Хората често забравят, че балконът им не принадлижи единствено и само на тях. Да, той е част от жилището, което те обитават, но той е и част от цялостния облик на квартала, на града. Защото балконът е част от фасадата и с това – част от заобикалящата ни среда.

Често балконите са склад за стари вещи или са „усвоени“ и са се превърнали в част от стаите на апапратемнтите. А балконите – открити и зелени – могат да бъдат уютни и комфортни за всеки миг от деня – от сутрешното кафе до вечерното питие, удобни за работа и за почивка, за уединение и за среща със света. Те могат да бъдат всичко за трудноподвижните хора, които не могат да излизат самостоятелно извън дома.

Вдъхновена от събитията през последните месеци (ситуацията в следствие на COVID-19), арх. Милена Добрева, основател на студио за интериорен дизайн ONA, инициира кампанията БАЛКONA. С нея тя иска да мотивира хората сами да разкрасят и озеленят балконите си, да помогнат на града си да стане по-зелен и по-красив.

За балкона като място между света вътре и вън, за инициативата като вдъхновение за по-чиста и красива среда на живот Милена Добрева разказва в онлайн събитието на АИДБ с името на мотото на кампанията „Превърни балкона си в градина“.

„В тази инициатива може да се включи всеки. Защото целта е да подобрим градската среда, да покажем на хората как да трансформират сами балконите. И това може да се случи във всеки град в България.

Ако ние, за да изглеждаме добре, ходим на фризьор, спортуваме, учим се да се храним добре, интересуваме се от модните тенденции, за да се обличаме и изглеждаме добре, същото нещо считам, че важи и за дома и в частност за балкона. Тоест хората би трябвало да имат интерес. Ако те нямат, ние не можем да ги ангажираме. Но ако имат желание, ще им покажем къде да изхвърлят старите боклуци и кашони и ще им дадем много полезни съвети, с които да започнат.  И тук ще трябват малко обучение и информация, но тя е много достъпна и лесно приложима. Така че грижата към себе си може да се приложи и към грижата за дома, в частност към балкона.

Със сигурност инициативата ще бъде повторена и догодина. Това мога да го ви го обещая аз лично. Надяваме се движението да ангажира все повече хора.“, казва Милена Добрева. С нея разговаря Вера Илиева – журналист и концептуален дизайнер.

арх. Милена Добрева

Вера: Ще ни изясниш ли веднъж завинаги каква е разликата между балкон и тераса? Много хора ги употребяват като пълни синоними, а те не са.

Милена: Да, не са. Въпреки че ние много ще се радваме всеки да се включи и със своя балкон, и със своята тераса.

Една фасада, най-общо казано, е редуване на балкони и прозорци. Балконът е онази част, която излиза от фасадата на сграда, или така наречените еркери. Като също така аз го приобщавам към термина лоджия – когато самият балкон е вграден към обема на сградата. А терасите са онази част, която покрива жилищната площ. Тоест терасите са разположени върху други апартаменти. Най-познатите, може би, са на апартаментите на последните етажи.

Вера: Все още е много популярно така нареченото „приобщаване“ или „усвояване“, при което балконът, дори да е само един-два квадрата, се застроява и превръща в част от кухнята, хола… Ако в момента ни слуша човек с такива намерения, как би го разубедила с няколко прости изречения?

Милена: Това е много добър въпрос и тема, с която архитектите се борят активно. И тук ще си позволя да споделя, че още в момента, в който архитектите проектират една сграда, постъпват доста отговорно, тъй като търсят всевъзможни начини така да проектират балконите, че да затруднят максимално последващо остъкляване. Защото съвсем не е идеята да ги приобщим към нашето жилище.

Много от нас са се разхождали в различни градове и в чужбина, особено в Европа. Вървим, гледаме и ахкаме. Казваме „Уау, тук е невероятно красиво.“ А една от причините това да е така е спазването на правилата. Хората не си позволяват вмешателства по фасадите на сградите. Там се отнасят много по-сериозно и ангажирано към това.

