Да се наслаждаваме на топлите слънчеви лъчи и летния бриз. Да имаме още една „стая“, но на открито, която да използваме пълноценно: за хранене, за работа, за релакс, за игра и забавление… Това не са мечти, а реални възможности, към които сега, повече от всякога, се насочва интересът на инвеститорите. „Явлението“ COVID-19 и последвалата от него социална изолация предизвикаха по-голямо търсене на имоти извън големия град. Но желанието на хората да се откъснат от градската среда, инвестирайки в близко до нея място, не води до очаквания ръст сделки, поради това, че клиентите не намират там качеството на живот, което очакват, посочва Щелян Калчев – управляващ съдружник и съосновател на Primo+ и съосновател на нвестиционна компания “IMVESTIA”. Затова заедно с него, като модератор на дискусията, и участниците в нея потърсихме възможностите да сведем до минимум границата вътре – вън в градска среда. Решенията те да се случат по най-добрия начин обобщиха архитектите Орлин Давчев, Даниел Димитров, Невена и Пламен Русеви, ландшафтен архитект Мария Танова и инвеститора Соня Кръстанова. Домакин на срещата бе Cabana rooftop beach bar.

„Стаите“ на открито са необходимост и размиването на границите вътре-вън е тенденция. Реално е възможно всичко от интериора да се пренесе в екстериора и да постигнем красива и удобна лятна кухня с кът за хранене, хол под звездите, градина на покрива, място за релакс на терасата и балкона и т.н. Но нека не се връщаме в миналото и не прибягваме към тоалетна навън, шегуват се архитектите. Наблюдаваме и обратната тенденция, при която екстериорът влиза в интериора. И в двата случая са от особено значение материалите и озеленяването. Използването на естествени материали и естествена растителност ни приближава максимално до природата и създава по-чиста и здравословна среда. Подборът на растения е много важен, затова консултирайте се със специалист.

Създаването на междинни пространства – нещо средно между екстериор и интериор, са особено функционални поради възможността да се трансформират така че да осигурят добра среда съобразно изискванята на инвеститора, възможностите, които дава цялостното пространство и климатичните особености.

Но наред с тенденциите в архитектурата, интериорния и екстериорния дизайн, специалистите съветват инвеститорите добре да преценят възможностите си не само за закупуването или създаването на такива пространства, но и за тяхната подръжка във времето. Опита си в това начинание като инвеститори споделиха Соня Кръстанова и арх. Давчев, които са превърнали своите покривни тераси в градини.

Благодарим на всички присъстващи на Клуб на дизайнера и на участниците в изданието: проф. д-р арх. Орлин Давчев – декан на Архитектурен факултет при УАСГ, София и преподавател в катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”; съосновател на Архитектурно студио MIODESIGN, арх. Даниел Димитров – съосновател на архитектурно студио Dare Architects, архитектите Невена и Пламен Русева – НП Архитекти, ландшафтен архитект Мария Танова – „Навън“, телевизионера и инвеститор Соня Кръстанова и Щелян Калчев – управляващ съдружник и съосновател на Primo+ и съосновател на нвестиционна компания “IMVESTIA”.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Румен Ковачев