в подкрепа на тезата арх. Боян Костадинов.

Магията е в това хората да разберат от какво наистина имат нужда, кое е важно на присъсъства в дома или офиса им, кое е важно за тях, казва Калина Дулева. Новата реалност за нея означава нещата да отидат по местата си. Практиката й показва, че хората трупат излишни вещи и така претрупват совето пространство до степен, в която не вещите им служат, а те робуват на тях. И апелът й е ненужните вещи да се изнасят, а не да се внасят.

За добрите интериори в малките пространства, разбира се, от значение са и материали, текстури, цветове, механизми, светлини и пр.

Проект: ММ арт

Това, което Милена Младенова използва повече в малките пространства са огледалата, понякога цели огледални стени. Друг „трик“, допълва арх. Костадинов, е обособяването на гардеробите като ниши. Сдвояването на корпусната мебел със стените е предпочитан подход и от арх. Христова. И тримата залагат на дизайнерските мебели, изготвени по индивидуални проекти.

Още по темата за интериори за малки пространства може да прочетете в специалното изданието на сп. „Наш дом“ – „Малкото жилище“, което показва различни дизайнерски решения. Книгата може да изтеглите тук.

Първият за годината Клуб на дизайнера се  проведе на 26 януари в в зала Contrast.

В зали за партита Contrast може сами да сте домакини на вашето парти и да го организирате по вашия начин. Ако домът ви  е малък, а имате много приятели, зали Contrast са идеалното място, където може да поканите всички и да се забавлявате.