Отговорност на интериорния дизайнер са функционалността и задаването на цялостната концепция на интериора. Декораторът нанася финалните щрихи във вече готовия интериор, които го правят уникален и уютен. Привилегия за него е възможността за повече свобода на въображението и за игра на цветове и материи.
Декорацията внася дух в дома, разкрива характери, разказва истории, носи приемственост. Тя е като аксесоар към тоалета – променя визията и придава индивидуалност.
„Декорация” бе темата на юлското издание на „Клуб на дизайнера”, организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Събитието се проведе на 10 юли в най-вълнуващото място за разговор по темата – шоурума на Elegant Living, сред специална селекция мебели, осветителни тела и аксесоари, които внасят личен стил и неповторимост в интериора. В дискусията участваха: Алекс Ковачев – IDEA International, Миглена Стумбова – Студио ШкафА, Ирена Куртева – декоратор в сп. „Наш дом”, Слава Банковска – интериорен декоратор, Мила Стоева – Contextart.net, Бояна Ушева – Бояна Арт. Разговора с тях води Петя Кръстева, изпълнителен директор на списанията „Наш дом” и „Жената днес” и сайтовете към тях.
Преди разговора за всички онези вещи, които трупаме с времето Калина Дулева от NeedForNeat „внесе малко ред” по метода Конмари. В ролята на нашия добър помощник в подреждането на дома или офиса, в кратък уъркшоп Калина ни показа как можем да преподредим по нов начин средата около себе си, така че да превърнем всеки предмет от физическия си свят в свой съюзник по пътя към повече радост вкъщи и/или подем/успех на работното място.

Има ли декоратори у нас?
Да, и в България има специалисти, образованието и опита на които ги определя категорично като декоратори. Но професията не е популярна. Рядко към тях, с предложение за обща работа по проекти, се обръщат и самите интериорни дизайнери. Но когато това се случи, резултатите са впечатляващи. Пример за това е интериорът на столичния ресторант „Мома”, по който Мила Стоева работи в екип с интериорния дизайнер Антония Димова, изработва авторски текстилни пана и осветителни тела и придава завършен вид на заведението.
Бояна Ушева също признава, че рядко я търсят интериорни дизайнери. Към нея се обръщат по-често крайни клиенти, които искат да запазят някоя уникална стара вещ в новия си дом, реновирайки я, но запазвайки историята и духа, който носи. И много често именно тя се превръща в акцента в интериора, при това функционален: закачалка, скрин или стар куфар.

В тези случаи, както и в създаването на интериори, комуникацията с клиента е особено важна. Дизайнерът трябва да убеди клиенти в това, което като специалист смята, че трябва да се случи, казва Алекс Ковачев. Да даде на клиенти всички възможности в едно решение – смята Меглена Стумбова. Но най-вече да изгради доверие, допълва Ирена Куртева.
Макар и в практиките си да са срещали различни инвеститори, интериорните дизайнери са на мнение, че нивото на разбиране на клиентите за интериорния дизайн се повишава, а така също и нивото на професионализъм сред колегите им. Това дава възможност на професионалистите да разгърнат своя потенциал и да предадат готовия интериор на своя клиент с приборите и салфетките на масата дори.
Такава е практиката на студио IDEA. И според собственика му – Алекс Ковачев, декорацията, макар и да е трудно да се заложи на проектен етап, трябва да бъде включена в бюджета.
Всъщност бюджетирането на един интериорен проект е основата, върху която започва и продължава работата по него. Миглена Стумбова признава, че клиентите трудно определят бюджета. Но ако клиентът не може, отговорност на дизайнера е да направи бюджет, който да му предложи, допълва Слава Банковска. И когато се стъпи върху конкретен бюджет, има ясна концепция и изградено доверие, се постига и добър интериор – функционален и красив, със свой собствен чар – от стените, вратите и разположението на мебелите до картините по стените и сервиза на масата – всичко подбрано специално за клиента, така че да отразява неговия свят.
Ние не искаме да правим просто интериори – казва Алекс Ковачев, – а да разказваме истории.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: KarinaB’s Photography