Изкуството и интериорният дизайн отдавна имат повече от една пресечна точка. Понякога я откриваме по стените и рафтовете в цветове и форми, дадени от художници и скулптори, или в завършващия акцент като вазата на Алвар Аалто; понякога – в една мебел, като маса на Заха Хадид, чиято стойност се повишава във времето,  а понякога – в цялостното обзавеждане, с което е постигнат интегритет, който няма нужда от допълнителни предмети.
Изкуството може да открием в материите, в цветовете, в надминалите границите на възприеманите в ежедневието ни форми, в осветлението… В артистичната симбиоза, която носи индивидуалност и има свое послание, която създава лично преживяване на пространството.
„Изкуството в интериора” бе темата на февруарската сбирка „Клуб на дизайнера”,  която се проведе с любезното домакинство на Арт галерия „Дипломат”.
Разговора с архитектите и интериорни дизайнери Радина Гешева, Красимир Павлов и Борислав Миленов и известния художник и скулптор Ставри Калинов, чиито изкуство е вплетено в част от интериора на хотел Diplomat Plaza Hotel & Resort, води Теодора Николова, главен редактор на списание BRAVACASA.
Според тях изкуството в интериора е дълъг процес – от първия щрих до пълната реализация на идеята, в който се срещат световете на клиента и на интериорния дизайнер и намират златната среда, в която да реализират идеята, да сбъднат мечтите. В този дълъг процес е важна душевността на човека, личността, опитът на специалиста, колаборациите с артистите… По този път интериорният дизайн се превръща в произведение, което възпитава отношение към изкуството и разбиране за култура, изгражда навици, създава характер на пространството и на хората, които го обитават и преживяват.
„Интериорният дизайнер е като психолог”, казва арх. Борислав Миленов от Base Design. „Нашата работа е духовно лечение”, допълва Ставри Калинов, защото „важна е душевността на човека”, прибавя арх. Гешева.

Текст: Катина Стойчева

Снимки: LShot Leo Kirilov