Апелирам към хората тук – ако искат да видят града си по-красив, това зависи и от тях. Поддържайки сградата и балкона в приветлив и красив вид, те могат да допринесат за това. И когато всички ние го направим, кварталите и средата, която ни заобикаля ще бъдат много по-прятни.

„Приобщаването“ на балкона е донякъде заложено в народопсихологията, в начина, по който ползваме, начина, по който виждаме, че другите ползват своите жилищни площи, влючително и балконите си. И една от причините да инициираме тази кампания е точно това – да покажем възможността той да бъде ползван по друг начин. Защото много от хората, според мен, дори не осъзнават какво губят, когато превръщат балконите си в едно складово пространство, приемайки го за такова по дефолт.

Ще дам един пример макар и по-далечен. Американците трябва задължително в интериора да си скрият телевизора. За тях е много неприемливо да се вижда в хола. Това върви като тенденции и те искат задължително да е зад две врати. Тук има същото нещо – балконът е някаква придобивка, която не желаем.

Преди години, в практиката си на архитект, с колегите ми правихме много интересно проучване между близки и познати и интервюирахме, грубо казано, 40 човека. Питахме ги дали биха си купили жилище без балкон или тераса. Над 90 процента от отговорите бяха, че те не биха си купили жилище без балкон или тераса. Следващият въпрос от наша страна беше: А във вашето жилище в момента остъклили ли сте балкон или тераса? И съответно отново над 90 процента от отговорите бяха „Да“. Точно това противоречие показва неразбирането на площтта в жилището и невъзможността да разгърнат пълния й потенциал. Те искат да я имат, но в същото време не знаят как да я използват максимално функционално.

Вера: А какви са шансовете на един интериорен дизайнер или архитект, нает от клиента, да обърне това мислене?

Милена: Имали сме не малко запитвания за приобщаване на балконите, особено в малките пространства. Това дали и как да помогне един интериорен дизайнер е негова лична отговорност. Ние, като проектанти на вътрешни пространства, постъпваме доста отговорно и не си позволяваме да променяме конструкции по фасадите или пък да приобщаваме балкони, тъй като това наистина е в разрез с нормативните уредби в България.

Какво биха могли да направят дизайнерите? Точно това, което правим ние в момента. Ще обърнем сериозно поглед към балкона. И с тази инициатива този месец – от 5-ти до 29-ти май, всеки едини, който участва, ще има възможността да спечели 3D проект, който ние ще изработим. И по този начин се надявам да покажем възможностите за трансформиране на това пространство. А за първото място със сигурност ще го изпълним и безплатно и тогава, надявам се, ефектът ще бъде наистина голям.

Споделяйки инициативата между познати и приятели, започват да ме питат точно това: може ли да ни направите един балкон, тук имам едно балконче, което отдавна игнорирам… Тоест, сега е моментът и точно по този начин дизайнерите могат да помогнат.

Вера: Свикнали сме с поговорката „Размерът няма значение“, но размерът винаги има значение. Какво е значението на размера на един балкон и неговата форма и обем?

Милена: Естествено, балконите са много различни по размер. Това е следствие на архитектурни обусловености, които ние не можем да контролираме, когато си купуваме едно жилище. Много често има тесни и дълги балкони, защото това обуславя една по-красива фасада. Ние разработваме поредица от съвети, дори едно от видиата съвсем скоро ще бъде пуснато в нашата кампания, съвети за много малки балкони и тераси. Един от тях например е пейка. Всеки може да си направи пейка по ширината на балкона или по дължината, която може да бъде и складово пространство, може да се декорира с цветни възглавници по различен начин за различните сезони и по този начин да се усвои максимално добре.

