Днес, когато прекарваме повече време в домовете си, започваме да ги гледаме с други очи. Оставайки вкъщи, обръщаме все повече внимание на всяко кътче и всеки детайл с желанието да ги подобрим така, че да бъдем спокойни, здрави и да ни е уютно у дома.

В Клуб на дизайнера на 19 ноември обърнахме специално внимание на незаслужено пренебрегваните детайли в интериора, които правят големите промени в нас. Фокус в това събитие бяха нещата от домашния интериор, които осигуряват личен комфорт, решават здравословни проблеми и подобряват емоционалното състояние.

В дискусията, модерирана от Мария Донкова – човек с отношение към здравословния начин на живот и експерт по безалкохолни вина, участваха интерорните дизайнери Мина Цонева /Mina’s Design/ и Стефан Диманов /SPLASHDesign студио/, ландшафтен архитект Деляна Бенчева /Цветни идеи/, Пейя Стойнова – управител на ВИТ – Борса за матраци, и психологът Антонина Кардашева.

Преди дискусията от Гена Събева – председател на АИДБ и собственик на франчайз марката ВИТ – Борса за матраци представи “Възможни бизнеси в област Интериор”.

Каква е връзката между интериорен дизайн и личностен дизайн? Какво е холестичен дизайн и какъв е неговият принос в подобряване на общото състояние на обитателите на един дом? Как да направим ре-дизайн на дом и взаимоотношения в периоди на криза? Как ни влияят цветовете, материите, светлината? Какви проблеми можем да разрешим или предотвратим чрез правилния избор на матрак? Колко важни за здравето са интериорното озеленяване и как да подобрим емоционалното си състояние с декорация?

Това бяха част от въпросите, по които дискутираха специалистите и гостите на събитието.

Домакин на Клуб на дизайнера бе ВИТ – Борсата за матраци – Младост, София.

Пейя Стойнова – първият и най-голям франчайз партньор на ВИТ – Борсата за матраци стартира дейността си през 2011 година, привлечена от четирите основни стълба на успеха, заложени в уникалния за България франчайз модел – експертност, обслужване, постоянни обучения и увеличаване стойността на бизнеса. Вече почти десет години Пейя Стойнова и екипът й са полезни с експертната си оценка не само на клиентите, които се нуждаят от качествен матрак за дома, но и на своите бизнес клиенти – собственици на хотели и вили за почивка, пътнически кораби, социални и медицински заведения, интерирни дизайнери и други.

Защо е важно да подходим отговорно към дизайна на емоциите и отношенията си научихме от д-р Антонина Кардашева – управляващ директор на консултанска компания Smart Strategies Ltd.; психолог и психотерапевт, лайф и бизнес коуч; основател и изпълнителен директор на Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност.

Мина Цонева разказа повече за енергетиката на пространството като важна част при проектирането на интериори. Мина се занимава с е-дизайн и холистичен интериорен дизайн. Специализира се основно в жилищно проектиране, но има и разнообразни проекти за обществен интериор. Автор е на онлайн курса „Как да направим стая мечта в 10 прости стъпки”, блог за интериорен дизайн minatsoneva.com и е създател на facebook общността „Моят дом мечта”. Води професионална програма по интериорен дизайн към Design Academy.

Повече за възможностите чрез интериора да създадем среда, в която да се чувстваме спокойни, щастливи, балансирани и да бъдем в оптимална кондиция научихме от Стефан Диманов – интериорен дизайнер по професия и призвание, който основава  студио за интериорен и продукт дизайн  SPLASHDesign  с ясната цел от необходимостта за устойчива, балансирана и здравословна среда на живот, независимо дали е обществен или жилищен интериор. Зад неговите проекти стои комбинация от творческо вдъхновение, професионализъм и прецизно проследяване на задачите; добра комуникация и доверие с клиенти и партньори; любов, време, енергия и умения, независимо от квадратурата, независимо от бюджета.

За ролята на растенията в създаването на здравословна домашна среда и

Съвети за това каква растителност да изберем, за да сме по-продуктивни, по-здрави и да са по-щастливи даде ландшафтен архитект Деляна Бенчева, която работи предимно в областта на интериорното озеленяване.

Мария Донкова, собствменик на BG DREAMS, даде още една посока за подобряване на нашия начин на живот, а именно – безалкохолните вина Карл Юнг, които гостите на събитието имаха възможността да опитат. Мария е посланик на разумния начин на живот, умерена консумация на храни и напитки, здравословния режим и желанието да се развиваш, да обичаш и да не се отказваш от целите си.

Снимки: IvaSun Photography