Председателят на Асоциацията на интериорните дизайнери в България – Гена Събева, участва за втора поредна година в годишната среща на националните организации на страните от ECIA, която се проведе от 13 до 15 септември 2019 г. в Билбао, Испания.

Общото събрание се проведе в Ensanche building (Art District), проектирана от Germán Aguirre през 1944 година, а кръглата мата маса бе на тема „Партньорства в националните организации“.

Домакинът – испанската национална организация CGDI – подготви богата и разнообразна програма за уикенда в Билбао – завладяваща дестинация, пълна с култура, кулинарни изкушения и впечатляващ дизайн. Гостите имаха възможността да разгледат Guggenheim Museum заедно с архитект Cesar Caycoia, работил по проекта и изграждането на сградата заедно със своя американски колега Frank Gehry, най-голямата библиотека в света Material ConneXion и да вечерят в ресторант Bascook, който се помещава в стар склад за сол.

ECIA е представителният орган на европейските професионални организации в областта на вътрешната архитектура и дизайн. Основана през 1992 г., ECIA понастоящем представлява 14 национални организации с над 6000 специалисти интериорни архитекти / дизайнери.ECIA е платформа за обмен на информация относно най-добрите професионални практики. Одобрява минимални общи стандарти за образование и професионален профил за асоциираните интериорни архитекти / дизайнери в организацията-член и работи за популяризиране на професията. Една от задачите й е да утвърди минимални общи стандарти за образование и професионален профил за асоциираните интериорни архитекти / дизайнери на организации-членове. Това е и приоритет на Асоциацията на интериорните дизайнери в България.