„Формата на водата” бе юлското събитие от ежемесечния „Клуб на дизайнера”, организирано с любезното домакинство на  Експо Баня София (изложбена зала Roca). В дискусията, водена от Антоанета Салфидж – дългогодишен интериорен журналист и председател на сдружението „Аз обичам водата”,  се включиха архитекти, интериорни дизайнери, собственици на СПА центрове и други участници, чиято дейност е свързана с използването на водния ресурс.

Кои са те?

Мария Ивчева от Рока България, архитект Стоимен Демерджиев – Архитектурно студио Stephen George International, арх. Елена Гюмишева – Арткорт, арх. Емилия Попова – Хонка, Йоанна Митова – студио Metta, Елиза Николова – СПА център Амрит, Илия Ламбов – CAD/CAM дизайнер и Вероника Начева, представител на Хай-тек консултинг.

Всички те преведоха гостите на събитието от древните гръцки терми до модерните СПА комплекси, от практиките за икономия на водата в Япония до тези в България, от проблема за недостига на вода в световен мащаб до безконтролното й разхищение у нас и в Европа, от реалното до трансценденталното изживяване.

Мария Ивчева и архитект Демерджиев акцентираха на разумното използване на водния ресурс в дома и обществените пространства, като посочиха опита на други страни и конкретни решения, които се прилагат вече и у нас и са изключително важни при сертифицирането на устойчиви сгради. Едни от тях са използването на дъждовната вода и повторната употреба на водата в домакинствата. А що се отнасядо качество на питейната вода Вероника Начева представи все по-актуалната eSpring – алтернативата за чиста питейна вода.

За значението на водата за човека разговорът може да бъде изключително дълъг и интересен, особено ако в него се включат архитектите Елена Гюмишева и Емилия Попова. В темата те внесоха особен колорит с реализираните проекти на СПА комплекси, където човек може да се наслади на различните форми на водата – басейни със сладка и солена вода, сауни, парни бани, ледени стаи, направени в прекрасни интериори и с грижа за здравето и красотата на посетителите не само чрез услугите, които предлагат, но и чрез най-нови технологии за пречистване на водата и с подбор на естествени материали – дърво и вода, видяхме, е една неочаквано добра комбинация.

А кое е любимото преживяване на софиянци? Адвенчър душ. Опитът на Елиза Николова като собственик на СПА център Амрит показва, че жителите на столицата предпочитат да комбиниран фитнес със СПА, а собствените й усилия и наблюдения върху развитието на СПА културата изобщо – че въпреки все по-добрите практики у нас все още оставаме далеч от тези на Изтока.

Може би някнои обаче успяват не просто да оправдаят най-добрите очаквания, но и да ги надминат. Йоанна Митова определено прави това с флотацията в студо Metta. Яйцевидната капсула се оказва не просто място за релакс, а истинско бягство от ежедневните проблеми и в същото време начин за тяхното решаване чрез връщане към себе си, истинско усещане за собственото си тяло и вслушванев сърцето си.

И ако космическото яйце на Metta ни извисва духа, „Яйчето” на Илия Ламбов пък може да бъде разрешениие на реални физически проблеми. Разработеният от него дизайн на нестандартна тоалетна цели да реши ергономичния проблем и санитарно хигиенния проблем и търси подкрепа за реализиране.

И да завършим с думите на архитект Стоимен Демерджиев, който в отговор на въпроса колко се оскъпява инвестицията, когато има и стандарт за устойчивост, той казва: Зависи колко далеч искате да стигнете.

След края на „Формата на водата” сме убедени, че заедно – архитекти, интериорни дизайнери, инвеститори и фирми можеда стигнем далеч в развитието на една по-красива среда за по-добър живот.