Ще срещнете много и различни дефиниции на „иновации”. Но ще изберете тези от тях, които осмислят вашата визия.
Иновативните решения са провокирани от стремежа ни да направим живота си по-добър. И това не винаги означава идеите да са твърде авангардни до шокиращи. Понякога дори може да са обръщане към миналото или дори по-детайлно вглеждане в настоящето. Иновация е и това да погледнеш с друг поглед на нещо познато и да му вдъхнеш нов живот, да видиш в него неоткрит потенциал. Да използваш нещо съществуващо по нов начин, който не е хрумнал на никого досега.
Иновативните решения са провокация за мисълта, проглеждане в бъдещето.
Но те също така решават проблеми.
Иновациите в интериора могат да се търсят в различни посоки. От една страна – в използването на иновативни материали и технологии, от друга страна – в подхода към дизайна.
За да онагледят тезите си, свои интериорни проекти представиха арх. Мартин Ряшев /ДА Архитекти/, арх. Милена Филчева-Торньова /bureau XII/ и интериорният дизайнер Мими Фъркова /Ателие 360/.
Една различна гледна точка за иновацията като връщане към добре познатия масив, към традициите в дърворезбата и към човешкия потенциал представи Илияна Йорданова – PR агенция I CREATIVE, представляваща Мебелна фабрика „Вълчев”, Трявна. Презентацията й „Модерна класика – иновация в творческото мислене!” бе нов поглед към лидера на пазара за ръчно производство на мебели от масивно дърво.


Едно от имената на иновациите в интериорния дизайн е Grand Hotel Millennium Sofia. Най-новият 5-звезден архитектурен шедьовър отваря врати през април. Повече от великолепен дизайн очаква гостите на хотела – простор, светлина и палитра от нежни цветове в съчетание с технологични иновации. Славяна Тошева – маркетинг мениджър на Grand Hotel Millennium Sofia представи пред гостите на Клуб на дизайнера иновативната платформа за визуализация и виртуална подредба на конферентни зали – Millennium Planner – възможност клиентите да разгледат, да се разходят и дори да променят интериора на бална зала Милениум, без дори да стават от местата си.
Говорим за иновативното мислене без граници, разбира се, се спираме и на още две имена Десислава Петрова и Лилия Петрова. Финалистките от Roca One Day Design Challenge 2019 представиха проекта ,,Steam”, с който спечелиха първото място в конкурса у нас, и разказаха за вълнуващото си преживяване в Барселона, където участваха в световните финалите на конкурса и за срещите с иновативния дизайн на световон ниво.
Модератор на дискусията „Иновативни решения в интериора” бе доц. д-р Георги Червендинев – ръководител на катедра „Инженерен дизайн“ към Технически университет – София, а домакин – отново Експо Баня София, нашите партньори от Рока България.
Добавена стойност на дискусията даде презентацията на Леона Асланова, основател на Innovation Starter, „Граници на иновациите”, с която тя, като експерт и консултант по иновации с над 15-годишен професионален опит, ни върна в миналото и ни отведе в бъдещето, показа къде е България в иновативното мислене, за да докаже, че пред дизайнерите е една огромна възможност за развитие, тук и сега, която смело да използват.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Виктор Белорешки