Когато терасата или балконът са по-големи могат да се превърнат наистина в още една стая на открито. Те могат да имат целия арсенал от обзавеждане, комфортно сядане, релакс, сянка, дори и барбекю на по-високите етажи. Това зависи изцяло от въображението на този, който го създава.

Вера: „Превърни балкона си в градина“ е едно все още самостоятелно занмание, тоест ти призоваваш всеки да обърне внимание на своя балкон. Далече ли сме от идеята за зелени фасади или зелени покриви, така наречени споделени пространства?  Тоест, мислиш ли, че може да се направи следващата крачка, да се действа консолидирано, заедно?

Милена: Разбира се. Това е, между другото, моята много голяма мечта – тази инициатива да се превърне в много по-голямо движение, защото колкото повече се включват хората, толкова по-голям ще е ефектът от това.

Много се надявам, че тази инициатива БАЛКОNA ще се превърне в нещо много по-мащабно. Защо? Защото темата за зелените сгради идва на първо място от липсата на зелени площи в градовете и урбанизираните територии; на второ място – борбата с вредните емисии, разбира се; и на трето място – пасивни сгради, както съвсем накратко мога да ги нарека.

Тук ще дам един пример. Когато архитектите проектират една сграда, за всяко едно УПИ, определен имот, са задължени да осигурят определен процент озеленяване. По много причини при поректирането не остава много за тази площ озеленяване, затова често архитектите пишат, че тераси, покриви и балкони са озеленени. По този начин се постига този процент озеленяване. Процентът е различен за различните територии, средно около 30 процента. Но когато започне строителството, много често по различни причини тези тераси и покриви не се озеленяват. И считам, че ако ние дадем добрия пример, жителите могат да го последват, виждайки добрия ефект от него, най-малкото за самите себе си. Те ще направят нещо първо за самите тях, а после за града си.

В този контекст, има много добри и лесни за прилагане покривни системи, напоителни, които са около 30-40 см, с дренаж. Много лесно всеки би могъл да си направи градина с жива растителност. Далеч сме в България, но в световен мащаб не сме. Считам, че можем да покажем, че вървим прогресивно в посока, в която върви и светът.

Ние можем да дадем добрия пример. И затова бих посъветвала хората при закупуване на жилще да имат много ангажирано отношение и да търсят и купуват от строители, които също имат ангажирано отношение към визията на сградата, към градската среда и инфраструктурата. Сега са много модерни затворените комплекси. Но аз наистина не виждам логиката ние да се затворим в едно малко пространство. Нали все пак живеем в този град, движим се, работим… И вярвам, че на всички ще ни е по-добре, ако се погрижим заедно. А то и усилието не е голямо. Но, разбира се, смея да твърдя, че към днешна дата много строители и архитекти се стремят да постигат този добър ефект и резултат. Дори сега аз самата, търсейки подходящи снимки, които да прилагаме и използваме, разхождайки се по улиците в новите комплекси, особено с новопостроети сгради, виждам доста такива примери: много прозрачни парапети за балконите, предвидени озеленени балкони и покриви на последните етажи от самия строител. Когато архитектите са и инвеститори, има по-ангажирано отношение съм крайния резултат, не само към материалния, но и към градската среда.

Вера: Имаме въпрос от аудиторията. Боряна Дичева се интересува как може да се реши използването на непокрит балкон, тъй като когато няма покрив е по-ограничено ползването на мебели. Може ли да дадеш съвети за по-интересен и естетически начин за покриване на балкон?

Милена: Не бих си позволила да решавам вместо хората, които питат, но бих дала съвет да не се намесват в архитектурата. Много често напоследък хората поставят дървени или метални конструкции, навеси. Това не е добро решение. Да не говорим и че са в риск да бъдат санкционирани и да бъде премахната тази инвестиция. Една подвижна тента мисля, че би могла да свърши чудесна работа. Също така, когато човек си купува жилище, ако това е негово изискване, той да се съобрази и да го има предвид, а не да си купи жилище с непокрит балкон или тераса и после да се чуди как да ги покрива.

