В „Клуб на дизайнера” Асоциацията на интериорните дизайнери в България инициира поредица от дискусии, фокусирани върху етапите на създаване на интериорен проект.
„Етап 1: Какво да очаква инвеститорът от интериорния дизайнер” се проведе на 17 април с любезното домакинство на Мебели Готие. В дискусията участваха: арх. Христо Станкушев – DontDIY, арх. Калин Благов – Kraftekdesign, Маргарита Темелкова – hoUSE OF FUN, Геновева Христова и Анелия Касабова – Лигна Груп, Анна Паскалева – First Estates. Разговора с тях води инж. Илия Събев – Събеви груп. Адвокат Цветелина Маринова от адвокатско дружество „Дончев, Замфирова, Маринова“ разясни основните параметри на договорните отношение между инвеститор и интериорен дизайнер. Сред поставените въпроси в презентацията й бе как при възникване на спор се определя какво е качество. Това, разбира се, може да е твърде субективно, но когато заданието е правилно дефинирано и формулирано в договор, то е малко вероятно да доведе до претенции. Около това мнение се обединиха и участниците.
Какво съдържа обхватът на един интериорен проект (например за офис):
– предпроектни проучвания: функционалност, разпределение, заснемане и др.;
– идеен проект: визуализации, чертежи, мостри и цени;
– техническа документация;
– работен проект;
– авторски надзор;
– маркетинг на интериорния проект.
Така арх. Христо Станкушев от DontDIY подреди съдържанието на това, което инвеститорът получава от интериорния дизайнер като пакет услуги.
Но процесът започва с първа среща между клиент и дизайнер и последващ диалог, в който да бъде дефинирано точно заданието – какво иска клиентът и какво ще получи от интериорния дизайнер.
Всеки клиент иска възможно най-лесното – един човек да направи всичко от до. И да, това е възможно, твърди арх. Станкушев. Там, където студиото, поело интериорния проект, има нужда от допълнителни компетенции, ползва ноу-хау.
Има три типа клиенти, според Станкушев.
Първият тип са собственици, които налагат концепцията. Вторият са собствениците, които налагат концепцията си на цялата компания и работещите в нея. Третият – компании, които нямат представа какво им е необходимо и възлагат анализ, на база на който да бъде изработена концепцията. Това, според Станкушев, са идеалните клиенти.
За десет години само двама клиенти са дошли при мен с готови задания, споделя арх. Маргарита Темелкова / hoUSE OF FUN/. В практиката си тя задава заданието след дълъг разговор с инвеститора. И не се страхува да отхвърли проект, когато вижда разминавания между изискванията на клиента и нейната практика.
Да кажеш „не” още в началото решава по-нататъшни проблеми. Но не трябва да е прибързано. Диалогът е изключително важен, убедени са всички.
Именно върху диалога се фокусира изцяло арх. Калин Благов /Kraftekdesign/. За него той е най-значим в първата фаза на интериорния проект. Защо? Защото при добра комуникация се постига точно дефиниране на заданието.
Арх. Благов подчерта един сериозен дефицит – повечето фирми не могат да определят посланието си към клиентите, а от там не могат да дефинират своя тип клиенти.
Според Геновева Христова /Лигна груп/ най-важно е доверието, а то се изгражда чрез диалог. Понякога, допълва Анелия Касабова, диалогът излиза извън рамките на заданието и прераства в личен.
Клиентът обаче не може да присъства във всяка една фаза от процеса по създаване на интериорен проект, предупреждава арх. Станкушев. Да, трябва да има диалог, но на отделни етапи. Това, според него, води до качествен продукт. А когато инвеститорът е наясно от самото начало какви са заложените параметри, не е склонен да иска чести промени в процеса на работа.
Според арх. Калин Благов най-важното е чистото визуално представяне на проекта. Нуждата от визуализация на интериора потвърждава и Анна Паскалева от First Estates. Компанията предлага услугата интериорен дизайн при три варианта:
– когато клиентът иска да закупи старо жилище и дизайнерът може да му помогне с изясняване на възможностите за преустройство на пространството;
– когато клиентът купува ново жилище, му се дават примерни интериорни решения и възможност да избере някое от тях или да откаже всички предложения;
– когато клиентът не може да си представи как би изглеждал новия му дом или офис и има нужда от визуализация, за да добие реална представа.
При всички случаи обаче Анна Паскалева е убедена, че интериорният дизайн е добавена стойност за пазара на имоти.
Очаквайте следващите етапи: Комуникацията дизайнер – изпълнители и Ценообразуване на 9 май и 5 юни. Домакини на събитията ще бъдат Хамефа и Expo Bath Sofia.

 

Текст: Катина Стойчева

Снимки: Иван Митрев