арх. Калин Благов – интервю

Kalin Blagov

Интервю с лектора арх. КАЛИН БЛАГОВ от „Визуализирай на макс“

1. Представи се на хората с няколко думи. Да, погледнахме сайта ти, но искаме да знаем нещо повече.

Аз съм архитект с близо 12 годишен опит по проекти от цял свят с различен мащаб и функция. Занимавам се с архитектура още от първи курс на моето следване в Германия. Учил съм от различни школи и техники, работил съм по пасивни къщи, клиники до летища. Последният проект, по който бях ангажиран като архитект беше католическа катедрала в Хърватска. Обожавам да пътувам и откривам нови кътчета от света, да общувам с хората. Вълнува ме фотографията и технологиите след 10 години. Фен съм на Тесла и визията на Елън Мъск, с подхода му към света.

2. Кой те запали по 3D?

Това се случи в екипа на Vyonyx – Лондон. Момчетата там ми показаха професионалната страна на визуализирането и имах честта да работя заедно с тях по доста престижни проекти.

3. Какво да очакваме от теб на 30 май?

Очаквайте доста задълбочен анализ на връзките между визуализация и технология, пазар и кариера. Ще споделя както личен опит, така и доста трикове от нашата професия. Също така бих искал да обявя официалния старт на нещо ново за България, а именно началото на Дизайн академията, организирана от АИДБ, с широка гама от работни семинари, лекции и редица от курсове.

4. Често ли говориш за визуализирането или само по специални поводи?

Работата ми ме вълнува близо 14 часа на ден, така че да, доста често говоря, живея и работя в тази тема. Като цяло предпочитам работата сама по себе си да говори за мен, вместо аз за нея, но се налага и доста реторика в общуването с клиенти, колеги и приятели.

5. Имаш ли любими програми?

Любима програма е Photoshop. Харесвам логиката на Sketchup, използвам лекотата на 3DsMax и активно използвам Vray.

6. Какво би казал на някого, който иска да овладее 3D визуализирането, но не знае откъде да започне?

На стартиращите тази професия бих препоръчал да се включат първо в нашите семинари, където ние навлизаме в много от детайлите на работния процес. Да се запознаят с хубавите и лошите страни, както и с основите на фотографията. Да преценят коя точно област на визуализацията е тяхната страст и просто да започнат да експериментират, да следят големите блогове, свързани с темата. И разбира се, да заповядат на 30-ти Май, когато ще се докоснат до едни от най-добрите в бранша.

7. Достатъчно ли е да си много добър, за да имаш клиенти, или се иска нещо повече? Какво например?

Да си добър е задължително условие. Също така се изисква да си много комбинативен, дисциплиниран и много важно – да си бърз. Но всичко това се изгражда само и единствено с много труд и готовността да се “ плати“ определена цена за успеха.

8. Какви въпроси очакваш от присъстващите на конференцията?

Очаквам както конкретни технически въпроси, така и аналитични – свързани с пазара в България и навън, бъдещето и разбира се, Дизайн академията.

9. Изостанали или напреднали сме ние в България по отношение развитието на 3D визуализирането?

Бих казал, че сме доста напред – чисто технологично. За съжаление, имаме огромна дупка от чисто културен аспект, но това е понятно на всеки, предполагам. Именно тази дупка е време да запълним заедно, поотделно няма как, тя е огромна и сива. Също така е време за педагогическа реформа, понеже университетите ни не познават връзката с пазара и практиката.

10. По какво се познава майсторът в 3D визуализирането?

Майсторът се познава по кадъра, по способността му да рисува красивото измерение в реалността на даден обект. Истинският майстор има способността да одухотворява всеки обект като влага история в него. Същото, което Рембранд и Пикасо са правили с четка, днешният майстор трябва да постига с мишката.

Вера Илиева

Влез