Големият финал на световния конкурс за дизайн се проведе в Барселона на 22 януари. Представителите на България – Десислава Петрова и Лилия Петрова, бяха отличени със специална награда за най-добър рендер.

Събитието се проведе с подкрепата на BCD (Barcelona Design Center) и в сътрудничество с фондация We Are Water. Начело на церемонията по награждаването беше Xavier Marcet, съветник по туризма и творческите индустрии и Xavier Torras, директор Бранд комуникации на Roca и директор на фондация We Are Water.

Xavier Torras: Като директор на фондация We Are Water, разглеждам идеите на участниците в конкурса през призмата на целите за устойчиво развитие и наистина сме горди да кажем, че всички подадени проекти са съобразени с тях, като по този начин бъдещите дизайнери демонстрират запознатост с глобалните проблеми.

Заданието, по което трябваше да работят победителите в 13те издания на Roca One Day Design Challenge, проведени в 12 държави през 2019 год., ги предизвика да предложат нов тип умивалник, с допълнителна функционалност, която дава добавена стойност на продукта.

Наградата сред 22 участници от 12 страни спечели Ahmad Alkattan от Heriott-Watt University в Дубай, ОАЕ. Проектът му предлага мобилна мивка, която улеснява хигиената, без да се налага движение. Продуктът е с колела и два резервоара за чиста и отходна вода и може да се управлява с мобилен телефон. Isabel Pintado, регионален директор на Wilson Associates подчерта, че проектът “променя статичната концепция за продукти за баня, като включва подвижен елемент, който може да се използва дори извън пространството на банята”.

Освен глобалната награда, по време на церемонията бяха връчени и други отличия за най-добрите проекти, осъществени по време на различните дейности и семинари, посетени от състезатели през тези три дни в Барселона:

Награда за най-добрата скица; Награда за най-добра презентация; Награда за най-добрата концепция: Ahmad Alkattan, ОАЕ

Награда за най-добър рендер: Десислава Петрова и Лилия Петрова, България

Награда за най-подходящи материали, които са използвани: Wioleta Pertyinia, Полша; Aleksei Lukianov, Русия; Rita Yang, Австралия; Funi Di, Китай.

Награда за най-добра архитектурна фотография: Miguel Ángel Fernández, Испания

Награда за най-добър проект, съобразен с „Интернет на нещата“: Fellicia Amanda, Индонезия; Aresha Suraya, Малайзия; Alicia Simón, Испания; Miguel; Ángel Fernández, Испания.

Проектите бяха оценени от международно жури в състав: João Bessa дизайнер и основател на BESSA; Josep Congost, Директор Дизайн и иновации в Roca; Kenneth Koh, основател на Quarters Architects; Isabel Pintado, Регионален директор на Wilson Associates; Vladimir Pirozhkov, президент на Център за дизайн и иновации ‘Astra Rossa’; Isabel Roig, Генерален директор на BCD (Barcelona Design Center); и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca. Уоркшоповете по време на събитието бяха водени от доказани експерти като: Nicanor Garcia, архитект и фотограф, специализирал в архитектурата и пътуването; Robert D.Thompson, инженер и индустриален дизайнер, научен директор на MaterFad; Guillem Camprodon, Директор изследвания в Fab Lab Barcelona.

Roca, водеща марка в производството, дизайна и дистрибуцията на продукти за пространството в банята, организира тези инициативи, за да осигури развитие на младите таланти. Roca One Day Design Challenge се проведе за първи път през 2012 г. и оттогава стартира международната му експанзия. Конкурсът предизвиква млади студенти и професионалисти по архитектура и дизайн да създадат оригинални и иновативни продукти за пространството на банята само за един ден. Конкурсът вече имаше и своите първи две издания в България.