Има интериори, които скриват всеки кабел и контакт. Има интериори, които превръщат тръбите за вентилация и отопление в ефект. Но какъвто и да е стилът, целта е една – да се гарантират сигурни ВиК и електро инсталации, ефективни отопление, климатизация и вентилация, които да функционират според нуждите на клиента, да отговарят на стандартите за изграждането и използването им и „да присъстват“ естетически в интериора.

Кой е отговорен за това – интериорният дизайнер или архитектите и проектантите по отделните части? Кой координира и контролира изпълнителите на различните видове инсталации? Кои са конфликтните точки как те биват решавани?

Тези и други въпроси зададохме в октомврийския Клуб на дизайнера на: арх. Христо Станкушев /7561architects; dontDIY/, арх. Богдан Беков /Aprime Studio/, ОВК специалиста Даниел Валев /Ди Ер Дизайн/ и  Ясен Янакиев и инж. Ивелин Коев /Hoval България/. Разговора с тях води Йордана Димитрова – съосновател на строително-инвестиционна компания „АРКАДА Строй Инвест”, която в качеството си на инвеститор сподели ценен опит от работата с архитекти, дизайнери и специалисти.

Домакин на събитието бе Hoval България – световен лидер в производството на отоплителна, климатична и вентилационна техника, част от която видяхме в новия шоурум на компанията в София.

Дискусията по темата „Инсталациите – отговорност на дизайнера или…?“ откри Диян Цветков – строителен инженер, маркетолог и мениджър на строителни проекти и програми, с кратка презентация “Добрата подготовка – ключов момент за изпълнение на инсталациите за всеки интериор”. Диян Цветков /„Мистър Сенков“ ЕООД/ акцентира на правилото “1-10-100” за управление на качеството на изпълнение на проекта, на добрата комуникация между заинтересованите страни (клиент, дизайнер/проектант и изпълнител), която е основа за коректно бюджетиране на проекта за изпълнение на инсталациите и проекта като цяло и на организацията на работата по инсталациите, като посочи добрите пракики.

Гости на събитието бяха архитекти и интериорни дизайнери, проектанти, проджект мениджъри, инвеститори и представители на фирми в областта на интериора.

Отговорността на архитектите и интериорните дизайнери относно инсталациите в проектите не може да се прехвърля. Отговорността им към разбирането на инсталациите, как те работят, не може да се замете под килима, категорични са архитектите Христо Станкушев и Богдан Беков, които в много от проектите си са и интериорни дизайнери. Затова те не делят архитектурата и интериорния дизайн като независими един от друг процеси. Те са един процес, който минава от едни ръце в други, казва Станкушев.

Но ако все пак възникнат проблеми, то те се решщават на терен, посочва ОВК специалистът Диян Цветков. За него обаче отговорността на първо място е на инвеститора – мнение, което споделя и Веселин Симов, мениджър маркетинг за Югоизточна Европа на “Рока България”, който бе сред гостите на събитието.

Изхождайки от факта, че често инвеститорите искат всичко да се случи по-бързо, отколкото позволява качественото изпълнение на една инсталационна система, Диян търси директен контакт с клиентите, за да ги информира за различните възможности, срокове и изпълнение. За да се постигне качество, съветва той, е добре всичко да се заложи още на етап проектиране. Това спестява време и допълнителни средства, които възникват при намесата на специалистите при евентуална промяна на проекта.

А как се решава този проблем – когато се стигне до допълнителен труд, ремонти и препроектиране заради намеса на инвеститорите в напреднал етап? Допълнително заплащане от клиента по предварително калкулирани цени за допълнителен труд, бе предложението на един от гостите – Кирил Стоянов, който активно се включи в дискусията със споделяне не опит и решения на проблеми, възникващи в процеса на работа.

Културата на инвеститора бе отбелязана като основен проблем и от арх. Беков. Тук той акцентира на склонността на клиентите да променят своеволно проектите си, доверявайки се на майсторите, изпълняващи довършителните работи – проблем, за който примери даде и Йордана Димитрова. Както обобщи арх. Станкушев, основният проблем е, че от началото на един проект до края му няма човек, който да не е експерт. За да бъде успешно реализиран един проект е необходим авторски надзор и проджект мениджър.

 

На контрола върху изпълнението на инсталациите акцентира и Ясен Янакиев – регионален търговски мениджър в Hoval България, според който проверката на изпълнението на терен е ключова за работата му и е принцип, заложен в цялостната концепция на компанията, която, по думите му, не просто продава, а създава решения за отопление, вентилация и климатизация. Всеки един обект се следи изкъсо от началото до края, защото е важно системите да са планирани, изпълнени и експлоатирани правилно, категоричен е той. Заедно с инж. Ивелин Коев оказват съдействие за правилния избор на съоръжения и тяхната перфектна синхронизация в системно решение.

Що се отнася до естетическото присъствие на инсталациите в интериора, арх. Христо Станкушев отбеляза, че е изключително важно дали те ще са скрити или явни. Това разделение е важно както за естетиката, така и за функционалността и винаги трябва да се има предвид. Като примери в двата случая той посочи работата на Пламен Братков, който скрива всичко до детайл и на Таня Глебова, която работи с всички дадености и ги използва в интериора.

Другата особеност, която трябва да се има предвид, когато става въпрос за инсталациите е дали проектът е за частно жилище или за обществено пространство – и относно функционалността, и относно естетиката.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: IvaSun Photography