“Офис дизайн. Интериорът като бизнес инвестиция”
1 октомври 2019 г., Зала за събития „В парка” НДК, София

Дискусия с арх. Ангел Захариев – А и А Архитекти, интериорния дизайнер Маргарита Темелкова – hoUSE OF FUN, HR специалиста Илияна Търнина и инвеститора Марин Кунев.
Модератор: Теодора Николова – главен редактор на Bravacasa, едно от водещите и най-влиятелни списания за интериорен дизайн и архитектура на българския пазар.

Офисите няма да изчезнат. Да, те ще се трансформират, но винаги ще ги има. Защото хората се нуждаят от място, на което да се събират. И това не е мрежата, а реалното пространство.

Важно ли е да говорим за офисите днес, когато съвременният начин на живот предлага мобилност и възможност за много хора да работят от различни места?

Да! – категоричен е един от най-добрите архитекти у нас – Ангел Захариев, в портфолиото на чието студио /АиА Архитекти/ са проекти като Бизнес Парк София, Капитал Форт, Скай Форт, Музейко, NV Tower и други, определящи посоката на съвременната архитектура в България.

Арх. Захариев е убеден, че необходимостта от място, на което хората да се събират, да споделят и реализират идеи, да работят и да общуват винаги ще я има. Това е и една от причините прогнозата за изчезването на офисите да не се сбъдне.

Днес обаче офисът е много повече от работно място. Някогашните кабинети са претърпели истинска метаморфоза. Съвременните работни пространства, отговаряйки на промяната в ежедневието и нуждите на хората, предлагат много повече от стол и бюро. Те дават на служителите ново място за живот – зони за хранене, за спорт, за релакс, за бизнес и за неформални срещи. Грижат се за техния комфорт и здраве с качество и ергономия на интериора.  И не ги лишават от досега с природата. Офисът става много по-комплексна място – не само за работа, но и за свободното време. Днес офисите са просторни, гъвкави, зелени, предлагащи повече отколкото сме мечтали само преди няколко години. И нуждата от тях нараства с все по-активната организация и миграция към големите градове.

Тенденциите от интериора като отваряне на пространствата, общи работни места, където всеки може сам да избира всеки ден къде да седне, извеждането на мениджърите от кабинетите им и „прибщаването” им към останалите служители и др., се съотнасят и с тенденциите в офис архитектурата. Те стават все по-широки и многофункционални пространства с разнообразни зони и зелени площи, преходът от градската среда в които е плавен и все по-незабележим.

Трендът върви към най-добрите примери. – казва арх. Захариев. А един от тях е Capital Fort – сградата, която, по думите му, промени тенденциите за общите части – мястото, което работи за връзката между офисите и другите части на сградата.

АиА Архитекти винаги прави интериорът на общите части на проектираните от студиото сгради.

Да, офисът няма да изчезне. И доказателство за това са новите инвестиции от страна на бизнеса.

Марин Кунев, съосновател и управител на фирмите Графиксофт ООД и Сиентиа АД, разработващи софтуерни продукти и решения, инвестира в построяването на офис сграда и съветва бизнесът да прави това. По думите му това е пренебрежимо малка част от разходите за развитие на бизнеса му.

За него обаче нуждата от добър интериор не е на първо място макар да вярва, че офисът трябва да е удобен и комфортен, тъй като човек прекарва по-голямата част от деня си в него.

По думите на арх. Захариев, около 70 – 80 процента от инвеститорите не искат интериорен дизайн в началото на проекта, но впоследствие разбират нуждата от него и тогава идва проблемът с бюджета.

Да, до мен се стига на по-късен етап, след като сградата е готова, призна интериорният дизайнер Маргарита  Темелкова. Тя е на мнение, че е редно интериорът да бъде заложен в бюджета на компанията в самото начало на инвестиционния проект и посъветва инвеститорите да не се фокусират само върху цената, а да направят информиран избор на интериорен дизайнер.

Но Марин Кунев е категоричен, че не може интериорният дизайн да изпреварва развитието на компанията. В началото бюджет за интериор няма, но бюджет има. – каза той. Приоритетно Кунев залага на инвестиция в собствена сграда, за да избегне проблемите от наета такава, която не отговаря на изискванията на дейността на фирмата, и на отношението към служителите. Нещо, което на сто процента приветства HR специалистът Илияна Търнина.

Илияна Търнина е професионалист с близо 20 години опит в сферата на човешките ресурси и бизнес мениджмънта. Работила е както в малки, така и в големи български и международни компании, като в последните години се специализира в това да помага на чужди компании да стартират бизнеса си в България и да развият пълния си потенциал. Такива са Microsoft и Paysafe. Опитът й показва, че IT компаниите са наясно с необходимостта от добра среда на работа. И тъй като в много от проекти, по които е работила, тя отговаря за намирането и обзавеждането на офисните помещения на компаниите и се е сблъсквала с различията между хората от IT сектора и интериорните дизайнери, тя съветва всеки инвеститор: Вземете проджект мениджър, който да бъде мост с дизайнерите и архитектите.

Интериорният дизайн е лицето на компанията. Дава импулс и качва компанията на по-високо ниво. Но дали ще се запази това ниво зависи от добрият мениджмънт.

Така в две изречения Маргарита Темелкова, основател и водещ проектант на студио за интериорен дизайн и архитектура hoUSE OF FUN, обобщи темата.

От създаването на компанията през 2012 година досега, екипът работи основно в сферата на интериорния дизайн, като богатото му портфолиото включва жилищни и обществени пространства – от бутикови еднофамилни апартаменти и офиси, до частни плажове, басейни и ресторанти. Студиото покрива целия процес по създаването на един интериор като работи с подизпълнители, сертифицирани за извършване на услугите.

Маргарита Темелкова и Ангел Захариев са категорични, че интериорният дизайн влияе върху производителността, когато той регулира светлината, намалява шума, разпределя функционално работните места; когато привлича, но и задържа талантите с комфорт и възможности за прекарване на извънработното време на същото място. Когато има всички тези допълнителни ползи в офиса, служителите се чувстват по-добре и това се отразява на качеството на работата им и на удължаване на престоя им в офиса.

Двамата отговориха и на въпросите относно коуъркинг тенденцията.

Основните проблеми, които интериорът трябва да реши в отворените офис пространства, отбеляза арх. Захариев, са изолиране на шума и вентилацията и кличатизацията. Това е истинско предизвикателство, когато в помещението работят различни хора с различни желания. Но проблемите се преодоляват с различни техники на интериорния дизайн за плаващи пространства.

В пространствата за споделена работа функционалността е на първо място. Интериорът трябва да е гъвкав и да дава възможност пространството да се моделира според нуждите на хората в него – да се обособяват по-малки или по-големи зони при намаляване или увеличаване на екипите.

Темата за офис дизайна и как той влияе на бизнеса остава отворена, не само защото не може да бъде изчерпана в едночасова дискусия, но и защото бизнесът и интериорният дизайн са “променливи величини” – днес те не са като през 90-те години на миналия век и няма да бъдат като през 2020-та.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: LShot Leo Kirilov