За нас

Мисията на Асоциация на интериорните дизайнери в България, е да се съберат на едно място интериорните и продуктовите дизайнери с практика в страната и да се изгради жива връзка между тях и всички, които имат нужда от знанията и уменията им – частни лица или бизнес клиенти.

Постигането на тази перспективна, но и дългосрочна цел, планираме да се случи чрез този интернет портал, където всеки член менажира собствен профил, както и чрез общи участия на изложения в страната и чужбина, общо кандидатиране за държавно субсидиране и частно финансиране на проекти, изграждане на връзки с подобни организации на Балканите, в Европа и по света. Като съпътстваща дейност предвиждаме организирането на студентски стажове по договорка с ВУЗ-ове или независимо от тях, с което искаме да подсигурим така важния досег с практиката на теоретично подготвяните специалисти, както и да предотвратим обезверяването сред младите си колеги, които често след дипломирането си попадат в нищото, условно наречено – българска пазарна икономика.

На пръв поглед изглежда, че идеята за това свободно обединение – при което всеки член запазва своята автономия, но единодейства с другите – има̀ благоволението да се спре в главата на настоящия председател – г-жа Гена Събева. Но ние сме убедени, че хубавите идеи просто си летят из въздуха и когато нечия глава си отвори „прозорците”, те влитат вътре и жужат като мушица, докато не ги забележиш. Та и тази идея навярно е жужала в много други глави, но не е издържала достатъчно дълго, че да се превърне в легитимни: устав, управителен съвет, членска маса и така нататък. (Летяла е и си е викала: „Айде, бе! Айде, бе!”,както шеговито разчитаме абревиатурата си – АИДБ.) Защото въпросът не е в красотата на идеите, а в красотата на тяхното случване. И първата стъпка в посока на това случване е, да уловиш мушицата и да я пуснеш в главите на другите. Един от големите дизайнери, на думи, не на канапета – Антоан дьо Сент Екзюпери, го е казал така: „Ако искаш да построиш кораб, не карай хората да работят, не им раздавай задачки, не искай да носят дървен материал. Просто ги накарай да мечтаят за безбрежността на морето.”

Асоциацията учредяваме през април 2011 г. в София, България. В началото организираме главно информационни събития, участие с отворени покани на различни изложения за дизайн, обзавеждане и интериор, с цел популяризиране на организацията. Изграждаме екип, който работи за нашата бъдещата стратегия за развитие. Миналата година работим наистина усилено и стартираме инициатива за развиване на дейности и контакти извън България. Днес имаме 72 членове, част от които – професионални дизайнери и архитекти, студенти и фирми, тясно свързани с работата на интериорния дизайнер. Активни сме в търсенето и на нови членове и организирането на различни инициативи, от типа на събития за обмяна на опит, уоркшопи, семинари и др. подобни. Работим в тясно сътрудничество с всички български организации и университети, свързани с интериора и дизайна. Изграждаме връзки и сътрудничества с организации и университети в чужбина и планираме присъединяването на АИДБ към ECIA, в най-скоро време.

През 2014 г. можем да се похвалим с успешното организиране и провеждане на следните събития:
1) София–Ню Йорк – среща с дискусии и лекции за професията интериорен дизайнер в България и чужбина. Презентатори бяха: Наталия Тодорова, Studio Fimera, Александър Георгиев.
2) „Вси дизайнери“ – лекции с дискусионен блок. Презентатори бяха известни юристи в сферата на защита на интелектуалната собственост и авторските права, маркетинга и бизнеса: Гена Събева, Вера Илиева, Галя Дзанато, Стефан Русев, Светослав Димков, Иванка Пакиданска, Венелин Молнар, Симона Стоянова.
3) Работилница TABLE – 10 дневен дизайнерски уоркшоп за български и сръбски студенти, с участието на международни лектори: Еял Тахор, Елиа Недков, Боян Бенев и множество гост лектори от България.
4) Летен Университет АИДБ – 10 дневен семинар с лекции едни от най-изявените български дизайнери и архитекти: Еял Тахор, Елиа Недков, Красимир Капитанов, студио Фимера, студио Интериоро, Юлиян Пиперов.

Пък кой знае, може би един ден съгражданите ни ще разберат, че интериорният дизайнер не е хомосексуален интелектуалец с фон дю тен и сатенено фишу, който иска да им наложи извратения си вкус и да направи така, че жилището им да заприлича на глазура на торта, при това срещу много, много пари. Че дизайн не е синоним на декорация, а означава: функционалност, ергономия, иновация… танц с материалния облик на битието ни.

През следващата 2015 г. планираме мащабна организация на „Антре“ –конкурс за български обществени и частни интериори. Инициативата е част от мисията ни да направим професията интериорен дизайнер популярна, предпочитана и търсена от страна както на инвеститорите, така и на частните лица. И, разбира се, да се разгласи дейността на АИДБ.

Влез