За мебелите разнообразието е изключително голямо. Могат да ползват дърво, което да е обработено със специален лак. Има достатъчно добри, които могат да защитят дървото. Могат да се ползват ратанови мебели. Вече има много поликарбонатни. Всички свежи столчета, които се предлагат и се ползват много от заведенията, които са на улицата, така че хората могат да черпят вдъхновение, дори разхойждайки се по улиците.

Барселона е един мой много, много любим град. Аз не съм виждала по-красив град. Там топлите дни са много по-дълго и те много ценят балконите си. Няма балконче, което да не е аранжирано по някакъв начин – поне две столчета да има и една саксийка. И задължително тента. Дори им е заложена в архитектурата и всяка сграда си има цвят – ако един балкон е със зелена тента, всички са със зелени, ако е с червена тента, всички са с червени.

Вера: Крайният срок за кандидатстване наближава. Тръгнала си от идеята в журито да са Пътешественик, Мечтател, Провокатор. Как стигна до конкретизация на имена зад тези категории?

Милена: Изборът на журито беше едно от големите предизвикателства, тъй като с тях ние искахме да дадем пример, който да може да насочи вниманието на хората върху това. Кои са хората в нашето жури:

Гена Събева в лицето на председател на Асоциация на интериорните дизайнери в България. Аз вярвам, че тя можда бъде много полезна в разпространяването на каузата, но също така може да намер точно онези хора, сред нашите кандидати, които наистина ще вдъхновят останалите. Защото целта ни преди всичко е да вдъхновяваме.

Адриана, която е инфлуенсър, избхаме, защото е много дейна, много активна и неведнъж е участвала в такива инициативи, запозната е и тя наистина харесва нашата кауза.

Петя Кръсвета, която е изпълнителен директор на списание „Наш дом“, съвсем естествено прие идеята и се включи.

Щелян Калчев е представител на брокерска агенция. Решихме да го поканим, защото брокерите са едни от хората, които са виждали повече балкони от всеки друг и могат да дадат експертно мнение и оценка и да споделят интересни съвети за нашата аудитория.

Вера: А как подбра партньорите на проекта?

Милена: Инициативата започна на 5 май и трябва да продължи до края на месеца, а на 3 юни ще обявим победителителите. В рамките на юни месец ще се развие цялата реализация и изпълнение на проектите, съответно крайният резултат от цялата кампания. Кампанията стартира доста ударно и партньори все още търсим. Някои хора приеха идеята изключително радушно от мига, в който я чуха, като озеленителите и строителите, хората, с които си партнирам вече като изпълнители на проекти. И все още търсим партньори, които биха приели каузата за своя и биха допринесли, считайки, че могат да бъдат полезни за нея. Не е имало подбор или сито. Ние сме отворени за различни партньорства и всеки, който би се ангажирал с нещо, което помага.

Вера: Връщам се към професионалната част на нещата. На кой етап от интериорното проектиране се планира балконът?

Милена: Както казах, балконът е факт, той е някаква даденост, идва си с определена фасада, с определени размери, част от мечтания апартамент, който вече сме си купили. Ако трябва да съм честна, много често хората игнорират тази част – балкона. Дори и по наше предложение го оставят за последно, не за друго, а защото инвестицията в едно жилище е много голяма първоначално. Но доста от хората желаят да имат проект, който да могат да изпълнят самостоятелно в последствие, когато имат тази финансова възможност.

Вера: Много харесвам следната поговорка: „20 процента от хора имат мечта, която могат да изпълнят до края на седмицата, а я превръщат в мечтата на живота си“. Може ли да твърдим това за преобразяването на балкона? Защото извиненията „няма време“ и „няма пари“ са евър грийн. Можем ли да подскажем на хората, че това не е нещо супер трудоемко и супер скъпо и че има ако не лесни, то поне ефикасни решения?

