Томас Вурназос – интервю

Tomas Vurnazos

ТОМАС ВУРНАЗОС: Хората имат склонността да правят нещата наопаки – изучават компютърните програми, а после не могат да свържат това с истинския свят

Ще го видим като един от лекторите на конференцията „Визуализирай на макс“ – 30 май, САБ. Досега го представяхме под сянката на Заха Хадид, за която е работил – явна атестация за професионализъм, но явно Томас има много повече за показване и разказване. Повдигаме завесата с това кратко интервю.

Вера Илиева

Какво би казал на някого, който има силното желание да учи 3D визуализиране, но си няма идея откъде да започне?

Основното при визуализирането си е… визуализирането. Започни с фотографията. Опитай се да откриеш любимите си художници. Изследвай магията на киното. Запознай се с науката зад тези изкуства и тогава се опитай да ги обединиш, като използваш само любимите си инструменти; имам предвид твоя софтуер. Това е всичко.
А хората имат склонността да правят нещата наопаки. Изучават компютърните програми, а после… не могат да свържат това с истинския свят.

Ти как стана 3D визуализатор?

Още като студент открих, че ми харесва да си измислям места и да ги скицирам. И дори повече ми харесваше самото визуализиране на пространството , отколкото проектирането му. Така че, когато минах първия си курс по Form-Z, просто се вманиачих в това. Не бях толкова запален по самото скициране, а обожавах дигиталните работи и специалните ефекти.

Кажи ми нещо за себе си. Повече от това, което може да се прочете на сайта ти.
Аз съм от Гърция. Бях и все още съм фен на хеви метъл музиката, така че слушането на хеви рок от време на време в офиса ни е… нормално. Също така свиря на пиано, на китара и малко на барабани, когато имам такива под ръка.
А! И 10 години съм тренирал таекуондо. Това са неща за мен, които няма да намериш на сайта ми… или където и да е другаде.

Имаш ли любими програми?

Минимализмът тук е само в плюс. Така че Cinema 4D, Corona 4D и Adobe Photoshop. Нищо повече.

Какво ще представиш на 30-ти май?

Няколко примера за това как мислим в Slashcube преди да се впуснем в работата с инструменти и плъгини. Всички добри картинки си имат история. Така че, малко напътствия за подреждането на визията и концепцията, която стои зад това, ще бъдат във фокуса ми на 30-ти. Ще покажа и някои наистина невиждани проекти от най-добрите архитекти в момента.

Какви въпроси очакваш от аудиторията на този форум?
Всякакви въпроси, отнасящи се до работата на Slashcube. От това, как минава един ден в офиса, до това, как непрекъснато се борим да създаваме изображения, които правят впечатление.

Често ли говориш за 3D визуализирането или това е специален разговор?

Всъщност, никога не говоря за това. Имам предвид, че да, дискутирам някои неща с приятели, но не и в техническо отношение. Преди време просто спрях да обсъждам и решавам тези проблеми в движение. Сама по себе си работата е толкова тежка, че през седмицата просто общуваме, организираме и случваме нещата.

За да имаш клиенти, достатъчно ли е да работиш страхотно или се изисква и нещо друго?

Ти си зависим от картините си. Въпросът е в това, кой си и какви амбиции имаш. Първата стъпка е, да се покажеш в най-добрата си светлина. Разбира се, има значение и това, колко добре управляваш присъствието си в нета. Клиентите са странни. Но те също са хора. И търсят на най-обичайните места. Така че, просто бъди там с най-доброто от себе си!

Има ли по-развити и по-малко развити държави в сферата на 3D-то?

Не съм добър в този мониторинг – кой и къде води в индустрията. Мисля обаче, че почти навсякъде може да намериш талантливи и неталантливи хора.

Как познаваш майстора-визуализатор?
Огънят вълнува хората, заради своята динамичност, заради странната хармоничност в движенията и формите си; контраста на цветовете и искрите, които създава. Това е нещо толкова уникално, че никога не ни се струва, че сме видели достатъчно от него. То ни привлича и в същото време ни е толкова трудно да си обясним съществуването му.
Това е и което ме привлича у един талантлив артист. Искрата, непрекъснатият изблик на емоции, които предизвиква в мен. Това е и което отличава един артист от останалите, все едно дали е фотограф, актьор, художник, CG визуализатор и прочие.

Влез