Милена: Това е много хубав въпрос и ти си отговори във въпроса всъщност. Наистина има много лесни и парктични, лесно приложими начини да направим терасата си още едно място у дома на открито. Надявам се следващата седмица да можем да споделим в нашата фейсбук страница Balkona Design, както и в групата ни Na Balkona малко повече съвети относно това как хората могат да озеленят, първи стъпки – какво трябва да знаят, какви цветя трябва да комбинираме, каква растителност, за да започнем. Що се отнася до обзавеждането, също подготвяме видео. На пазара има много майстори дърводелци, с които хората много лесно, бързо и самостоятелно могат да изпълнят една пейка, една решетка, дори една стълба могат да използват, на която да окачат любимите си цветя в саксии и да аранжират красиво. Тоест въобще не се изисиква голямо усилие. А ако балконът е по-стар или занемарен, тогава вече казусът е малко по-голям, но има доста решения за покрития. Декингът е малко от по-скъпите, но има мокети за екстериорна употреба, могат да се почистват лесно и така хората могат да покрият една стара и не много лицеприятна настилка. Съветите са много, които можем да дадем в тази посока и се надявам да успеем да ги покажем.

Вера: Въпрос от аудиторията. Това, което Петя иска да знае е какво предложение бихте дали за преградната стена между два балкона, която да изолира до някаква степен и въздуха, който преминава. Съседите й са пушачи и не е приятно да стоят навън. Понякога, дори когато е отворена балконската врата, има същия ефект. Към момента преградата е две огромни стъклени пана, които не стигат до пода.

Милена: Със сигурност няма как да контролираме движението на въздуха, но зелена преграда може да помогне в голяма степен в този казус. Има пълзящи растения, които могат да се отглеждат в саксия, да се пусне много лека ажурна конструкция.

Вера: Как най-лесно да си изберем мебели, които да са не просто естетически удовлетворяващи, а да са издържливи във времето? Откъде да тръгнем, как да мислим?

Милена: Преди да започнем да правим нашата тераса, е добре да си изградим някаква концепция, някаква идея как ще изглежда тя, какво искаме да правим там. Дали дизайнът ще бъде продължение на стаята, към която принадлежи или ще вземем някакво решение тя да е много цветна, слънчева или ще бъде по-озеленена като джунгла, като парк, място, на което ще излизаме и ще се радваме на зеленината. Така че на първо място трябва да си изградим концепция какво искаме да правим там.

Балконите, поне по моето знание до момента, се делят на няколко посоки. Едната от тях е точно такава – много натурална визия, с много зеленина, ненатрапчива, без акценти. Излизаме и просто медитираме. Втората визия е една много натурална визия, естествена, близка до природата, където се използват повече земни тонове и цветове. Там съответно дървото е много подходящ избор, независимо дали за декорация или за самите мебели. Дървото е, може би, един от най-устойчвите и дълговечни материали, тъй като то жиивее своя живот и остарява красиво. И третият вариант, по-разпространен, са тези цветни тераси, които да ни носят настроение лятото, да ни напомнят за морето или за една пъстра, цъфнала градина. В тях изборът на мебели може да варира изключително много: ковано желязо, дърво, поликарбонат, пластмаса.

Вера: Каква е твоята дефиниция за успех?

Милена: Това е индивидуално. Тази кампания ми даде доста сериозна живителна сила, голям порив и желание да изкомуникирам идеята, да я представя. В момента в нашия офис събираме идеи, комуникираме и видяхме страшно много примери от цял свят на уникални балкони. Ако имаме възможност да покажем и придадем малка част от това върху аудторията, считам, че това, което правим ще има ефект и това ще ме накара да се чувствам успешна.

Цялото интервю с арх. Милена Добрева гледайте тук.

Всичко за кампанията следете на: Balkona Design, Na Balkona, balkona.design, Balkona Design и www.balkona.design.